Böcek, yosun ve baklagil tüketin

Tarım ilacı ve et üretiminde antibiyotik kullanımını en aza indirmek isteyen Hollanda hükümeti, sürdürülebilir gıda konusunda öncü olmak istiyor.

Hollanda, yenilebilir böceklerin üretimini teşvik ediyor. Manda böceği, un kurdu ve cırcır böceğinden üretilen gıda maddeleri süper marketlerde satışa sunuluyor.

Çevre örgütleri ise, Hollanda hükümetinden et tüketiminin azaltılmasına dönük önlemler almasını istiyor.

Hükümet, son bakanlar kurulu toplantısında sürdürülebilir ve sağlıklı gıda konusunu ele aldı.

Toplantıda, gelecekte yeterli ve sağlıklı gıda sıkıntısı yaşanmaması için protein kaynağı olan alternatif gıdalara daha fazla ağırlık verilmesi benimsendi.

Alternatif protein kaynakları

Bu nedenle de daha fazla yenilebilir böcek, yosun, baklagiller ve kültürlenmiş et tüketilmesi önerildi.

Kabineye göre, sürdürülebilir ürünleri seçmeyi kolaylaştırmak için öncelikle “balta girmemiş ormana dönmüş standartların” düzene konulması ve gıda israfının azaltılması gerekiyor. Bu nedenle gerekli yasal düzenlemelerin yapılması kararlaştırıldı.

Bunlara ek olarak,iş dünyası, tüketiciler ve toplumsal kuruluşların da bu konuda sorumluluk alması gerekiyor.

Özellikle yenilebilir böcekler ve yosunlardan üretilen gıdalar bir süreden beri süper marketlerde satılıyor.

Raflarda, manda böceği, un kurdu ve cırcır böceğinden yapılan; hamburger, şnitzel ve nuggetlar yerini almış durumda.

Böceklerin, vitamin, protein, mineraller ve lif açısından zengin olduğu belirtiliyor.

Üretici firmalara göre, böcekler normal etten daha kolay ve daha fazla üretilebiliyor.

Protein deposu böcekler

Birleşmiş Milletler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Örgütü (FAO) de, gıda kıtlığı, iklim değişikliği ve nüfus artışına karşı çözüm olarak 2003 yılından bu yana böcek yemeyi teşvik ediyor.

Uzmanlara göre böcekler hem protein deposu hem de çevre dostu. Gıda kuruluşları da yenilebilir böceklerin özellikle yoksul ülkeler için çok iyi bir seçenek olduğunu savunuyor.

Gerekçe olarak da, böceklerdin doymuş yağ ve sodyum bakımından oldukça zenin olması gösteriliyor. Uzmanlara göre zengin ülkerde gereğinden fazla tüketilen doymuş yağ ve sodyum, yoksul ülkelere böcekler sayesinde daha kolay ulaştırılabilir.

Lahey hükümetine göre, Hollanda sürdürülebilir gıda üretiminde öncülük yapabilir. Çünkü Hollanda, yenilenebilir gıda üretimi konusunda dünyada önemli bir yere sahip.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Sharon Dijksma, Hollandalı üreticilerin hem ülkeleri hem de uluslararası toplum için sürdürülebilir ve sağlıklı gıda sağlayabileceğini belirtiyor.

Hollanda hükümeti, tarım ürünlerini korumak için ilaç kullanımını ve sığır üretiminde kullanılan antibiyotiği de azaltmak istiyor.

Ancak çevre örgütleri için bu yeterli değil. Çevreciler, hükümetten et tüketimi ve sığır sayısının azaltılması konusunda daha somut adımlar bekliyor.

Çevre Savunma örgütü, et tüketimi için ek vergi uygulanması ve et reklamlarının yasaklanmasını istiyor.

Yusuf Özkan
Lahey, Hollanda

BBC TÜRKÇE

1195510cookie-checkBöcek, yosun ve baklagil tüketin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.