Belçika’da sosyalistler oy kaybetti

Federal yapılı Belçika’nın Valonya, Flandr ve Brüksel bölgelerinde Hristiyan Demokrat partilerin ilerleme kaydettikleri ve yeni kurulacak koalisyon hükümetinde yer almalarının kaçınılmaz olacağı gözlemleniyor.

Flaman kesiminde aşırı sağcı Vlaams Belang (Flaman Menfaati) partisi de, oy oranını yüzde 2 kadar artırdı. Bu partinin elde ettiği oy ortalamasının yüzde 20’yi aştığı belirtiliyor.

Seçimlerin 4 yılda bir yapıldığı ve oy kullanmanın mecburi olduğu Belçika’da, partilerin yüzde 5 barajını aşması gerekiyor. Son seçimlerde bu barajı aşamayan Flaman yeşillerin bu kez oy kazandıkları, ancak barajı geçeceklerinin henüz kesinlik kazanmadığı bildiriliyor.

Valonya bölgesinde, 2003 seçimlerinde barajı aşan aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisinin de bu kez baraj engeline takılabileceği ifade ediliyor.

Seçimlerin ilk sonuçları, Belçika’da önümüzdeki günlerde yoğun siyasi pazarlıklar yaşanacağını, geniş katılımlı bir koalisyon hükümeti kurulmasının gerekeceğini gösteriyor.

Tercih oylarının önemli etken olduğu seçimlere çeşitli partilerden katılanlar arasında 30’a yakın Türk asıllı aday bulunuyor.

Belçika’da yaşayan 160 bin kadar Türkün 120 bin kadarı bu ülkenin pasaportuna da sahip bulunuyor. Bu Türklerin 90 bin kadarı sandık başına gitti.

Türk asıllı adayların elde ettikleri tercih oyları ve sonuçlar önümüzdeki saatlerde netleşecek.


 

1152450cookie-checkBelçika’da sosyalistler oy kaybetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.