‘Berlusconi gidince, Blair yalnız kaldı’

The Independent, İtalya’daki sağcı Silvio Berlusconi’nin yenilgisi ardından İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Irak konusunda Avrupa’da yapayalnız kaldığını yazdı. Romano Prodi, Irak’taki İtalyan askerleri en kısa sürede geri çekeceğini vaadederek bu hususta tavrını açıkça ortaya koymuştu.


Gazeteye göre Avrupa’da Tony Blair’e Irak savaşı desteği veren tek lider olarak geriye Berlusconi kalmıştı. The Independent, son savaş müttefiğini de kaybetmenin yanısıra, Berlusconi’nin Sardinya’daki villasında geçirilen bedava tatillere de Tony Blair ve ailesinin veda etmesi gerekeceğini aktardı.


Liderlerinin yakın bir dostunu kaybettiğini düşünenler arasında Rus basını da bulunuyor. Komsomolskaya Pravda, İtalya’daki seçimler ardından Rusya Federsayonu Başkanı Vladimir Putin’in Avrupa’daki yakın dost çevresinin fire verdiği yorumunu yaptı.


Pravda, ”Enerjik bir reformcu” diyerek övdüğü Silvio Berlusconi’nin Rusya ile İtalya arasındaki özel ilişkileri geliştirmeye her zaman vurgu yaptığını, ve Putin’e bir dost olarak davrandığını belirterek, ”iki ülke arasında bazı büyük anlaşmalara imza atıldı, gelecek vaadeden ekonomik projeler gündeme geldi, ama şimdi Prodi iktidarı altında bu planların kaderi meçhul” diye yazdı.


Rossiyskaya Gazeta da Berlusconi’nin gidişine Rusya’da duyulan üzüntüyü yansıtarak, ”Vladimir Putin’le arasında hiçbir anlaşmazlığın bulunmadığı tek Avrupa Birliği lideri Berlusconi’ydi” diyor Rus gazetesi, ”Putin’in iç siyasetteki sorunlarına hep anlayışla bakmış, hatta Moskova’yı uluslararası arenada savunmuştu” yorumunu yaptı. Gazete, Prodi hükümetinin Rusya ile ilişkileri ”karmaşıklaştıracağı” öngörüsünde bulundu.
 
Berlusconi hükümetinin beş yıllık görev süresini dağılmadan doldurduğunu yazan Almanya’dan Die Welt ise, İtalya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk defa böyle bir şeyle karşılaştığına dikkat çekti. Gazete, ”Bu bile İtalya’nın siyasi kültüründe kendi başına bir tür devrim demek” yorumunu yaptı.


FOTOĞRAF: Yurtdışındaki oylarla seçimi kıl payı kaybeden Berlusconi…

790100cookie-check‘Berlusconi gidince, Blair yalnız kaldı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.