“Biz Gezici değil, yerleşik halkız”

Artvin’in Cerattepe mevkiindeki bakır madeni inşaatının hukuki süreç bitene kadar durdurulmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bakır madenine karşı direnenler için, “Bunlar da yavru Gezicilerdir” sözlerine Yeşil Artvin Derneği’nden yanıt geldi.

Derneğin yönetim kurulu üyesi avukat Bedrettin Kalın, Erdoğan’ın yavru nitelendirmesine “Biz yavru değiliz, 20 yıllık bir mücadeleyiz” sözleriyle yanıt verirken şöyle devam etti: “Biz gezici değil, yerleşik halkız.”

Erdoğan, inşaatın durdurulmasından kısa bir süre sonra yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:

“İstanbul’da Gezi Olayları denilen park, ağaç bahanesiyle başlatılan ve çok ince planlanmış bir provokasyonla karşımıza çıktılar. Zannetmeyin ki bu İstanbul’da planlandı. Zannetmeyin ki bu Türkiye’de planlandı. Hayır, içerisi dışarısı bu işi beraber planladılar ve birçok yerlerde bunu gördük. O kadar enteresan ki yurt dışı seyahatlerimizde bunun ipuçlarını bulduk. Nereden planlandı bunlar, bunu gördük. İşte bakın şimdi de Artvin’de Cerattepe olayı çıktı. Bu Geziciler neyse bunlar da yavru Gezicilerdir, bunu böyle bilin.”

‘Bu tutmaz’

Cerattepe’deki maden projesinin 25 yıl önce planlandığını, Yeşil Artvin Derneği’nin ise 20 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Bedrettin Kalın, verdikleri yaşam alanı mücadelesinin bir siyasi oluşumla ya da bir siyasi partiyle ilgisinin olmadığını belirtti.

Cerattepe mücadelesi dönemlerinde farklı siyasi partilere mensup iktidarların da gelip geçtiğini vurgulayan Kalın, “Cumhurbaşkanı bir takım hak ve demokratik mücadeleleri bazı etiketlemelerle yaftalamayı çok seven birisi. Ama bizim üzerimize yapıştırmaya çalıştığı şeyler bize uymaz. Cerattepe mücadelesi Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde yapılan ve bütün Artvin halkına mal olmuş bir mücadeledir. Asla bu söylemlerle kirletilecek bir mücadele değildir ve bu tutmaz” ifadelerini kullandı.

‘Geriye kalan yüzde 98 kimler arasında pay edilecek?’

Cerattepe’de yapılması planlanan madenin ülkeye ekonomik katkı sağlayacak bir proje olmadığını kaydeden Kalın, “Bunu dünya alem biliyor ki; devletin payı yüzde iki. O da daha sonra yüzde bire düşüyor. Dolayısıyla bunun cari açığı kapama, bu ülke ekonomisine katkıda bulunma gibi bir durumunun olmadığını herkes çok açık biliyor. Burada önemli olan geriye kalan yüzde 98’in kimler arasında pay edileceğidir. Asıl kavga ondandır. Yani devlet bir karı olduğundan bununla uğraşmıyor” diye konuştu.

1480090cookie-check“Biz Gezici değil, yerleşik halkız”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.