BK pasaportuna bir yolda 2. zam

Birleşik Krallık’ta (BK) yetişkinler için pasaport yenileme maliyeti, 12 ay içinde ikinci kez arttı.

Yetişkin pasaportunu internet üzerinden yenilemenin maliyeti Perşembe günü yüzde 17 artışla 88.50 Sterlin’e yükselirken, çocuk pasaportları da 53.50 £’dan 57.50 £’a çıktı. Ondan önce beş yıl boyunca hiç fiyat artışı yapılmamıştı.

Posta yoluyla başvuran Britanyalılar, yetişkin pasaportu için 93 sterlin’den 100 Sterlin’e ve çocuk pasaportu için 64 Sterlin’den 69 Sterlin’e olmak üzere daha da yüksek bir artışla karşı karşıya. Pasaportlar için 2 Eylül 1929 ve öncesinde doğan İngilizlerden ücret alınmıyor.

Tüketici grubu Which?’in seyahat uzmanı Guy Hobbs şunları yazdı:

“Bu son fiyat artışları artan üretim ya da işlem maliyetlerini yansıtıyor olsa da, Birleşik Krallık pasaportu şu anda Avrupa’daki en pahalı pasaportlar arasında yer alıyor. Yenileme zamanı gelen yolcular muhtemelen bu küçük mavi kitapların şu anda ne kadar pahalı olduğunu görünce şok olacaklar. Yolcular ayrıca, 2025 yılının ortalarından itibaren Avrupa’ya girmek için Etias (Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi) için ödeme yapmaları gerekeceğini de bilmelidir.”

The Times’ta yer alan habere göre, Etias, ABD’deki Esta programını örnek alıyor ve AB üyesi olmayan yolcuların Avrupa’nın pasaportsuz Schengen bölgesine girmeden önce bir form doldurmaları ve 7 € (6 £) ödemeleri gerektiği anlamına geliyor. Bu ücret 18-70 yaş arasındaki herkes için ve üç yıl süreyle geçerli olacak. Çoğu durumda onayın birkaç dakika içinde verilmesi bekleniyor.
Bu yaz Avrupa’ya gidecek tatilciler de pasaportlarının güncel görünse bile geçersiz olabileceği anlamına gelen değişikliklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor. Brexit’ten önce İngiliz pasaportu sahipleri, dönüşlerinden bir gün sonra süresi dolsa bile pasaportlarıyla AB içinde ve dışında seyahat edebiliyorlardı. Ancak şimdi, pasaportlarının süresi dönüş tarihlerinden üç aydan daha kısa bir süre sonra doluyorsa uçağa alınmayabilirler.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında da “Etkin ve güvenli pasaport hizmetlerimize yatırım yapmaya ve İngiliz yolcuların beklediği hizmet kalitesini arttırmaya devam edebilmek için pasaport başvurusu maliyetini arttırıyoruz” denildi.

2770430cookie-checkBK pasaportuna bir yolda 2. zam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.