‘Blair 200 sandalye kaybetse şanslı…’

Seçmenler, bugün yaklaşık 20 bin belediye meclis üyeliğinden 4 bin 360’ı için oy kullanacak.


Sosyal demokrat çizgideki The Guardian gazetesinin değerlendirmesine göre Yeni İşçi Partisi’nin bu seçim öncesinde kontrolündeki yaklaşık 1800 yerel meclis üyeliğinden 200’ünü kaybetmesi parti açısından ”başarı” olarak kabul edilecek. Ama kaybedilen sandalye sayısının 400’ün üzerine çıkması ise parti için kötüye işaret olacak.


İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Times da, ”Tony Blair ve muhafazakar parti lideri David Cameron, hayatlarının en uzun gecesine hazırlanıyor” başlığıyla bugün İngiltere’de yapılacak yerel seçimler öncesinde son siyasi durumu yorumladı.
 
The Times, son dönemde kabinesindeki bazı bakanların karıştıkları skandallar nedeniyle zor bir dönem geçiren Blair’in kontrol altında tuttuğu yerel yönetimleri korumaya çalışacağına, öte yandan muhafazakarların yeni lideri David Cameron için ise bu seçimin ilk büyük sınav olacağına dikkat çekti.


BİREYSEL ÖZGÜRLÜKLER GASPEDİLECEK


Başbakan Blair’in geçen hafta başını ağrıtan skandallardan birinin odağında İçişleri Bakanı Charles Clarke yer alıyordu. İngiltere’de cezasını çeken yabancı mahkumların sınırdışı edilmesi uygulamasında yaşanan aksaklıkların siyasi boyutu geçen haftadan bu yana tartışılıyor. İstifa baskısında olan İçişleri Bakanı Clarke, dün parlamentoda milletvekillerini bilgilendirirken benzeri aksaklıkların yaşanmaması için yeni önlemler alınacağını söyledi.


The Independent gazetesi bu önlemleri bireysel hak ve özgürlükleri hedef alan yeni bir saldırı olarak yorumladı. Bakan’ın uygulamaya koymayı planladığı düzenlemelere göre binlerce yabancı sanık, mahkum olmaları durumunda, cezalarını ülkelerinde çekmeleri için sınırdışı edilebilecek. Bunun için de sanıkların hapis cezası gerektiren bir suçtan suçlu bulunmaları yetiyor.


Independent, yabancı düşmanı bir ortamda Blair hükümetinin siyasi çıkarları için özgürlükleri ateşe verdiğini savunarak, şöyle devam etti:


”Hükümetin suçla, özellikle de terörizmle mücadele azmi, bakanlara ifade özgürlüğünü korumaları gerektiğini unutturdu. Geçen ay yürürlüğe giren terörle mücadele düzenlemeleri, terörü yüceltme eylemini suç haline getirdi. Aşırı İslamcıları hedefleyen bu düzenlemeler mesela diktatörlerin devrilmesini isteyen muhaliflere de uygulanabilir. Barışçı gösteriler yapmanın geçmişte kalan bir hak olduğunu” kaydeden Independent, geçen yıl uygulamaya konan bir yasayla izinsiz gösterilerin yasaklandığını yazıyor.”


The Independent’ın son dönemde insan hakları ve özgürlükleri daraltan uygulamalar olarak değerlendirdiği diğer bazı başlıklar şöyle:


– Terör zanlılarının, resmen suçlanmadan gözaltında tutulma süresi 28 güne çıkarıldı. Blair hükümetinin talebi bu sürenin 90 gün olmasıydı.’
– Suç işlemeyen insanlar hükümetin kendilerini izlemesini istemez. Ama Tony Blair, herkesin kimlik kartı almasının zorunlu olmasını ve kişisel bilgilerinin ulusal kayıt altına alınmasını istiyor.”
– İnsan hakları savunucuları, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’in terör zanlılarını başka ülkelere naklederken İngiltere havaalanlarını kullandığından şüphe ediyor. Bu tür uçak seferlerinin sayısının 2001 yılından bu yana 200’ü bulduğu sanılıyor.’

790610cookie-check‘Blair 200 sandalye kaybetse şanslı…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.