Blair’den Rum kesimini üzen açıklama

Başbakan Erdoğan, Güney Kıbrıs’ı tanıma konusunda 17 Aralık’ta söyledikleriyle aynı noktada bulunduklarını bildirdi. İngiltere Başbakanı Tony Blair de ek porotokolün imzalanmasının, Kıbrıs Rum kesimini tanıma anlamına gelmeyeceğini bildirdi.


Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede, terörle mücadele ve AB sürecini ele aldıklarını bildiren Erdoğan’ın öne çıkan ifadeleri şöyle:


– ‘Teröre hiçbir günahı olmayan insanların kurban edilmesine fırsat vermeyelim; hep birlikte bu sorunu çözelim.’
– Dünyada medeniyetler arası ittifakı istemeyen bir yapı var, bir anlayış, bir zihniyet var. Bunu yıkmamız gerekir.
– ‘3 Ekim’de müzakerelere başlamak şüphesiz ki 17 Aralık’ın bir gereğidir. Türkiye olarak biz de buna hazırız.


Erdoğan, ”Ek Protokol imzalandığında Türkiye Güney Kıbrıs’ı tanımış olacak mı” sorusuna ise ”Müzakere ettiğimiz konulardan biri de buydu. Şu anda Dışişleri bakanlarımız bunu görüşüyor. Ama 3 Ekim’in hemen arifesinde, bir gün öncesinde bunun onayının olmaması gerektiğini aramızda konuştuk. Zannediyorum en uygun, en kısa zamanda bu onaylamayı yapacağız” yanıtını verdi.


BLAIR: ”TÜRKİYE İSTEDİĞİ AÇIKLAMAYI YAPAR”


Blair, Türkiye’nin, Gümrük Birliği Antlaşması’nın AB’ye üye 10 yeni ülkeyi de kapsayacak şekilde genişletilmesine ilişkin ek protokolü imzalamasının, Kıbrıs Rum kesimini tanıması anlamına gelmeyeceğini söyledi. Türkiye’nin ek protokolü imzalamasının yanı sıra bir deklarasyon yayımlama isteğini de normal karşıladıklarını belirten Blair, ”Türkiye istediği açıklamayı yapar” dedi.


Türkiye’nin birliğe üyeliğinin, AB’nin güvenliği açısından büyük önem taşıdığının da altını çizen Blair, terörizmin çeşitli dinlere ve ırklara mensup insanları bölmesine izin verilmeyeceğini vurguladı.

782570cookie-checkBlair’den Rum kesimini üzen açıklama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.