Blair’in üç bakanı skandallar kıskacında

İngiltere gündemine oturan son skandal suçlu yabancıların izini kaybettirmesi oldu. Mahkumiyetlerini tamamladıktan sonra, sınırdışı edilip edilmeyecekleri hakkında karar verilmesi gereken çok sayıda yabancının izinin kaybettirmesi İçişleri Bakanı’nı istifaya zorluyor.


BBC politika muhabiri David Cornock, Tony Blair olayı suça karşı mücadelede başarılı olmakla övünen hükümet için yeterince zedeleyici bir gelişme olarak yorumladı. Cornock şöyle devam etti:


Fakat bugün, cezaevinden salınan bu kişilerden beşinin, yeniden uyuşturucu ve şiddetle ilgili suçlardan yeniden tutuklandıklarının ortaya çıkması, başbakan Tony Blair’in yakın bir müttefiki olarak görülen İçişleri Bakanı Charles Clarke üzerindeki baskıları iyice arttırdı. Charles Clarke şimdi, serbest bırakılan eski mahkumların izini bulmak ve en ciddi suçluları sınırdışı edebilmek amacıyla yeni önlemler alıyor. Fakat muhalefet partileri içişleri bakanı’nın istifasını talep ediyor. BBC tarafından düzenlenen bir ankete katılanların üçte ikisi de bu talebi destekliyor.”


CLARKE DİRENİYOR


Hükümetin kriz içinde olduğu izlenimini veren bir dizi darbe ardından, en yakın müttefiklerinden birini kaybetmek istemeyen Başbakan Tony Blair, Clark’ı desteklemeye devam ediyor.


Bu hafta içinde, Başbakan Yardımcısı John Prescott’un bir devlet memuruyla evlilik dışı ilişkisi olduğu ortaya çıkmış, hastanelerdeki kesintileri protesto eden hemşireler de, bir toplantıda Sağlık Bakanı Patricia Hewitt’in konuşmasını engellemişlerdi.


İngiltere’de önümüzdeki Perşembe günü önemli yerel seçimler yapılıyor. İktidardaki İşçi Partisi’nin bu seçimlerden kötü bir sonuçla çıkması halinde, Başbakan Blair’in istifa etmesine yönelik baskıların artması bekleniyor.


SKANDANLLAR BASINDA


İngiltere ulusal basını da hükümetteki skandalları ön sayfalarına taşıdı. Ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times’ın politika editörü James Blitz’in değerlendirmesi şöyle;


“Tony Blair çok zor bir hafta geçirdi. Ancak olayları, bazılarının yaptığı gibi ‘Kara Çarşamba’ benzetmesiyle tanımlamak siyasi açıdan cehalet olur. Cezalarını çektikten sonra ülkelerine iade edilmesi gereken 1000 kadar yabancı uyruklu suçlunun yanlışlıkla salıverildiğinin ortaya çıkması ve İçişleri Bakanı Charles Clarke’ın bu olaydaki payı, hükümet için ciddi bir darbe. Başbakan Yardımcısı John Prescott’ın sekreteriyle ilişkisinin ortaya çıkması, kişisel olarak küçük düşürücü bir durum. Sağlık Bakanı Patricia Hewitt’in, içinde bulunduğumuz yılı, Ulusal Sağlık Sistemi’nin en iyi yılı ilan etmesi de hiç akıllıca bir hareket değildi. Zaten konuştuğu salondaki hemşireler tarafından yuhalandı.”

790510cookie-checkBlair’in üç bakanı skandallar kıskacında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.