Blair’in partisinde alabora…

İngiltere’nin ciddi ulusal basını Yeni İşçi Partisi’ndeki kargaşayı ilk sayfalarına taşıdı. Blair’i eleştirenler başbakanlık koltuğunu söz verdiği gibi Maliye Bakanı Gordon Brown’a bırakması istiyor. Ulusal basındaki yorum-haberlerin özeti şöyle:


The Financial Times,  “İşçi Partisi karmakarışık, Blair kontrolü ele geçirmeye çalışıyor” manşetini atarken sağcı The Daily Telegraph, “Başbakanlık, Blair’i devirmeye yönelik komployu kınadı. İşçi Partisi savaşta…” manşetini kullandı.


The Daily Telegraph, “Seçim hezimeti ardından bayrak açan bir grup İşçi Partili milletvekili, partide bu kuşağın en büyük iç çatışmasını başlattı” yorumunu yaptı.


Haftasonunda basında çıkan “Bir grup milletvekili, Blair’in geçen yılki genel seçim öncesinde verdiği istifa sözünü tutup, yerini Maliye Bakanı Gordon Brown’a bırakacağı tarihi belirlemesi için imza kampanyası başlattı” haberlerini hatırlatan gazete şu yorumu yaptı:


“Yeni İçişleri Bakanı John Reid’se, başbakanı devirme girişimlerinin ardında, onun Yeni İşçi Partisi adı altında topladığı politikalarını beğenmeyen Eski İşçi Partisi yandaşlarının olduğunu söyledi ve “Bu parti artık geriye dönemez” diye konuştu. İşçi Partisi’ndeki çatışma, Blair’in ilk yıllarındaki sıkı parti disiplininden eser kalmadığını gösteriyor.”


BLAİRCİLER İLE BROWNCULAR KAPIŞTI…


Sol eğilimli Guardian’sa karşılıklı sert suçlamalarla geçen birkaç gün ardından Blair taraftarlarının, Brown taraftarlarına “Sizin yüzünüzden bu haftasonu, gelecek seçimi kaybettiğimiz haftasonu olarak anılacak” diye çıkıştığını aktardı.


Öte yandan Almanya’dan Berliner gazetesi dün 54 yaşına basan Tony Blair’e bir an önce pes etmesini şöyle öğütledi:


“Gerçi başbakanlıktan ayrılırsa ne yapacağı belli değil. Emekli olmak için fazlasıyla genç. AB’de ona iş vermezler. ABD’de başkan adayı olması da, şartlar yüzünden mümkün değil. Ama eğer kendi isteğiyle gitmezse, yakında buna mecbur kalabilir. Oysa liderliği Eylül ayında Gordon Brown’a devretse, belki bu cömert davranışı yüzünden onu BM Genel Sekreteri bile yaparlar.”

790770cookie-checkBlair’in partisinde alabora…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.