BM'de Rusya-ABD gerginliği

Konsey Gürcistan'ın talebi doğrultusunda Gürcistan'daki durumu ve Rusya'nın tanıma kararını değerlendirmek üzere acil bir toplantı yaptı. Tüm gün boyunca süren toplantılarda Rusya, Konsey üyelerinin çoğunluğu tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. 

Konsey toplantılarında Rusya'ya genellikle yakın duran Çin'in daimi temsilcisi hiç söz almadı. Somut olarak hiçbir bildiri ya da kararın kabul edilmediği toplantıda, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin ile ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alejandro Wolff arasında karşılıklı suçlamalar oldu. 

Toplantıda Fransa, Rusya'yı tanıma kararından dolayı kınarken İtalyan temsilci kararın Gürcistan'daki krizi daha da tehlikeli hale getirdiğini söyledi. 

Gürcistan Büyükelçisi Irakli Alasania ise bir kez daha Rusya'nın ulusal egemenliğini ve uluslararası hukuğun temel ilkelerini ihlal ettiğini belirtti, bu tanımanın Kafkaslar'da ayrılıkçı hareketler üzerinde son derece olumsuz etkisi olacağını vurguladı. 

Konsey'de genel olarak Çin'den destek alan Rusya bu kez aynı desteği görmedi. Çin'in Daimi Temsilcisi toplantıda söz almadı, aynı şekilde Rusya'ya yakın duran Libya ve Vietnam temsilcileri de sessiz kaldılar. 

Bu arada Konsey, Güney Osetya ve Abhazya'dan temsilcilerin Konsey'de konuşma yapma taleplerini de kabul etmedi. Sadece Güney Afrika Büyükelçisi Dumisani Kumalo Moskova'ya giderek ABD elçiliğinden vize talebinde bulunan Güney Osetya ve Abhaz temsilcilerin Konsey'e hitap etme isteklerine destek verdi.

1177530cookie-checkBM'de Rusya-ABD gerginliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.