Bu basit önlem, çocukları kurtaracaktı

İstanbul’da 5 yaşındaki Dilara Dumru’nun ardından, Kocaeli Darıca’da 2.5 yaşındaki Tuğçe Özbilgili’nin ve Ağrı’da da 5 yaşındaki Cem Yıldız’ın kapağı açık rögar ve fosseptik çukurlarına düşüp ölmesinin ardından bu kez de Adana’da da 6 yaşındaki Tayfun Kuzu, onarım için belediye ekibi tarafından rögar kapağı kaldırılıp kazılan kanalizasyon çukuruna düşerek hayatını kaybetti.


İngiltere’de yol çalışmaları ve çukurlara karşı alanına önlemler ve denetimi oldukca sıkı. Araştırmalarımıza göre İngiltere’de son 20 yılda basına yansıyan böyle bir ölüme yolaçan ihmal söz konusu değil…


İngiltere’de kamuya açık alanlarda halkın güvenliği “Sağlık ve Güvenlik Health and Safety” yasasına uyulması zorunlu. Her türlü yol çalışmalarında halkın ve çalışanların güvenliği bu yasa çerçevesinde sıkı denetim altında tutuluyor…


Sağlık ve Güvenlik kurallarını yerel yöneticiler denetliyor… Kamuya açık alanlarda yangın çıkışından merdivenlerin standart yapılmasına kadar bir dizi kuralı öngören yasaya işverenlerin uymaması durumunda işyeri kapatmaktan maddi ve manevi tazminata kadar pek çok müeyyide uygulanabiliyor.


YOL GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNLEMLER


Açık alanlardaki yol çalışmalarında ise çalışmayı yürüten şirket toplum güvenliğini sağlanmak zorunda. İnşaat ve yol çalışmaları sonucu eğer kaldırımlar kullanılamayacak konuma sokuyorsa, güvenli geçici kaldırımları yapılması gerekiyor. Yol çalışmaları sürücülerin de uzaktan görebileceği biçimde geceleri de görülebilecek ışıklı tabela ve ışıklı ve fosforlu kırmızı beyaz koruluklarla çevrilmesi zorunlu.


Yolda çukur açılmasına karşın çalışmalara ara verilmek zorunluluğu var ise çukurların üzeri çelik kapaklarla kapanmalı, yolcu ve sürücüler bu geçici önlemden dolayı uygun bir mesafede tabelalarla uyarılmalı gerekirse yol geçişe kapatılmalı… Eğer yolun bir yarısı geçici olarak kapatılması gerekiyor ise de yolun diğer yarısında araçlara sırayla geçiş sağlayacak otomatik lamba ya da iki görevli bulunması gerekiyor.


“BÖYLE BİR OLAY İNGİLTERE’DE OLMAZ”


Londra Haringey Belediyesi Meclis Üyesi Nilgün Canver, çocukların ihmal sonucu ölümünden duyduğu üzüntüyü belirterek, “Böyle bir olay İngiltere’de olmaz. Olacağını da tahmin etmiyorum” dedi.


“Yol çalışmalarında kurallara uymak keyfi değil… Mutlaka ve mutlaka uyulur” diyen Canver, “Burada bürokrasi yerleşik ve yasalar daha farklı işliyor… Bu tür kazaları önlemek belediyelerin ve hükümetin de öncelikli görevidir. Güvenlik deyince akla yalnız polisle ilişki gelmiyor… Bu tür ihmallere karşı çok ciddi yaptırımlar vardır” diye konuştu…


BU TÜR İHMALE KARŞI 3 DAVA AÇILIRDI


Londra’daki Vahib & Co Avukatlık bürosundan avukat Savaş Turan da uzun yıllar İngiltere’de yaşamasına karşın Türkiye’de gündeme oturan ihmal türüründe bir davaya rastlamadığını belirterek, “Böyle bir ihmal İngiltere’de olsaydı 3 dava açılırdı” dedi.


Turan şu değerlendirmeyi yaptı:


“Kamuyşa açık alanlarda halkın güvenliği yasalarla belirlenmiştir. buna uyulmaması yasaların ihlali anlamındadır ve cezayı gerektirir. Böylesi bir ihmalde öncelikle ağır ceza mahkemesi tarafından sorumlular aleyhine 14 yıl ağır hapis cezası istemiyle kamu davası açılırdı. Kamu vicdanını rahatsız eden bir olay olduğu için aile davadan vaz geçse bile savcılık dava açacaktır… Bu ihmal karşısında mağdur olan aile de sulh hukuk mahkemesine manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Türkiye’de yaşanan bu trajedi annenin gözönünde yaşanmıştır. Bu olay İngiltere’de olsaydı annenin isteyeceği tazminat yüzbinlerce Sterlin diyebileceğimiz çok ciddi bir rakam olurdu. Üçüncü olarak da bu davalardan farklı olarak devlet yasa ve yönetmeliklerini uygulamakta ihmali olan sorumlular ve şirketleri aleyhine idari mahkemelerde dava açabilir ve tazminat isteyebilir…”


FOTOĞRAF: İngiltere’de çukur kazılarında fotoğrafta da görüldüğü gibi 3 önlem alınıyor. Bunlar, çukurları tamamen örten çelik kapaklar, dikkat çekici renklerde (kırmızı ve beyaz) bariyerler, yaya ve sürücülere yönelik uyarıcı tabelalar… Yasal zorunluluk olan bu önlemler Türkiye’de de alınsaydı, küçük Dilara, Tuğçe, Cem ve Tayfun yaşıyor olacak ve bir aile dramı yaşanmayacaktı…


İLGİLİ HABER: Kanalizasyona bir can daha

1040030cookie-checkBu basit önlem, çocukları kurtaracaktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.