Bugün ‘Dünya Çocuk Hakları’ günüydü

Adli Tıp Uzmanları Derneği, Adalet Sistemi Uzmanları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, İstanbul Çocuk Hakları Komitesi, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Umut Çocukları Derneğinin de yer aldığı çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan platformun üyeleri, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla Küçükçiftlik Eğlence Parkı’nda basın toplantısı düzenledi.


Dönme dolabın önünde platform üyeleri adına açıklama yapan Akço, platformun 2 yıl önce 18 aylık bir bebeğin tacize uğramasının ardından kurulduğunu anımsatarak, “Türkiye’de çocuklara yönelik ihmal ve istismar olayları üzücü bir şekilde ortaya çıkmaya devam ediyor” dedi.


Akço, çocuklara yönelik ihmal ve istismarın yaşanmadan önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Çocuklara yönelik riskleri fark ederek önlemek için, tedbirleri alacak sistemin kurulması gerekli. Devlet çocuk ihmal ve istismarını önlemedeki birincil sorumluluğunu yerine getirmelidir. Bu amaçla, devlet bakanlığı değil, çocuktan sorumlu ayrı bir bakanlık kurulmalı” diye konuştu.


Yürütme gücü elinde olan bağımsız bir çocuk bakanlığının, çocuklara yönelik hizmetler konusunda eş güdümü sağlayacağını da dile getiren Seda Akço, böylece sadece çocuklardan sorumlu bu bakanlığın tüm sorumluluğu alacağını ifade etti.


Akço, hamilelik sürecinden itibaren çocuğun takibinin sağlık kurumlarınca yapılması gerektiğine işaret ederek, çocuklarla ilgili “Alo Yardım Hatlarının” da yerele yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.


Seda Akço, platformun, çocukların ihmal ve istismara uğramadığı, lunaparklarda oynayabildiği bir toplumsal düzen amaçladığını sözlerine ekledi.


İLGİLİ ARAŞTIRMA YAZISI: Çocuk İşçiler

1070000cookie-checkBugün ‘Dünya Çocuk Hakları’ günüydü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.