Burdur Valiliği’nden Salda Gölü açıklaması

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Burdur Valiliği Salda Gölünde ortaya çıkan ürkütücü manzaranın mevsimsel olduğunu belirterek çevredeki çam ağaçları ve sazlıklardan gelen polenlerden kaynaklandığını savundu…

Millet Bahçesi projesiyle gündemde olan Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nde ortaya çıkan ürkütücü görüntülerle ilgili valilikten açıklama geldi. Beyaz kumsalları kararan, suyunun rengi ise turkuazdan sarıya dönen Salda Gölü’ndeki görüntülerin mevsimsel olduğu savunulan Burdur Valiliği’nin açıklamasında, “Salda Gölü çevresinde geniş bir şekilde yer alan çamlık ve sazlık alanlardan kaynaklı polenlerin göl suyuna karışması sonucunda göl kıyısında suyun sarardığı alanlar görülmeye başlanmıştır. Polen sebebiyle oluşan sarımtrak görüntü mevsimseldir ve her yıl aynı dönemde görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü kıyısında projelendirilen millet bahçesinin çalışmaları sürüyor. Geçtiğimiz hafta bölgeyi ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çalışmaları yerinde inceleyerek konuyla ilgili basın mensuplarına bilgiler aktarmıştı. Ancak beyaz kumsalları ve turkuaz rengindeki sularıyla ünlü olan Salda Gölü’nün kıyısında inşa edilen millet bahçesi ve yapılan çevre düzenlemesi kamuoyunun tepkisini çekiyor.

Burdur Valisi Ali Arslantaş da bugün Salda Gölü’ne giderek fotoğraf paylaşt

SALDA GÖLÜNDE YILDA 1,5 MİLYON ZİYARETÇİ

Yılda 1,5 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Salda Gölü, suyunun niteliği ve ekolojik özelliklerinden dolayı kıyısına ayakkabıyla bile basılmamasını gerektirecek hassaslıkta. Ancak son 5 yıldır yoğun bir insan baskısına maruz kalan Salda Gölünden gelen kirlilik görüntüleri endişe yarattı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA GELDİ

Halk Plajı bölgesinde beyaz kumlarının rengi kararan, turkuaz rengindeki suları ise sarı bir balçık tabakasıyla kaplandığı görülen Salda Gölü’nde yaşananların mevsimsel olduğunu savunan Burdur Valiliği’nin konuyla ilgili açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

‘POLENLERİN GÖL SUYUNA KARIŞMASI SONUCU’

“Ülkemizin en değerli doğal miraslarından biri olan İlimiz Yeşilova İlçesi sınırlarında yer alan Salda Gölü’nde, yaşanan mevsimsel kuraklık dolayısıyla göl su seviyesinde düşüşler yaşanmış, bundan kaynaklı olarak Belediye Plajı olarak bilinen alanda göl tabanında balçıklar oluşmuştur. Bunun yanı sıra Salda Gölü çevresinde geniş bir şekilde yer alan çamlık ve sazlık alanlardan kaynaklı polenlerin göl suyuna karışması sonucunda göl kıyısında suyun sarardığı alanlar görülmeye başlanmıştır. Polen sebebiyle oluşan sarımtrak görüntü mevsimseldir ve her yıl aynı dönemde görülmektedir.

‘KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK İNCELEME İÇİN ÖRNEK ALINMIŞTIR’

İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlık Birimi tarafından mikrobiyolojik ve kimyasal inceleme yapılmak üzere Gölden numune alınmıştır. Ayrıca Salda Gölü ve havzasını atık su kaynaklı kirlilik ve bozulmalara karşı korumak, burada bulunan köylerin ve Yeşilova ilçesinin atık sularını bertaraf etmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından sağlanan hibe ve desteklerle arıtma tesislerinin yapılması çalışmalarına başlanılmıştır.”

 

2517970cookie-checkBurdur Valiliği’nden Salda Gölü açıklaması
Önceki haberKolombiya’da protestoculara karşı ordu sokakta
Sonraki haberErkan Yıldırım’ın Venezuela’ya gittiği dönemin gümrük kayıtları ortaya çıktı!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.