‘Bush, bir masal içinde yaşıyor’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazeteleri The Independent ve The Guardian; George Bush’un başkanlığındaki ABD yönetimininOrtadoğu sorununu kavrayamadığını belirterek, çözüm bulmaktan da çok uzak olduğunu öne sürdü.

“BUSH BİR MASALIN İÇİNDE YAŞIYOR”

Guardian’da George Monbiot ABD Başkanı George Bush’a atfen, “Periler Ülkesi’nin Kralı, Ortadoğu’daki gerçekleri kavrayamıyor” diye yazdı.

Monbiot’un Bush’un politikasını değerlendirmesi şöyle:

“Kral, her şeyi teröristlerin, kötü adamların yaptığını söylüyor. Doğru son krizde ilk kurşunu Hizbullah sıktı. Ama durup dururken değil. İsrail’in daha önceki yıllarda Lübnan’ı işgali, hala Golan Tepeleri’ni elinde tutması, işgal altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşimleri kurması, Gazze’de sivilleri, elektrik santrallerini, köprüleri, boru hatlarını bombalaması çocukları öldürmesi, Filistinli siyasi liderlere suikast düzenlemesi, Bush’a göre hayali ve hiçbir siyasi sonuç doğurmayacak şeyler. Aynı şey, Irak’ın işgali ve Bush’un İran ve Suriye’ye tehditleri için de geçerli. Bush özgürlük ve demokrasinin sonunda zafere ulaşacağı bir masalın içinde yaşıyor. Ortadoğu’da tüm tarafların dahil olacağı bir uzlaşmayı, kendi dünyasında yaşayan Bush’un liderliğindeki bir ABD sağlayamaz.”

“İSRAİL YANLISI ABD BAŞARAMAZ”

The Independent’de yazan eski İngiliz diplomat Oliver Miles da Lübnan krizinde Washington’un rolünü şöyle değerlendirdi:

“Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair’e göre kriz teröristlerin, ‘özgürlük ideolojisi’ne tepkilerinden kaynaklanıyor. Bu gerçeklerle bağdaşmayan çocukça bir görüş. Sorun, İngiltere ve diğer ülkelerin Ortadoğu meselesini ABD’ye havale etmelerinden, meydanı Washington’a bırakmalarından kaynaklanıyor.”

Yazarın yorumu şöyle:

“İsrail yanlısı tutumu nedeniyle ABD’nin bunu başarabilmesi mümkün değil. Meselenin özünde Arap-İsrail anlaşmazlığı var. Yol haritasındaki ana unsur, İsrail’le Arapların anlaşmayla sonuçlanacak müzakereler için karşılıklı adımlar atması zorunluluğu. Fakat ABD ve müttefikleri özellikle de İngiltere, terörle savaşlarına odaklanarak bu amaçtan uzaklaştı. Bunun sonucunda barış sürecinde üzerine düşeni yapmasını sağlamak için İsrail üzerinde baskı kurulamadı. Barış süreci durdu ve aralarında İsrail’in yok edilmesi gerektiğini savunanların da bulunduğu aşırılar güç kazandı.”

1133370cookie-check‘Bush, bir masal içinde yaşıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.