‘Bush dönemi CIA’de sistemli işkence’

2007’de, CIA tarafından Guantanamo’daki tutukevine gönderilen 14 tutsak ile görüşmelere dayanılarak hazırlanan gizli raporla ilgili detaylar Washington Post gazetesinde yer aldı. Gazete, raporun en az beş kopyasının 2007 yılında CIA ve üst düzey Beyaz Saray yetkililerine ulaştırıldığını iddia ediyor.

Habere göre raporda, CIA’nın ABD dışındaki gözaltı merkezlerinde yapılan fiziksel ve psikolojik işkencelerin bazılarının “gaddarca, insanlık dışı ve aşağılayıcı” olduğu belirtiliyor. Mahkumların dövüldüğü, uykusuz bırakıldığı, aşırı sıcak ve soğuğa ve ‘boğulma hissi veren işkenceye’ maruz bırakıldığı aktarılıyor.

ABD ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL ETTİ

“Mahkumlara planlı işkence yapıldığı” ifadesinin kullanıldığı raporda, ABD’nin, mahkumlara işkence yapılmasını ve kötü davranılmasını yasaklayan uluslararası hukuku ihlal ettiğine dair güçlü imalar da yer alıyor.

Haberde, daha önce de tutsaklara kötü muamele edildiğine dair raporların yazıldığı, ancak Kızılhaç Komitesinin raporunun bugüne kadar işkence kelimesini yasal bir kontekste kullanan ilk rapor olma özelliği taşıdığı ve diğer raporlara göre daha güvenilir kabul edilmesine dikkat çekiliyor.

1191290cookie-check‘Bush dönemi CIA’de sistemli işkence’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.