Büyükşehir Meclisi’nde ‘ışıltılı hayatlar’ tartışması!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bugün yapılan Ekim ayı Meclis toplantısına Altın Portakal tartışmaları damga vurdu. Başkan danışmanlarının ‘bu ışıltılı hayatları biz seçmedik’ paylaşımına atıfta bulunan grup başkanları istifa çağrısı yaptı…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bugün yapılan Ekim ayı meclis toplantısında Altın Portakal Film Festivali tartışması yaşandı. Önce sansür, ardından ise iptal tartışmasıyla güdeme gelen film festivalinin iptal edilmesini eleştiren AKP ve MHP’li grup sözcüleri Başkan Muhittin Böcek’in danışman ve bürokratlarını suçladı. MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli, “Bu skandalın asıl sorumluları olan ışıltılı ve pırıltılı hayatı sürmekten başka kaygı taşımayan, görevini ifa ve icra edemeyen, yüksek mevkilerdeki beceriksiz bürokratları ve danışmanları onurluca istifaya davet ediyorum. Şayet istifa etmezlerse Torosların evladı sayın başkanımızı bu şımarık kibirlere gereğini yapacağını ümit ediyorum. Yoksa bu millet hesabını Nisan’a bırakmaz” dedi.

Türkiye’nin en köklü kültür organizasyonlarından biri olan ancak geçtiğimiz hafta yaşanan tartışmaların ardından iptal edilen Antalya Altın Portakal Film Festivali bugün yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında tartışma konusu oldu.

CHP’Lİ KOCAGÖZ: ‘ARKADAŞLARIN HATASI, OLABİLİYOR BAZEN’

AKP ve MHP’li grup sözcüleri festival tartışmaları üzerinden Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve danışmanlarına yüklenirken, Başkan Böcek’in katılmadığı Meclis toplantısını yöneten CHP Meclis Üyesi Mesut Kocagöz, “Oradaki arkadaşların hatası, olabiliyor bazen” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek geçtiğimiz hafta tartışmalarla gündeme gelen festivalin iptal edildiğini açıklamış, ancak yıl içinde festivali Cumhuriyet’in 100. Yılına yakışır biçimde kendi olanaklarıyla yapacaklarını duyurmuştu.

Bugün yapılan Meclis toplantısına katılmaması dikkat çeken Başkan Muhittin Böcek’e yönelik festivalle ilgili sert eleştiriler geldi.

AKP GRUP SÖZCÜSÜ DEMİR: ‘FESTİVALE YAZIK OLDU’

AKP Grup Sözcüsü Serhat Demir, kentin eski belediye başkanlarından Avni Tolunay’ın öncülüğünde ve Antalya halkının desteğiyle 60 yıl önce başlatılan festivale koltuğa oturan tüm belediye başkanlarının katkı koyduğunu belirterek, “Ancak 60. Yılına geldiğimiz film festivalinde maalesef hiç istenmeye görüntüler meydana geldi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı’mız tarafından Antalya Altın Portakal Film Festivali’miz, Antalya’mızın değerli markası terör örgütlerinin sözcülüğünü, reklamını yapan bir şekle getirildi. Maalesef bütün Antalyalılar buna üzüldüler. Bize de son bir hafta on gündür hemşerilerimizden gelen serzenişler bu yönde. Sayın Muhittin Böcek önce bir dik durma şeyinde oldu ama bundan sonra da geri döndü ve çareyi Antalya Film Festivalini 60. Yılında rafa kaldırarak bir çözüm buldu. Gerçekten hepimiz çok çok üzüldük. Altın Portakal Film Festivali’ne maalesef yazık oldu” dedi.

‘BEŞ YILDA TOPLU ULAŞIM, TRAFİK, VEKTÖRLE MÜCADELE PATLADI’

Bu durumun kendileri için sürpriz olmadığını söyleyen Demir, “Sayın Böcek’in yönetiminde yaklaşık 5 yıldır toplu ulaşım patladı, trafik patladı, vektörle mücadele patladı; en sonunda geldiğimiz noktada çok şükür Altın Portakal Film Festivali de patladı gitti. Cumhuriyetimizin 100. yılındayız. Keşke film festivali terör örgütü propagandalarıyla gündeme geleceğine Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına yakışır şekilde bir ‘Cumhuriyet filmleri seçkisi’ olsaydı, bu temayla yola çıkılsaydı da Cumhuriyetimizin 100. yılı coşkusuna daha bir coşku katar hale gelseydi. Bütün Antalyalılar da film festivali vesilesiyle bu coşkuyu bir kez daha yaşasalardı” diye konuştu.

‘IŞILTILI HAYATLARIN LÜTFEDİLDİĞİ BÜROKRATLARA MERHABA’

Antalya Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli ise festival tartışmalarının yaşandığı dönemde lüks bir otomobilin içerisinden “bu ışıltılı hayatları biz seçmedik” ifadeleriyle sosyal medyadan paylaşım yapan Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlarına gönderme yaparak  “ışıltılı hayatların lütfedildiği sayın bürokratlara, yüksek danışmanlara da merhaba diyorum” ifadeleriyle başladığı konuşmasında, “Terör örgütü yardakçılarıyla gaflet uykusunda parıltılı ışıltılı rüya aleminde yaşayan yüksek bürokratların sebep olduğu, ülke gündemine oturan büyük bir krize dönüştü” dedi.

SENİRLİ, DANIŞMAN VE BÜROKRATLARA İSTİFA ÇAĞRISI YAPTI

Festivali ülke gündemine getiren tartışmaların FETÖ terör örgütü propagandası yapan bir filmin yarışmaya dâhil edilmesi olduğunu iddia eden Senirli, bunun bardağı taşıran son damla olduğunu savunarak şunları söyledi: “Bu vesileyle bir kez daha kişilerin ülke değerleriyle ilgili tutumunu gördük, yetersizliğini gördük, basiretsizliğini gördük, yok hükmünde olduklarını gördük. Bir öyle bir böyle, sabah başka akşam başka, kararsızlık, yapbozculuk, kargaşa, kriz, skandal. Her şerden bir hayır çıkar. İnşallah Altın Portakal bu kriz sonrası sanatsal düzlemine oturur. Partizanların değil, halkın festivaline dönüşür. Bu skandalın asıl sorumluları olan ışıltılı ve pırıltılı hayatı sürmekten başka kaygı taşımayan, görevini ifa ve icra edemeyen, yüksek mevkilerdeki beceriksiz bürokratları ve danışmanları onurluca istifaya davet ediyorum. Şayet istifa etmezlerse Torosların evladı sayın başkanımızı bu şımarık kibirlere gereğini yapacağını ümit ediyorum. Yoksa bu millet hesabını Nisan’a bırakmaz.”

‘İHALE, HARCAMA YAPILDI, FESTİVAL YAPILMAZSA KAMU ZARARI OLUR’

AKP’li Meclis Üyesi Hasan Cumhur Göncü de benzer şekilde festival üzerinden Böcek yönetimini eleştirdi. Film festivalinin asıl sahibinin büyükşehir belediyesi ile ANSET olduğunun altını çizen Göncü, festivalle ilgili ihalenin yapıldığına, harcamaların başladığına işaret ederek iptal edilmesi durumunda kamu zararı oluşacağını belirterek, “Mecburen bu festivali yapmak zorundasınız. Çünkü bu ihaleye göre harcamalar yapıldı ve bunu yapmazsanız kamu zararı oluşur. Bundan dolayı karar alındı. Bu şehri bu hale getiren bürokratlara ceza ve mükâfat mekanizması çalışmazsa bu hatalar devam edecektir. Bu ayıp kendilerine yeter. Artık dönemin sonunda nelerle karşılaşacağız. Hangi ayıplarla, hangi hatalarla karşılaşacağız, biz bile tahmin edemiyoruz” dedi.

CHP’Lİ KOCAGÖZ ANSET’İ JAPON ATASÖZÜ İLE SAVUNDU

AKP’li Meclis Üyesi Hasan Cumhur Göncü’nün bu sözleri üzerine Meclis oturumunu yöneten CHP’li Meclis Üyesi Mesut Kocagöz ise “Siz de çok iyi bilirsiniz. ANSET Bu işin yüklenicisidir. Örneğin ben ANET’in yönetim kurulu başkanıyım. Taşere edersiniz bir şeyi. Japonların bir atasözü vardır: ‘Bir işi en iyi bilen o işi yapandır.’ ANSET’in başkanı arkadaşımız veya yönetimi sanatçı değil, bunu bir yere vermek zorunda. Şunu da takdir etmelisiniz o zaman. Bundan önceki üç yıl aynı yönetim tarafından yapıldı. Çok da başarıyla yapıldı. Ama burada yapılan bir filme ilgili, evet dört tane karar falan da değişmesi onların kararıydı. Dediler ki ‘bu devam edecek yargı kararı yok’, bu kaldırılmalı veya yeniden yapılmalı. Tabii ki yapmak zorundayız çünkü Antalya’nın bir markası ve yapacağız. Çok daha iyisini hep beraber yapacağız” diye konuştu.

‘OLABİLİYOR BAZEN, ORADAKİ ARKADAŞLARIN HATASI’

Tabii ki biz geçmiş dönemlerdeki gibi çok daha iyi yapılsın isteriz” ifadelerini kullanan Kocagöz,  “Ama burada direk Muhittin başkanımıza veya ANSET’e bunları atmak doğru değil. Oradaki yapan arkadaşların hatası. Olabiliyor bazen. Geçmiş dönemlerde anlatsam bir sürü şeyde oldu. Ama bunlar değil olay. Olay, Antalya’ya, marka değerine leke düşürmemek. Bunu da en iyi şekilde yapacağımızı hep beraber göreceğiz” dedi.

GENEL SEKRETER VE ANSET’İN BAŞINDAKİ ÇEVİKKOL SÖZ İSTEDİ

Tartışmalar sürerken eleştirilerin odağındaki isimlerden biri olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve festivali organize eden belediye şirketi ANSET’in Yönetim Kurulu Başkanı Cansel Tuncer Çevikol “Sayın başkanım ben de ANSET ortaklar grubu başkanı olarak bir açıklama yapabilirim” diyerek söz istedi.

KOCAGÖZ GENEL SEKRETERE POLEMİK OLMASIN DİYEREK SÖZ VERMEDİ

Bu sırada AKP’li Meclis Üyesi Hasan Cumhur Göncü’nün “Sayın Başkan, biz bürokratları muhatap almıyoruz” dediği duyuldu. Oturumu yöneten CHP’li Mesut Kocagöz ise “bence polemiğe gerek yok” diyerek Çevikol’a söz vermedi.

EK BÜTÇE TALEBİ DÂHİL 87 MADDE KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

Tartışmaların ardından oylamaya geçilirken Meclis gündeminde yer alan 7 ila 30 arasındaki maddeler topluca oylanarak oy birliği ile kabul edildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesinin personel ve taşıt kiralama gibi giderlere yetmediği gerekçesiyle 1 milyar 452 milyar TL’lik ek bütçe talebini içeren Mali Hizmetler Daire Başkanlığı’nın teklifini de içeren 36. Gündem maddesinin de aralarında olduğu 34 ila 121 arasındaki maddeler ise ilgili komisyonlara havale edildi. Komisyonlara havale edilen maddelerin 13 Ekim Cuma günü yapılacak olan Ekim ayı devam Meclisi’nde ya da ileriki tarihlerde görüşülmesi bekleniyor.

BAŞKAN DANIŞMANLARI: ‘BU IŞILTILI HAYATLARI BİZ SEÇMEDİK’

Antalya Altın Portakal Film Festivali ile ilgili tartışmalar ülke gündeminde yankılanırken Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanları Dr. Cem Oğuz ile Lokman Atasoy’un yanı sıra Dış İlişkiler Daire Başkanı Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı’nın lüks bir otomobilin içinde çekilmiş fotoğraflarını “Bu ışıltılı hayatı biz seçmedik” sözleriyle sosyal medyada paylaşmaları kent kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Yerel basında yayınlanan haberlere göre eleştirilerin ardından konuyla ilgili bir açıklama yapan Başkan Muhittin Böcek’in Çevre Danışmanı Lokman Atasoy, şakacı bir insan olduğunu ve espriyi sevdiğini belirterek, “Ankara’da önemli bir anlaşma yapmıştık ve çok mutluyduk. Avrupa Birliği minibüsünün içinde renkli ışıklarla ironi yapmak istedim. Espriyi seven şakacı bir insan olduğumdan paylaştım ama yanlış anlaşıldım, üzgünüm” ifadelerini kullanmıştı.

EK BÜTÇE TALEP EDEN DAİRE BAŞKANI PUROLU FOTOĞRAFINI SİLDİ

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesinin yetersiz olduğu gerekçesiyle Meclis’e sunulan 1 milyar 452 milyon TL’lik ek bütçe talebinde imzası bulunan Mali Hizmetler Daire Başkanı Lokman Atasoy’un da sosyal medya hesabında lüks tutkusunu gözler önüne seren fotoğraflar paylaşması da eleştiri konusu olmuştu. Artun’un bu eleştirinin ardından elinde puro ile paylaştığı fotoğrafını sosyal medya hesabından silmesi dikkat çekti.

 

2723280cookie-checkBüyükşehir Meclisi’nde ‘ışıltılı hayatlar’ tartışması!
Önceki haberGazze’de can kaybı 700’ü geçti, 100’den fazla İsrailli rehin
Sonraki haberFilistin: Bir İnsanlık Ayıbı… 
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.