Büyükşehir’den Yörük Göçü için deve ihalesi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 3-5 Kasım 2023 tarihleri arasında Aksu ilçesinde yapmayı planladığı Yörük Türkmen Festivali için 11 Ekim’de hizmet alımı ihalesi yapılacak. Şartnamede, yükleniciden istenenler arasında at, deve, kağnı, kılıç kalkan ekibi, traktör gibi ihale kalemleri de var…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 3-5 Kasım tarihleri arasında düzenleyeceği Yörük Türkmen Festivali için 11 Ekim tarihinde hizmet alımı ihalesi yapılacak. EKAP’tan duyurulan ihalenin teknik şartnamesinde yer verilen bilgilere göre, festival kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda Karaalioğlu Parkı’na yapılması planlanan temsili Yörük Göçü ihtiyaç duyulan at ve deve gibi hayvanlar da ihale kalemleri arasında yer alırken “at, deve vb. kortej unsurlarının nakliyesi, hamaliyesi vb. giderler yüklenici tarafından karşılanacaktır” ifadelerine yer verildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Aksu ilçesindeki At Çayırı Mevkii’nde düzenlemeyi planladığı ‘Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’ için hazırlıklar sürüyor. Sosyal medyadan yapılan paylaşımlarla 3-5 Kasım tarihleri arasında yapılması planlanan etkinlik için gönüllü olma çağrısı yapıldı.

FESTİVAL İÇİN 5 YILDIZLI OTEL DÂHİL 3900 KİŞİLİK KONAKLAMA

Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da festivalle ilgili dışarıdan hizmet alımı yoluna gidecek. Festivalle ilgili hizmet alımı ihalesinin 11 Ekim 2023 tarihinde yapılacağı öğrenildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali Organizasyon Hizmet Alımı İşi Teknik Şartnamesi’ne göre bu yıl 3-5 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan festival için 5 yıldızlı oteller dâhil toplam 3900 konaklama hizmeti alınacak.

FESTİVAL İÇİN 14 BİN KİŞİLİK YEMEK HİZMETİ ALINACAK

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yüklenici firmadan 60 yurt içi, 20 yurt dışı uçak bileti ile 6 adet VİP minibüs temin etmesini talep ediyor. Festival konuklarının konaklama ihtiyaçlarının da yer aldığı teknik şartnamede, 3600 kişilik ekonomi sınıfı otel, pansiyon ve apart, 300 kişilik 4 yıldızlı otel, 60 kişilik de her şey dâhil sistemiyle çalışan 5 yıldızlı otelde konaklama hizmeti alınacağı belirtiliyor. Festival boyunca davetli ve konukların yemek ihtiyacını da karşılayacak olan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda çorba ve etli ya da tavuklu ana yemekten oluşan toplam 14 bin kişilik yemek hizmeti alacak.

REKLAM VE TANITIM İÇİN 10 AYRI SOSYAL MEDYA FENOMENİ ARANIYOR

Festival için danışmanlık, reklam ve tanıtım hizmetlerini de kapsayan teknik şartnamede, konuyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor: “Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nde eşgüdümün sağlanması, festival alanı yerleşim planı yapılması, içeriklerin oluşturulup geliştirilmesi, konuk sanatçıların belirlenmesi, davetlerin yapılması, festival sonunda değerlendirme ve raporlama hizmetleri yüklenici tarafından sağlanacaktır. Reklam, tanıtım, iletişim hizmetleri: Bu hizmet kapsamında; festivalin etkin kamuoyu ve medya tanıtımlarının yapılabilmesi, reklam, duyuru ve tanıtım çalışmalarının gerçekleşmesi için gereken iş ve hizmetleri sağlamaya yöneliktir. Sosyal medya fenomenlerinden oluşan 10 kişilik bir ekip ile tanıtım yapılacak olup, fenomenlere yapılacak olan konaklama, ulaşım ve tüm ödemeler yükleniciye aittir.”

TRAMVAYLAR, KÖPRÜ VE GEÇİTLERDE TANITIM YAPILACAK

Reklam ve tanıtım hizmetleri kapsamında 5 bin afiş, 6 adet tramvay kaplama, 120 bilboard, 38 köprü geçit tanıtımı yapılması planlanan şartnamede, 50 adet ‘Hoş Geldiniz’ brandası yapılması da talep ediliyor.

‘PROTOKOL YAĞLIĞI’ GİTTİ, YAĞLIK SAYISI 4 KAT ARTIRILDI

Geçtiğimiz yıl yapılan festivalde ipekli ‘Protokol Yörük Yağlığı’ alımıyla tartışmalara neden olan Büyükşehir Belediyesi yönetiminin bu yıl ‘protokol yağlığı’ ifadesine yer vermemesi eleştirilerin dikkate alındığının göstergesi olarak yorumlanıyor. Yurt içi ve yurt dışı uçak biletlerinde de bu yıl sayının azaltıldığı görülüyor. Geçtiğimiz yıl toplam 360 olan yurt içi ve yurt dışı uçak bileti sayısı bu yıl 80’e düşürüldü. Ancak geçtiğimiz yıl 5 bin olan Yörük yağlığı sayısı bu yıl 20 bine çıkarılmış durumda. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl toplam 2700 olan konaklama sayısı bu yıl 3960’a çıkarıldı.

Teknik şartnamede yer verilen bilgilere göre festival için kullanılmak üzere 20 bin Yörük yağlığı dışında 20 bin keyfiye, 20 bin şapka, 2 bin tişört ve hediyelik eşyalar alınacak.

YÖRÜK GÖÇÜ İÇİN AT VE DEVELERİN HAMALİYESİ YÜKLENİCİDEN

Festival kapsamında Antalya kent merkezinde Cumhuriyet Meydanı ile Karaalioğlu Parkı arasında yapılması planlanan Yörük Göçü canlandırması etkinliği için ihtiyaç duyulan deve ve at gibi hayvanlar da teknik şartnamede yer verilen ve yüklenici firma tarafından temin edilmesi istenen kalemler arasında bulunuyor. Şartnamenin Yörük Göçü Etkinliği Hizmeti bölümünde şu ifadelere yer veriliyor: “Festivalin ilk günü gerçekleştirilecek geleneksel Yörük Göçü (canlandırma) kapsamında oluşturulacak kortejde yer almak üzere kılıç kalkan ekipleri, davul zurna ekipleri, halk oyunları ekipleri gibi göç mizansenini canlandıracak yöresel kıyafetli kişiler eşliğinde at, deve, kağnı, traktör vb. görsel niteliği artıracak gereklilikler ve idarenin talepleri doğrultusunda güzergâh süslemesi yüklenici tarafından temin edilerek kortej unsurları idaremiz onayı alınarak gerçekleştirilecektir.  Tüm yöresel halk oyunları ekipleri, protokol üyeleri ve halkın katılımı ile Cumhuriyet Meydanı’nda Karaalioğlu Parkı’na gerçekleşecek Yörük göçü yapılacaktır. Bu kapsamda Cumhuriyet Meydanı’na en az 10 bin kişilik ses sistemi yüklenici tarafından kurulacaktır. İdare, kortej boyunca kılıç kalkan ekipleri, davul vb. yöresel halk oyunları ekipleri, bando, at, deve, kağnı, traktör, bayrak takımı, afiş, pankart, döviz vb. tüm kortej unsurlarını yükleniciye bildirecek ve görsel niteliği yüksek bir kortej oluşturulacaktır. Buna yönelik, at, deve vb. kortej unsurlarının nakliyesi, hamaliyesi vb. giderler yüklenici tarafından karşılanacaktır.”

FESTİVALDE TOPLAM 6 SANATÇI KONSER VERECEK

Festival kapsamında yapılması planlanan konserler için yer verilecek sanatçılardan “adet” olarak söz edilmesi dikkati çekerken, “2 adet ulusal sanatçı, 2 adet halk müziği sanatçısı, 2 adet de halk ozanı/yerel sanatçı, en az iki adet de sunucu” temin edileceği belirtiliyor.

Festival kapsamında çeşitli hizmetlerde kullanılmak üzere yaklaşık 60 ayrı çadır kurulması planlanırken ayrıca çeşitli atölyeler, gösteriler ve el sanatları stantları da yer alacak.

KILIÇDAROĞLU’NUN EYLEM PLANI: ‘UYGUN OLMAYAN ETKİNLİKLER KÜLTÜRE ZARAR VERİYOR’

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz yıl sponsorlar ve oluşturulan program nedeniyle tartışmaların gölgesinde başlayan CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Yörük Festivali’nin açılışına katılmamıştı. Geçtiğimiz Ocak ayında Konya’nın Akşehir ilçesinde Yörük-Türkmen camiası ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu’nun buluşmasının ardından parti yönetimi tarafından hazırlanan Yörüklerle ilgili kitapçıkta yer verilen eylem planında, “Yörük Türkmenlerimiz kültürlerine uygun olmadan düzenlenen etkinliklerle kültürel olarak zarara uğruyor. Biz iktidarımızda bu zararın yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Yörük kültürüne sıkı sıkıya bağlı olduğu şölenlerin düzenlenmesini sağlayacağız” ifadelerine yer verilmişti.

2722420cookie-checkBüyükşehir’den Yörük Göçü için deve ihalesi!
Önceki haberSuriye’de askeri okuldaki mezuniyet törenine saldırı: 89 ölü, 277 yaralı
Sonraki haberNE OLACAK BU MEMLEKETİN HALİ?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.