Büyükanıt’tan yoruma açık açıklama

Büyükanıt, çeşitli konularda yaptığı açıklamanın sonunda cumhurbaşkanlığı seçimine ve adaylardaki beklentiye de değindi.


Büyükanıt’ın konuyla ilgili sözleri aynen şöyle:


“Seçilecek cumhurbaşkanı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de başkomutanıdır. Bu yönüyle Türk Silahlı Kuvvetleri’ni de yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle biz hem cumhurbaşkanımız ve başkomutanımız olacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri, milletimizin sahip olduğu cumhuriyetin temel ilkeleri değerlerine, anayasamızda ifadesinde bulan laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti ideallerini devletin üniter yapısına bağlı ama sözde değil özde ve bunu davranışlarına da yansıtacak bir şekilde bir cumhurbaşkanının oraya seçileceğine buna inancımız var. Tabii ki cumhurbaşkanı seçiminde yasal mevzuatı biliyoruz. Anayasayı biliyoruz. Hukuku biliyoruz. Cumhurbaşkanı nasıl seçilir biliyoruz. Bunların hepsini biliyoruz. Biz hem vatandaş olarak, hem de silahlı kuvvetlerin bir personeli olarak cumhuriyetin temel değerlerine sözde ve özde sahip olan bir kişinin cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz… Kararı meclis verecek…  Sanıyorum cumhurbaşkanlığı konusunda bundan başka bir şey söylemek durumda da değilim. Hukuken de herhangi bir hakka sahip değilim…”


Büyükanıt’ın basın toplantısı sonunda sorulara geçildiğinde Radikal’den Murat Yetkin, “Efendim, ‘Cumhuriyetin temel değerlerine sözde ve özde sahip olan bir kişinin cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz…’ dediniz bundan bir kuşkunuz mu var?” diye sordu. Büyükanıt, “Yok Hayır” diye yanıtlayarak, “Yalnızca bir ümit etme” temennisi olduğunu belirtti.


Hürriyet’ten Emin Çölaşan da adı basında öne çıkan bir adayın bu tanıma uyup uymadığını sorması üzerine de Büyükanıt, “Ben kişiler bazında konuşmuyorum. Ben sonuçlandığı ancak değerlendirebilirim. Sonuçlanmadan bir yorum yapmam sanırım doğru olmaz” dedi.


Yetkin de sorusunu tamamlayarak Genel Kurmay Başkanı’nın seçim sonrası tavrını sorması üzerine de Büyükanıt, bu konuda daha fazla konuşmak istemediğini belirtti.


BÜYÜKANIT BAŞKA NE DEDİ?


Orgeneral Büyükanıt’ın konuşmasından ana başlıklar şöyle:
• ”Ülkemizde halen gerçek anlamda bir ırkçı terör örgütü varken PKK… Türk toplumunun ulusal değerlerine sahip çıkacak şekilde gösterilen en ufak bir tepkisine bile ‘Türkiye’de milliyetçilik yükseliyor’ şeklinde yorumlar yapılmasının ulusal güvenliğimize çok zarar vermiştir.”
• ”Türkiye’de ‘milliyetçilik yükseliyor’ endişeleri Atatürk’ü tanımamanın, anlamamanın bir itirafıdır.”
•”Şemdinli olaylarındaki bana yapılan saldırılar, benim kişiliğimle alakası yok, TSK’ya yapılan saldırılardır.”
• ”Atatürkçü düşünce sistemini savunan TSK’ya yoğun bir yıpratma ve karalama kampanyası yürütülmektedir.”
• ”Bir hudut ötesi operasyon yapılması için bir siyasi kararın ortaya çıkması lazım.”
• ”TSK, yasal zeminde görev verildiğinde bu operasyonları yapma gücüne fazlasıyla sahiptir.”
• ”Bu tür söylemler (Barzani’nin sözleri) güvenlik unsuru olan bizleri üzdüğü gibi Türk insanını da rencide etmektedir.”
• ”Tabii bu sözlerin arkasında onları bu duruma getiren, şımartan, kimler olduğunu sizler benden daha iyi biliyorsunuz.”
• ”Bu andıç taslaktır. Samimi olarak söylüyorum, ben görmemiştim daha.”
• ”Genelkurmay Başkanlığı’nın elinde bu konuyla (günlük) ilgili hiçbir belge, bilgi yoktur. bunu açıkça ifade edeyim.”
• ”Yasal olarak izin alınmışsa, şiddete başvurmayan sadece düşüncelerin açıklanacağı bir toplantıdan ürkmek anlaşılır bir şey değildir.”


AÇIK GAZETE: Büyükanıt’ın, AK Parti Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklemedikleri ezop diliyle aktardığı kanısındadır. Bu açıklama, sanılanın tersine Erdoğan’ın adaylığına yarayacaktır…

1041090cookie-checkBüyükanıt’tan yoruma açık açıklama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.