Çalışanları BBC’yi eleştirdi

Çalışanları BBC’yi eleştirdi: Binlerce Filistinli öldürüldü, editöryal duruş ne zaman değişecek?

BBC’de çalışan 8 gazeteci, El Cezire’ye yazdıkları mektupta, BBC’yi Gazze konusunda çifte standart uygulamakla suçladı, “Binlerce Filistinli öldürüldü, editöryal duruş ne zaman değişecek” diye sordu.

İngiltere kamu yayıncısı BBC’de çalışan 8 gazeteci, El Cezire’ye yazdıkları mektupta BBC’yi Gazze’de çifte standart uygulamakla suçladı.

İsimleri açıklanmayan gazeteciler, mektupta, “BBC, İsrail’e dair iddiaları görmezden gelerek ve eleştirel bir yaklaşım sergilemeyerek bu hikayeyi doğru bir şekilde anlatamamış ve dolayısıyla kamuoyunun Gazze’de yaşanan insan hakları ihlallerini anlamasına yardımcı olamamıştır” dedi. Gazeteciler, “7 Ekim’den bu yana binlerce Filistinli öldürüldü. Bu sayı ne zaman editöryal duruşumuzu değiştirecek kadar yüksek olacak” diye sordu.

Mektupta, Hamas’ın saldırısı için “Dehşet verici ve yıkıcı olsa da… binlerce Filistinli sivilin ayrım gözetmeksizin öldürülmesini haklı çıkarmaz ve BBC’nin bu mantığı desteklediği ya da sorgulamadığı görülemez” denildi. Ayrıca “BBC’den resmi ve tarafsız insani yardım kuruluşlarının kanıta dayalı bulgularını daha iyi yansıtmasını ve bunlara itibar etmesini istiyoruz” talebine yer verildi. Gazeteciler, BBC’ye, “tüm sivillere eşit muamelenin yayınlarının merkezinde yer almasını sağlaması” çağrısında da bulundu.

“FİLİSTİNLİ SİVİLLERE YÖNELİK İNSANCIL YAYINLAR EKSİK KALDI”
Yayın kuruluşunun, kurbanların isimlerini izleyicilere duyurarak, bireysel cenaze törenlerini yayımlayarak ve etkilenen ailelerle röportaj yaparak İsraillilerin acılarını dikkatli bir şekilde tasvir ettiği belirtilirken, “Buna karşılık, Filistinli sivillere yönelik insancıl yayınlar eksik kalmıştır. BBC’nin Gazze Şeridi’ne erişimdeki zorluklar nedeniyle Gazze’deki hikayeleri daha iyi aktaramadığını söylemek zayıf bir mazerettir… Bu, örneğin, haftalar boyunca bireysel hikayeler anlatılarak ve takip edilerek başarılabilir. Gazze ve Batı Şeria’daki cesur gazetecilerin sosyal medya içeriklerinin bolluğundan tam anlamıyla faydalanmak için de çok az girişimde bulunulmuştur” ifadeleri kullanıldı.

“HÜKÜMETLERİN ALDIĞI POZİSYONLAR, YAYINLAR ÜZERİNDE ETKİLİ”
Gazeteciler “bazı güçlü münferit örnekler” olduğunu kabul etmekle birlikte, özellikle savaşın patlak vermesinden sonra Filistinlilerle ilgili hassasiyetle anlatılan hikayelerin “tutarlı” olmadığını yazdı:

“Sivil ölümlerin katlanarak arttığı ve Batılı ülkelerin İsrail’in saldırılarına yönelik iştahının azaldığı son birkaç hafta içinde BBC, Filistinli sivilleri insanileştirmek için daha fazla çaba sarf etti. Pek çok kişi için bu çok geç kalınmış bir adımdır ve İngiltere ve ABD hükümetlerinin aldığı pozisyonların yayınlar üzerinde gereğinden fazla etkisi olduğunu göstermektedir.”

Mektupta BBC’nin çatışmadan etkilenen çalışanlar için “travma destek ve dinleme seansları” düzenlediği belirtildi. “Ancak birçoğumuz için -özellikle de beyaz olmayan insanlar için- BBC’nin yayınları sıkıntımızın bir parçası oldu” da denildi.

“75 YILLIK İŞGAL GİBİ KRİTİK TARİHSEL BAĞLAM AKTARILMIYOR”
BBC’nin hikaye anlatımını da eleştiren gazeteciler, Filistinlilere “Hamas’ı kınayıp kınamadıkları” sorulurken, aynı şeyin İsrail’in eylemlerini savunan konuklar için söylenemeyeceğini savundu: “Gazze’de ölen sivil sayısı ne kadar yüksek olursa olsun, İsrail hükümetinin eylemlerini ‘kınamaları’ eşit derecede istenmiyor.”

Mektupta ayrıca BBC’nin izleyicilerine İsrail’in işgali ve Filistinlilerin çektiği acıların tarihi hakkında önemli bilgiler vermediği iddia edildi. “İsrail’in bombardımanının ‘meşru müdafaa’ olarak değerlendirilebilmesi için olayların Hamas’ın önderliğindeki saldırıyla başlaması gerekir” denildi ve “Haber ve makaleler, 75 yıllık işgal, Nakbe ya da on yıllar boyunca yaşanan asimetrik ölümler gibi bir ya da iki satırlık kritik tarihsel bağlamı içermeyi ihmal ediyor” denildi.

“FİLİSTİNLİLERLE UKRAYNALI SİVİLLERLE OLDUĞU KADAR EMPATİ KURULMUYOR”
El Cezire, mektubu kaleme alan sekiz kişiden ikisiyle röportaj yaptı. Ortak yazarlardan biri El Cezire’ye “Bu kuruluş bizi temsil etmiyor” dedi: “Benim için ve kesinlikle diğer renkli [beyaz olmayan] insanlar için, bazı sivillerin hayatlarının diğerlerinden daha değerli görüldüğünü -bir tür hiyerarşi olduğunu- açıkça görebiliyoruz. Bu çok ama çok incitici çünkü aslında hiçbirimiz Filistinli sivillerle empati kurmakta zorlanmıyoruz.”

Gazeteci, kendilerine göre bazı çalışanların ve kıdemli muhabirlerin “[Filistinlilerle] Örneğin Ukraynalı sivillerle olduğu kadar empati kurmadıklarını” söyledi.

“KORKULARIM DOĞRULANDI”
El Cezire’nin görüştüğü ikinci yardımcı yazar ise Hamas saldırıları sırasında “sivillerin anlamsızca hayatlarını kaybetmelerinin kendilerini hasta ettiğini” söyledi: “Ayrıca, işverenim BBC’nin yayınlarının bu [İsrail’in] tepkisini yeterince sorgulama veya onlarca yıllık işgal hakkında yeterli bağlam sağlama görevinde başarısız olacağı [dahil] bir dizi örtüşen korku hissettim. Korkularım hemen doğrulandı.”

BBC’DEN YANIT
BBC Sözcüsü ise söz konusu iddialara, “Çatışmayla ilgili haberlerimiz boyunca BBC, Gazze ve İsrail’de yaşayan siviller için yıkıcı insani maliyeti açıkça ortaya koymuştur” yanıtını verdi.

Sözcü, ayrıca BBC’nin savaşla ilgili yayınlarından örnekler ve Filistinlilerin çektiği acılara dair insan hikayelerini içeren bir liste gönderdi.

2734480cookie-checkÇalışanları BBC’yi eleştirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.