Can Atalay için AYM’ye ikinci başvuru

Anayasa Mahkemesinin (AYM) “hak ihlali” kararına rağmen Yargıtay tarafından tahliyesi engellenen Can Atalay için AYM’ye ikinci kez başvuru yapıldı.

14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisinden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Gezi Davası tutuklusu Can Atalay için ikinci kez Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuru yapıldı.

Başvuruda dokunulmazlık hakkının AYM kararı uygulanmayarak ikinci kez ihlal edildiğine vurgu yapılarak Atalay’ın tahliyesi talep edildi.

NE OLMUŞTU?
AYM, Gezi davasında hakkında 18 yıl hapis cezası verilen tutuklu milletvekili Can Atalay’ın bireysel başvurusunu 25 Ekim 2023’te değerlendirdi. AYM, Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkının ihlal edildiğine hükmetti. 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmeden AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar verdi.

AYM, ihlal kararını 25 Ekim’de İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Tahliye kararı vermeyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Ekim’de dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderdi.

Yargıtay 3’üncü Dairesi, 1 Kasım’da mahkemeye bir yazı göndererek kendilerine gönderilen yazının bir “müzekkere” olduğunu söyleyip dosyanın gönderilmesiyle ilgili bir karar verilmesini istedi.

Bunun üzerine İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi dosyanın Yargıtaya gönderilmesi kararı aldı, 2 Kasım’da mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı Yargıtay’a yolladı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım’da AYM’nin kararına “uymama” ve Can Atalay’ın serbest bırakılması yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması yönünde bir karar aldı.

Karar, hukukçular, Türkiye Barolar Birliği ve siyasi partiler tarafından “Anayasal düzeni değiştirme teşebbüsü” ve “Hukuk devletine yapılmış bir darbe” olarak değerlendirilerek tepkiyle karşılandı.

2736770cookie-checkCan Atalay için AYM’ye ikinci başvuru

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.