Çevre Bakanı’na milli parka otel sorusu

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – AKP MKYK Üyesi Güral’ın Antalya Kemer’de bir kısmı milli park arazisi olan sahilde inşa etmek istediği 5 yıldızlı otel projesi TBMM’ne taşındı…

AKP MKYK Üyesi Erkan Güral’ın şirketi tarafından Antalya Kemer’de yapılmak istenen yeni otel projesinin bir kısmı Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Konuyla ilgili haberimizin ardından TBMM Başkanlığı’na yazılı bir soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar,  ÇED süreci başlayan otel projesiyle ilgili Bakan Özhaseki’ye . “Elli yılda Milli Parkların yarıdan fazlası rant uğruna yağmalanmış durumda ve bu yağma günümüzde de hala devam etmektedir. Bu yağmaya daha ne kadar göz yumacaksınız?” diye sordu.

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Göynük Mahallesi sahilinde toplam 77 bin metrekarelik arazide AKP MKYK Üyesi olan Erkan Güral’ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı NG Kütahya Seramik Porselen Tur. A.Ş tarafından inşa edilmesi planlanan ve 41 havuzlu villayı da içeren 636 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel projesi Meclise taşındı.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ARAZİYİ 2022’DE TAHSİS ETTİ

CHP Antalya Milletvekili Av. Aliye Coşar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2022/1 kapsamında tahsisi yapılan kamu taşınmazları arasında bulunan Göynük’teki arazi için bir yıl süreli ön izin verildiğini belirten Coşar, önergesinde şunları kaydetti:

OTEL YAPILMAK İSTENEN SAHİLİN BİR KISMI MİLLİ PARK İÇERİSİNDE

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 24 Kasım 2023 tarihinde ÇED sürecinin başladığını duyurduğu Göynük sahilindeki yeni bir otel projesi için seçilen arazinin bir kısmı hazineye ait orman arazisi, bir kısmı günübirlik alan, 1021,69 metrekarelik kısmı ise Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde kalmaktadır. Daha ayrıntılı belirtmek gerekirse, otel projesi için seçilen alan, 106 ada 15 parsel (eski 1761 parsel), kısmen 106 ada 8, 20, 21 (orman) ve 9 parsellerden oluşmaktadır. Otel projesi için seçilen toplam ÇED alanı 77448,33 metrekare olduğu belirtilirken, 106 ada 15 parselin hazine arazisi, Çevre Düzeni Planında ‘Günübirlik Kullanım Alanı’ olarak ayrılan 20, 21 ve 21 nolu parsellerin ise orman arazisi olduğu anlaşılmaktadır.”

ELLİ YILDA YARISI YAĞMALANAN MİLLİ PARK

1993 yılından bu yana yürürlükte olan ÇED Yönetmeliğinin birçok kez değişikliğe uğratılarak çevreyi ve doğayı korumaktan çok, çevre üzerinde baskı ve tahribatı kaçınılmaz olan projeler için aşılması gereken bir prosedür ve yol gösterici haline geldiğini savunan CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar,  “Otel inşa edilmesi planlanan 21 nolu parselin 1021,69 metrekarelik kısmının da Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde kaldığı açıkça görülmektedir. Türkiye’nin önemli milli parklarından biri olan Antalya’daki Beydağları Sahil Milli Parkı, 1972 yılında 69 bin 800 hektarlık bir alanı kapsıyordu. Aradan geçen süre içinde yarıdan fazlası turizm ve yapılaşmaya açılan milli parkın bugünkü yüzölçümü 31 bin 165 hektara kadar gerilemiş durumdadır. Elli yılda Milli Parkların yarıdan fazlası rant uğruna yağmalanmış durumda ve bu yağmanın büyük bir bölümü de son 20 yılda AKP iktidarında gerçekleşti. Bu yağma ve talan günümüzde de son hızla hala devam etmektedir. Yangından zarar gören ormanlarımızı bile imara açtılar. Sahillerimiz, ormanlarımız, doğamız, günübirlik alanlarımız rant uğruna peşkeş çekilmektedir” görüşünü savundu.

BAKAN ÖZHASEKİ’YE ‘BİLEREK Mİ GÖZ YUMULUYOR’ SORUSU

Antalya’daki Beydağları Sahil Milli Parkı’nın 50 yılda yarısının rant uğruna yağmalandığına işaret eden Coşar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye “Bu yağmaya daha ne kadar göz yumacaksınız? Buna bilerek mi göz yumulmaktadır?” sorularını yöneltti.

ÇED SÜRECİ TAHRİBATA NEDEN OLAN PROJELER İÇİN GÖSTERİCİ OLDU

Yüzde 99’luk kısmı orman alanı olan milli parkın turizm uğruna kırpılmasının önüne neden bir türlü geçilemediğini soran Coşar, şu sorulara yanıt istedi: “1993 yılından bu yana yürürlükte olan ÇED Yönetmeliği birçok kez değişikliğe uğratılarak çevreyi ve doğayı korumaktan çok, çevre üzerinde baskı ve tahribatı kaçınılmaz olan projeler için aşılması gereken bir prosedür ve yol gösterici haline gelmiştir. 1993 yılından bu yana bakanlığınızın yürüttüğü ÇED süreçlerinde verilen ÇED kararlarının istatistiki dağılımı nedir? Ulusal mevzuatımız ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle korunması taahhüt edilen korunan alanlarımızın betonlaşmasına izin veren ÇED kararlarının korumacı bir anlayışla işletilmesini düşünüyor musunuz? Antalya halkının denizle buluşabileceği günübirlik alanın halkın elinden alınarak özel bir ticari işletmeye tahsis edilmesi konusunda Bakanlığınızın bir yaptırımı olacak mıdır?”

AKP MKYK Üyesi olan Erkan Güral, sahibi olduğu NG Phaselis Bay Otel’in bitişiğindeki alanda yeni bir otel inşa etmeye hazırlanıyor
Proje sahasının bir bölümü milli park, bir bölümü ise günübirlik kullanım alanında kalıyor
Proje alanı uydu görünümü
Otel için seçilen arasinin konumu

a

Milli Park haritası ve proje alanı
Erkan Güral, geçtiğimiz Ekim ayında AKP MKYK üyesi olarak seçilen isimler arasında yer almıştı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğasn Güral ailesi ile otelin açılışı sırasında (Haziran 2021)
Cumhurbaşkanı Erdoğan otelin açılışını yapmıştı
CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar

 

2740410cookie-checkÇevre Bakanı’na milli parka otel sorusu
Önceki haber“Ödemeler dengesi”nde işler yoluna girdi mi?
Sonraki haberFaşist soslu din(cilik)
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.