Chomsky: Obama Bush’un uzantısı

Chomsky, Obama, İran, Filistin ve Kürt sorunu hakkında değerlendirmelerde bulundu…

Chomsky, Obama yönetiminin Bush politikalarını sürdürdüğünü söyledi…

Chomsky şu yorumu yaptı:

“Obama, beklediğimiz gibi davrandı. Çok net biçimde Bush yönetiminin politikalarını sürdürüyor. İlk Bush dönemi sert, küstah bir dönemdi. ABD’nin prestiji bu dönemde en düşük seviyeye düştü, 2. Bush döneminde biraz daha normale döndü. Obama’nın ikinci Bush dönemindeki politikalarını sürdürmesini bekliyordum, bunu yaptı. Kahire konuşması büyük heyecan yarattı ama dikkatli biçimde dinlerseniz çok da bir şey söylemedi. Basın toplantılarında bir gazeteci kendisine Kahire’ye giderken ‘Barak’ın Mısır’ı hakkında bir şey söyleyip söylemeyeceğini’ sordu. Obama, ‘Ben etiketlemeyi sevmiyorum. Barak iyi biri, iyi şeyler yapıyor ve bir müttefiktir dedi. Obama, İran’daki insan haklarından bahsederken kim dikkate alabilir ki? Müttefik devletlerdeki insan hakları ihlallerine karşı çıkmıyor. Biz ya da müttefikler suç işlediğinde sorun değil!”

Obama döneminde ifade özgürlüğü konusunda gerilemeler olduğunu kaydeden Chomsky, Filistin konusunda da diplomatik çözüm çabalarını desteklemediğini ve ABD’nin çözümü engellediğini ileri sürdü.

Chomsky, İran tehdidini de gerçekçi bulmadığını vurgulayarak “ABD’de ya da İngiltere’de özgür basın olsaydı ‘İran tehdidi nedir? diye sorarlardı. Pentagon’dan ya da ABD istihbaratından geliyor bu tehdit algısı. Askeri bir tehdit söz konusu değil” dedi.

Türkiye’nin İran’la ticaretini artırdığını bu açıdan bakıldığında ABD’nin “emirlerini” uygulamadığını kaydeden Chomsky, Kürt sorununa yönelik mesajlar da verdi. 8 yıl önce Türkiye’ye geldiğinde durumun kötü olduğunu şimdi önemli ilerlemeler olduğunu kaydeden Chomsky, “Mahkemelerin baskı altına alındığını görüyoruz” diye konuştu.

Chomsky, Türkiye’deki medya için de “Resmi olarak medyanın özgür olduğu söyleniyor ama önemli kısıtlamalar söz konusu” dedi. Chomsky, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına örnek olarak da yıllarca hapis yatan yazar İsmail Beşikçi’yi gösterdi.

1262290cookie-checkChomsky: Obama Bush’un uzantısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.