‘CIA nakillerinde 14 ülkenin payı var’

Yedi aylık bir çalışmanın sonucunda, bugün açıklanacak bir raporda, 14 ülkenin işbirlikçi oldukları görüşünün ifade edilmesi bekleniyor.

Marty, Şubat ayında yayımladığı ara raporda da bu görüşü savunmuştu.

CIA, tutsakları sorgulamak üzere başka ülkelere götürme uygulamasına “olağanüstü nakil” adını veriyor. İnsan hakları örgütleri, bu şekilde işkence altında sorgulamaya kapı açıldığını savunuyor.

İsviçreli Senatör Dick Marty’nin hazırladığı raporda, Polonya ve Romanya topraklarında gizli CIA gözetim kamplarının bulunduğu veya hala var olduğu yolunda kanıtlar olduğundan söz edildiği anlaşılıyor.

Bu konuda şüphelerin baştan beri yoğunlaştığı iki ülke, iddiaları şiddetle reddediyorlardı.

Marty, Polonya’nın ülkeye yapılan pek çok uçuşun yapılmadığı veya kaydının olmadığı açıklamalarını da eleştiriyor.

Raporda, Avrupa ülkelerinin CIA operasyonları için kullanıldığına, hükümetlerin de bazı uçakların inmesine izin verdiği ya da bu uygulamada kullanılmak üzere istihbarat sağladığına dair güçlü göstergeler olduğu kaydediliyor.

Ancak bunlar yine bazı noktalarda somut kanıtlarla desteklenemiyor.

Zira soruşturma bağlayıcı özellik taşımadığından, Marty ve ekibi muhataplarının uygun gördüğü ölçüde bilgi ve belgeye ulaşabildi.

Bununla birlikte şüpheli alanların uydu görüntüleri ve havacılık kurumlarının kayıtları incelendi.

KATILIM BİLİNÇLİ

Marty, söz konusu ülkelerin aldatılmış olmasının söz konusu olmadığı, ne olup bittiğinin tamamen farkında olduğu ve aktif şekilde sürece katıldığına inanıyor.

Raporda, küçük uçakların kullandığı nakil yollarının dünyayı bir örümcek ağı gibi sardığı belirtiliyor.

Marty, Washington’u “Avrupa’ya aykırı bir hukuk yaklaşımı uyguladığı için” eleştiriyor; İngiltere’nin de bu faaliyetlere sadece havaalanı ve sahalarını açarak lojistik destek sağlamakla kalmadığını, en az bir zanlı hakkında istihbarat da verdiğini belirtiyor.

İtalya, İsveç, Bosna ve Makedonya’nın kendi ülkelerinde yaşayan kişilerin nakline de göz yumduğu kaydedilirken, İspanya, Almanya, Kıbrıs ve Türkiye’nin uçuşlar sırasında kullanılan noktalardan olduğu belirtiliyor.

CIA’in gizli uçuşları konusunda Avrupa Parlamentosu da bir soruşturma başlatmıştı.

46 Avrupalı milletvekilinden oluşan bu komisyonun çalışmaları sürüyor. (BBC)

1129890cookie-check‘CIA nakillerinde 14 ülkenin payı var’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.