Dağlık Karabağ’da ateşkes sonrası Ermenistan’da protestolar

Dağlık Karabağ’da ilan edilen ateşkes sonrası Ermenistan’da protestolar: Göstericiler, Başbakan Paşinyan’ın istifasını istedi…

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da, Dağlık Karabağ’da ateşkes ilan edilmesi ve Azerbaycan’ın bölgede egemenliğini yeniden sağladığını açıklaması sonrası hükümeti protesto eden göstericiler polisle çatıştı. Göstericiler, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın istifasını istedi.

Binlerce gösterici ayrıca hükümeti Dağlık Karabağ’da yaşayan Ermenilere yeterince yardım etmemekle suçladı, Azerbaycan’a çok fazla taviz verildiğini savundu.

Protestolarda bir hükümet binası taşlanırken, polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.

Kalabalığa hitap eden muhalif siyasetçi Avetik Çalabyan, “Yetkililerimiz Artsakh’tan vazgeçti” dedi. Artsakh, Dağlık Karabağ’ın Ermenice adı.

Çalabyan konuşmasında, “Düşman kapımızın eşiğinde. Ulusal politikayı değiştirmek için yetkilileri değiştirmeliyiz” derken, bir diğer milletvekili Paşinyan’la ilgili olarak Parlamento’da azil sürecinin başlatılması çağrısı yaptı.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir diğer protestocu Sargis Hayats ise “Paşinyan gitmeli. Vatanımızı, insanlarımızı kaybediyoruz” dedi.

Uluslararası toplum tarafından Azerbaycan toprağı olarak tanınan Dağlık Karabağ bölgesinde yaklaşık 120 bin Ermeni yaşıyor. Ermenilerin Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası bölgede ilan ettikleri Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni hiçbir ülke tanımadı.

Görüşmeler için heyetler bir araya geldi

Azerbaycan Salı günü Dağlık Karabağ’da “terörle mücadele” operasyonu başlattığını duyurmuş, bölgedeki Ermeni güçlere teslim olmaları ve “yasa dışı rejime” son vermeleri çağrısı yapmıştı.

Rusya’nın girişimleri sonrası dün ateşkes ilan edilmiş, Dağlık Karabağ yönetimi Azerbaycan’la barış görüşmeleri yapmayı kabul etmişti.

Görüşmeler için iki tarafı temsil eden heyetler Yevlah kasabasında bir araya geldi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ofisinden yapılan açıklamada, görüşmeler için “Ermenilerin yeniden entegrasyonu” ifadesi kullanıldı.

Uluslararası düşünce kuruluşu Carnegie Europe’un Kafkasya uzmanı Thomas de Waal, ateşkes şartlarının ve yapılacak görüşmelerin büyük ölçüde Azerbaycan’ın şartlarına uygun olduğunu ve bölgedeki Ermenileri korumasız bıraktığını söyledi.

BBC’ye konuşan Waal, “Karabağ Ermenilerinin Azerbaycan’dan ayrılması için 35 yıllık, bazılarına göre bir asırlık projenin sonuna gelinmiş gibi görünüyor” dedi.

“Bu muhtemelen Azerilerin Karabağ Ermenilerine çok az şey sunduğu bir proje olacak ve hepsi olmasa da çoğu oradan ayrılacak.”

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, hükümetinin ateşkes metnine dahil olmadığını söyledi ve Rus barış güçlerinin yerel halkın güvenliği için tam sorumluluk almasını talep etti. Paşinyan, Azerbaycan’ı Salı günü Karabağ’da “etnik temizlik” yapmakla suçladı.

Azerbaycan’ın cumhurbaşkanlığı temsilcisi Elçin Amirbekov BBC’ye yaptığı açıklamada Rus barış güçlerinin ateşkesin sağlanmasına yardımcı olduğunu belirtti ve “Uygulama kısmı için onlara güvenilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. BBC TÜRKÇE

2719160cookie-checkDağlık Karabağ’da ateşkes sonrası Ermenistan’da protestolar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.