DAY-MER 14. Olağan Kongresi Yapıldı

14.Kongre, 1 Aralık’ta aramızdan ayrılan Emep Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan ile  24 Eylül’de yaşamını yitiren Türkiye işçi sınıfı mücadelesinin ve sosyalist hareketinin önde gelen isimlerinden olan Şeref Aydın’ın anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Yapılan Divan seçiminden sonra Yönetim Kurulunun bir önceki çalışma dönemine ait raporları okunarak tartışmaya açıldı.


Yaşadığımız ülkedeki gelişmeler ve durum, Türk ve Kürt emekçilerinin yaşam koşulları, ve Kitle çalışmamız başlıklı  ayrı ayrı üç raporun okunmasından sonra yapılan tartışmalarda, genel olarak son iki yıl içerisinde yaşanan gelişmeler, politikalar ve İngiltere’de yaşayan göçmen işçi ve emekçilerin bu gelişmeler ve politikalardan nasıl etkilendiği ortaya kondu. İngiltere’de yaşayan Türk ve Kürt emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının ayrıntılı olarak ele alındığı raporlarda çalışma ve yaşam koşullarının yanısıra; sosyal, kültürel durumda değerlendirildi. Son iki yıl içerisinde kitlelere yönelik olarak yapılan çalışmalar ilişkin hazırlanan raporda da, Avrupa Parlementosu, Milletvekilliği ve Belediye seçimleri döneminde yapılan çalışmalar, son iki yıl içerisinde başta Irak işgaline karşı olmak üzere sosyal haklarda ve demokratik hak ve özgürlüklerde yapılan kısıtlama ve kesintilere karşı yapılan gösteri, yürüyüş ve protestolara katılım ve yapılan değişikliklere yönelik bilgilendirme çalışmalarının yanısıra, Day-Mer bünyesinde yürütülen servis ve hizmetlere ilişkin veriler ile son iki yıl içerisinde düzenlenen festival, şenlik gece ve toplantılara değinildi.


Raporlarda sunulan veriler ışığında yapılan tartışmalarda,  işçi emekçilerin geneline bir saldırı ve haklarında bir gerilemenin olduğu, bunun başta göçmen işcileri daha sonra da tüm işçi emekçileri hedef  aldığı vurgulandı. Örnek olarak terör yasasının müslümanları hedef alınarak çıkartılıdığ ama bundan sadece müslümanları değil herkesin etkilendiği, vatandaşlık başvurularının ve iltica başvurularının çok zorlaştırıldığı, ilticacıların tutulduğu kampların cezaevlerinden beter olduğu, hak gasplarına karşı emekçilerin yerli ve göçmenlerin birlikte hareket etmesi gerektiği ve Day-Mer’in de bunda önemli bir rol oynayacağı belirtildi.


Gençlik ve kadın çalışmalarına ilişkinde birer raporun sunulduğu kongrede, Türk ve Kürt Futbol Federasyonu’da gençlik çalışması içinde kendi çalışma roporunu sundu. Genel olarak gençliğin yaşadığı sorunlar ve özel olarak Türk ve Kürt gençliğinin yaşadığı sorunlar ve yapılan gençlik çalışmalarının yer aldığı rapordan sonra yapılan tartışmalarda gençlik çalışmasına tüm üyelerin destek sunuması ve gençliğe fırsat ve olanak tanınması öne çıkarıldı.


Kadınların yaşadığı sorunların ve Day-Mer kadın Komisyonu’nun yaptığı çalışmaların yer aldığı rapordan sonra yapılan tartışmalarda, önümüzdeki dönem için kadın komisyonunun planladığı etkinliklere ve 8 Mart’ın daha geniş bir kadın kesimine taşınması için hazırlıkların hızlandırılması ve çalışmaya herkesin destek sunması çağrıları yapıldı.


Önümüzdeki dönem başta yerli ve göçmen emekçileri etkileyecek olan, sağlık,  eğitim ve sosyal haklarda yapılan kesintiler, belediye hizmetleri ve servislerinin özelleştirilmesi, iltica yasalarına ve uygulamalarına getirilen zorlaştırmalar, iltica başvurusunda bulunmuş olanların, ve yıllardır iltacası sonuçlanmayanların tabii tutulduğu uygulamalar, kamplarda uygulanan insanlık dışı uygulamalar ve sınırdışı edilmelere karşı, gençlerin yaşadıkları sorunlar karşısında alternatiflerin yaratılması, kendilerini ifade edebilecekleri çalışma ve etkinlikler için daha fazla olanak sağlanması için Londra’da yaşayan tüm Türk ve Kürt toplum mensuplarının  Day-Mer çatısı altında bir araya gelmesi istendi. 


Mali raporun sunulmasından sonra, üyelerden gelen istek üzerine Kongre gündemleri arasına alınan Day-Mer’in yer sorununun çözümüne ilişkin tartışmalar Day-Mer üyeleri tarafından yürütüldü. Başlatılan girişimlerin hızlandırılası ve bu konuda olanakları olan üye ve dostların bu olanakları Day-Mer’den esirgememesi çağrısı ile bitirilen bu gündem maddesinden sonra yeni yönetimin belirlenmesi için yapılan seçimler ile kongre son buldu.


Çok sayıda konuğunda katıldığı Kongre’de, Almanya DİDF (Demekratik İşçi Derneği Federasyonu) Genel Başkanı Hüseyin Avgan, Fed-Bir Başkanı Arzu Peşmen, Halkevi Başkanı İbrahim Doğuş, Savaş Karşıtı Koalisyon’un kurucularından ve Respect Koalisyonu Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Lindsey German, Hakney Göçmenler Destek Grubu üyesi Megan Redmond, Haringey Belediyesi Encümen Üyesi Dilek Doğuş, Hackney Egitim Dairesi olan Learning Trust’tan Hamiyet Asan ve Türkiye’den 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can birer konuşma yaptı.

797150cookie-checkDAY-MER 14. Olağan Kongresi Yapıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.