DAY MER: Greve Çıkan Öğretmenlerimizi Destekleyelim!

DAY MER, “Çocuklarımızın Eğitimine Sahip Çıkalım!” başlıklı açıklamasında greve çıkan öğretmenlerin desteklenmesini istedi…

DAY MER’in açıklaması şöyle:

Hayat pahalılığının, enflasyonun arttığı, yaşam ve çalışma koşullarının ağırlaştığı bugünlerde tren sürücüleri, postacılar, memurlar, avukatlar, akademisyenler hemşireler, sağlık çalışanları ve bir çok alanda  greve çıkıldı. Karına kar katan enerji şirketleri, vergi ödemeyen bakanlar, %1 zengin nüfusun gelirinin halkın %70’nin gelirine denk gelmesi ve daha bir çok adaletsizlikleri, bu kadar da olmaz dercesine izliyor, okuyoruz.  Herşeye zam gelirken, hükümetin ve TFL ve Royal Mail gibi şirket yöneticileri emekçilere %3-%5 arası komik ücret artışı teklif ediyor. Böylesi bir durumda ücret artışlarının enflasyon altında kalmasını kamu ve özel sektörde çalışan emekçiler kabul edemezlerdi. Nitekim bir çok sektörde çalışanların bağlı bulundukları sendikaların grev oylaması sonuçları çoğunlukla greve evet olarak çıktı ve grev dalgası bir çok alanda yayılarak devam ediyor. Emekçiler, işçiler sadece ücret artışı için değil, sağlık çalışanları NHS’i kaybetmemek, sağlığa gerekli bütçenin ayrılması ve çalışma koşulları için, postacılar esnek çalışma ve var olan hakların alınmaması için, tren şöförleri tren ve metrolarda yolcuların güvenliği ve emeklilik hakları için mücadele ediyor.  İşte bu nedenle 1 Şubat Çarşamba günü okullar, üniversiteler, kamusal alanlar ve tren yollarında çalışan 500 bini aşkın emekçi greve çıkacak. 

Öğretmenler neden greve gidiyor?

Ulusal Eğitim Sendikası (NEU), yapmış olduğu grev oylaması ile ulusal çapta greve gitme kararı aldı. Anti-sendikal yasa ve uygulamalara rağmen 121 bini aşkın (%90.4) NEU üyesi öğretmenlerin enflasyon üzerinde bir zam talebine EVET oyu kullanması, eğitimcilerin tepkisini ve mücadele isteğini gösteriyor. NEU sendikası şimdilik toplamda 7 günlük bir grev takvimi çıkardı. Bu grevlerin 3 günü ulusal çapta olurken, diğer 4 günü bölgesel grevler olarak uygulanacak. 

Eğitim darda, öğretmenler zor durumda

2010 yılında bu yana hükümetin kamu sektöründe yapmış olduğu kesintiler ve enflasyon altında zam önerileri, öğretmenlerin ücretlerinde %21.6-%27 arası kayba uğramasına yol açtı.  Özellikle mesleğe yeni başlayan genç öğretmenlerin, %12 den %13.5’e artan vergi oranları, %9 Student Loan ödemeleri ve %8.6’a varan emeklilik katkı payı nedeniyle, mesleğin ilk gününden itibaren ellerine geçen ücret iyice azaldı. Sadece genç öğretmenler değil, tecrübeli öğretmenler de emeklilik yasasındaki değişiklikten dolayı katkı payının%6.4 den, %9.6  yükselmesi sonucu  maaşlarında azalma oldu.

Öğretmenler bir yandan daha iyi ücret talebi ile greve giderken, diğer yandan daha iyi bir eğitim talebinide aynı kampanya altında dile getiriyor. Okullara verilen yetersiz bütçe, okullarda iş yoğunluğunu arttırdı ve bir çok öğretmenin mesleği bırakmasına yol açtı. Hükümetin Eğitimi Kurtarma sorumlusu olarak göreve getirdiği Sir Kevan Collins, hükümetin okullardaki bütçe açığını kapatması için 15 milyar sterlinlik ‘eğitimi kurtarma paketi!’ önerisinin hükümet tarafından reddedilmesinin ardından geçen yıl istifa etti. Bu durum SEN öğrencilerin gerekli eğitimi almasına, ek ders yardımına ihtiyacı olan öğrencilerin desteklenmesine, tecrübeli öğretmenlerin ve ihtiyaç duyulan öğretmen yardımcıların işe alınmasına ve çocuklarımızın kaliteli bir eğitim almasına engel oluyor.  Kısacası eğitime gerekli bütçenin ayrılmaması sonucu okullar daha az bütçe ile eğitim vermek zorunda kalıyor ve bu durum hem öğretmenleri, hem okulları en önemliside çocuklarımızı çok olumsuz yönde etkiliyor.

Grevleri destekleyelim, dayanışmayı büyütelim

Öğretmenler grev kararları ile bir yandan kendi çalışma ve ücret koşullarına sahip çıkmak isterken, bir yandan eğitime sahip çıkmaya çalışıyor.  Öğretmenlerimizin taleplerinin kabul edilmesi ve grevlerinin başarıyla sonuçlanması çocuklarımız ve gelecek nesil için hayati öneme sahip.  Öğretmenlerimizin bu haklı mücadelesinde  en büyük destek, veliler ve öğrenciler olacaktır. 1 Şubat, 15 ve 16 Mart’da yapılacak öğretmenlerimizin grevini desteklemek, grev günü okul önlerinde yapılan grev hattı eylemlerine katılmak çocuklarımızın eğitimine sahip çıkmak demektir. 

Day-Mer, Kürt ve Türk kökenli göçmen emekçileri İngiltere çapında eğitim, sağlık, ulaşım, iletişim ve diğer alanlarda sürdürülen grevleri desteklemeye, greve çıkan kardeşlerimizin taleplerini kazanmasının bizim kazanımımız olacağının bilinciyle dayanışmayı büyütmeye çağırıyor. 

Day-Mer 

30 Ocak 2023

2665100cookie-checkDAY MER: Greve Çıkan Öğretmenlerimizi Destekleyelim!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.