Day-mer’den Calais’deki Mülteciler için ikinci yardım kampanyası

DAY MER’in açıklaması aynen şöyle:

“Bilindiği üzere son yıllarda özellikle Suriye’de yaşanan iç savaş sebebiyle yüzbinlerce insan yurdunu terketmek zorunda kalmış, Türkiye ve Türkiye üzerinden birçok Avrupa ülkesine tabiri caizse ölümü göze alarak umut yolculuğuna çıkmışlardı. Maalesef yüzlerce çocuk ve kadın başta olmak üzere bu zorlu “yaşam için kaçış” mücadelesinde mağdur olmuş durumda. Herşey bir yana birçok masum insan yaşanan savaş sebebiyle bu “umut yolculugunda” hayatlarından olmaya devam etmekte. Son aylarda sayısı binlerle ifade edilen Jungle Camp’ta ise adeta insanlık dramı yaşanıyor.

Day-mer yetkilileri toplumumuzun duyarlılığı ve desteği ile hem Fransız hem de İngiliz hükümetlerinin Avrupa’nın göbeğinde yaşanan bu utanç verici koşullara ilgisizliklerine istinaden, her iki tarafın önde gelen siyasi liderlerinin sorumluluklarını bir an önce yerine getirmelerinin önemini vurgularken, durumla ilintili 27 Şubat’ta yapılacak olan yardım kampanyasının önemine deyiniyor.

Başta Suriye olmak üzere, Sudan, Afganistan, Kuveyt, Mısır vs. Ortadoğu’dan bircok mülteciyi burada görmek mümkün. Calais kentindeki bu kampta insani yaşam koşulları sağlanamaması, öte yandan hem İngiltere’nin mültecilere kapılarını açmaması hem de Fransa’nın mültecilerin iltica taleplerine de sert bir dille olumsuz yanıtlarından dolayı olsa gerek bu bölgede konuşlanan kampta tam anlamıyla “jungle” (vahşi hayat/ vahşi orman) hali yaşanmakta.
Bölgede bulunan bu mülteci yerleşim yerinin son zamanlarda öne çıkan en büyük sorunu ise çetin kış koşulları ve günbegün artan mülteci sayısı sebebiyle durumun katlananılamaz hal alması. Yağmur sebebiyle zeminde oluşan çamur ve çadırlarda yaşam sürmek zorunda kalan binlerce sığınmacıyla ilgilenen tek bir hükümet yetkilisi yok. Vakıflar ve sivil toplum kuruluşları sayesinde ayakta durmaya çalışan binlerce sığınmacıya dernekler ve örgütler aracılıgıyla toplumun yardım elinin uzatması Day-mer ve diğer yardım kuruluşlarının en acil talebi.

Day-mer yetkilileri, toplumun her kesiminden duyarlı ve yardımsever vatandaşları 27 Şubat’ta gerçekleştirilecek olan bu kamp ziyaretine davet ediyor. Bu bağlamda maddi-manevi yardım etmek isteyen, görüş bildirmek isteyen herkese kapılarını açarak bu çalışmaya destek vermeye cağırıyor. 27 Şubat öncesine kadar kamptaki sığınmacıların temel ihtiyaç listesi aşağıda ayrıntılı bir şekilde bulunmakta. Bu konuda yardım etmek isteyen herkesi aşağıdaki liste doğrultusunda yardım etmeye çağıryor.

Giyecek ve malzeme listesi

1. Çadır, Battaniye, Uyku tulumu
2. Beden olarak 38-45 numara arası su geçirmeyen ayakkabı, bot ve çizme
3. Sıcak ve su geçirmeyen ceket ve montlar (Küçük ve Orta Beden)
4. Erkekler için sıcak alt yada 28-26 beden arası kot pantolanlar
5. Çorap ve yeni iç çamaşır (Küçük ve Orta Beden)
6. Şapka, Eldiven ve Atkı
7. Akşam kullanılması için fener
8. Parasal yardım (Bu yardımlar ile yukarda belirtilen ihtiyaçlar alınacaktır)

Yiyecek listesi
1. Kolay açılacak konerve hazır yemekler.
2. Uzun ömürlü süt
3. Uzun sure dayanıklı olabilecek meyve suları
4. Taze meyve – Elma, Armut, Muz, Portakal, Mandalin, Nar vs.
5. Kuru yiyecekler – Çerez, Birkuvi, Cikolata, Enerji yiyecekleri.

13 Şubat’ta Resim Sergisi

Zamanın kısıtlı olduğuna dikkat çeken yetkililer yardım kampanyası dahilinde, 13 Şubat Cumartesi günü tecrubeli gazeteci ve foto muhabiri Erem Kansoy ile birlikte Paul Mattsson, Ceren Sagir, Nick Elwood ve Sena Kartal’in fotografraflarının sergileyeceği bir fotoğraf sergisi gerçekleştirecek. Ev sahipliğini North London Community House’nin (22 Moorefield Road, N17 6PY) yapacağı sergiyi misafirler geç satte kadar ziyaret edebilecek.

Sergide son yılların belki de en büyük sorunu olan mülteci krizine dair çarpıcı fotoğraflar uygun fiyatlarda satışa sunulup gelir elde edilmeye çalışılacak. Elde edilen tüm gelir 27 Şubat’ta gerceklestirilecek olan Jungle Camp ziyarette götürülmek için ihtiyaçlara harcanacak. Sergiye katılmayı düşünen herkes bu sergi vesilesiyle kapımıza dayanan bu içler acısı duruma dair “empati” kuracağa benziyor. Bütün Avrupa ülkelerinde insan haklarının öneminin vurgulandığı 21. yüzyılın eşiğinde, Fransa’ya kadar gelebilmiş fakat durumları görmemezlikten gelinilen binlerce mülteciye dayatılan insanlık dışı manzaralar bu sergide yapılacak olan sunum ile misafirlere hissettirilecek. Bu calışmalara destek veren siyasi yetkililerin ve kamp ile yakın çalışmalar yürüten vakıf yetkilileri ile birlilde İngiltere’ye gelmiş birkaç mültecininde bu etkinlikde yer alıp yaşam hikayelerine bizzat paylaşacaklar. Belki de bir kez daha savaşın ve yoksulluğun pençesindeki insanlara mercek tutarak dünyada ki dengesiz, adaletsiz dağılımı ve insanları getirdiği noktayı ve bu tezat durumu en gerçek haliyle benimseyip hissetme şansımız olacak.

Yapılacak olan bu insani projeye toplumun tüm kesiminden dayanışma bekleyen yetkililer, toplum mensuplarının yapacağınız her türlü yardımın çok büyük önem taşıdığını vurguladılar.

Siyasi, sivil toplum kuruluşları ve charity’lerin (vakıf) desteği dışında hiçbir hükümet tarafından ne insani ne de maddi yardım almayan bu kamptaki mültecilerle dayanışmaya siz de ertelemeden katılın, ilginizi ve desteğinizi, sayısı her geçen gün artan sığınmacılara esirgemeyin! Biliçli bir şekilde yıldırma politikası uygulayan her iki hükümete karşı tepki göstermek adına insan olarak üzerimize düşeni yapma zamanı.

Day-mer’in Calais Jungle Kampına dair çalışmaları yakip edebileceğiniz sosyal medya hesapları ve telefon numaraları şöyle:

Facebook: Day-mer Youth, Day-mer
Tel: 020 7275 8440″

856250cookie-checkDay-mer’den Calais’deki Mülteciler için ikinci yardım kampanyası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.