Denktaş: Yine Rum oyunu…

Denktaş, Londra’da düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kıbrıs’ın ‘Kıbrıs Türk Devleti’ sıfatıyla katılacağı İKÖ – AB  zirvesinin Rum yönetiminin baskısı  üzerine iptal edilmesine sert tepki gösterdi.

 

3-6 Ekim tarihlerinde İstanbul’da yapılması beklenen İslam Konferansı Örgütü- AB zirvesinin ertelenmesini ‘Rum oyunu’ olarak nitelendiren Denktaş, Rum yönetiminin  etkisinde kalarak üye ülkelere ‘toplantıya katılmayın’ çağrısında bulunan  AB dönem başkanı Hollanda’yı da bu tutumundan dolayı eleştirdi.

 

Denktaş, ‘ İslam Konferansı ile AB ortak forumuna ‘Kıbrıs Türk Devleti’ olarak katılıyoruz diye Rumlar toplantıyı iptal ettirdi. Hollanda Rumların etkisi altında kaldı. Koskoca Avrupa haritası içerisinde yer alan ancak Avrupalı vatandaşların haklarından yoksun bırakılan bir tek bölge var, o da Kuzey Kıbrıs. Bu bizim ayıbımız değil, AB’nin ayıbıdır’ dedi.Zirvenin iptal olmasından dolayı yaşadığı hayal kırıklığını dile getiren Denktaş, gerek Kuzey Kıbrıs gerekse Türkiye hükümetinin KKTC’nin  tanınması yönündeki çabalarının yetersiz olduğunu belirterek önümüzdeki günlerde Kuzey Kıbrıs adına olumlu gelişmelerin yaşanmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

 

“AVRUPA’NIN ANLADIĞI DİL”

New York’daki temaslarının ardından Londra’ya gelerek burada halka seslenen Serdar Denktaş, Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türk vatandaşların bir araya gelip seslerini duyurmaları çağrısında bulundu. Denktaş, ‘ Ulaşabildiğiniz her İngiliz milletvekiline ve yabancı misyon temsilciliklerine giderek yapılan girişimlerin KKTC halkına haksızlık olduğunu anlatın. Bu noktada görev siyasilerden çok sivil toplum örgütlerine düşüyor, çünkü Avrupa’nın anladığı lisan bu’ şeklinde konuştu.

 

Rumların özellikle İngiltere’de etkin bir lobi çalışması yürüttüklerini ifade eden Denktaş, İngiliz Parlamentosu’nun Kıbrıs’la ilgili bir rapor hazırlamakta olduğunu hatırlatarak, şu ana kadar parlamentoya Rumların yüzün üzerinde mektubuna karşılık Kıbrıslı Türklerden sadece üç mektubun ulaşmış olduğunu kaydetti. Denktaş, ‘ Uğradığınız haksızları İngiltere Parlamentosu’na bir yazıyla bildirin. Barıştan yana tavır koyan Kıbrıs Türkü cezalandırılmıştır. Bu ayıbı onların yüzüne vurmak zorundayız’ dedi.

 

New York temaslarının ardından Londra’da halka bir araya gelen Denktaş’ın konuşması sırasında hararetli anlar da yaşandı. Kuzey Kıbrıslı bir vatandaş, Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türk halkının seçme seçilme hakkının olmadığını ve dışlandığını dile getirdi.

 

Anayasayı değiştirmenin kendi elinde olmadığı ifade eden Denktaş, vatandaşa olayı bireyselleştirmeme çağrısında bulunarak ‘ Ben burada KKTC’nin bir temsilcisi olarak bulunuyorum. Anayasayı değiştirmek için üçte iki çoğunluğa ihtiyacımız var. Bu benim elimde olan bir şey değil. Olayı bireyselleştirmek yanlıştır. Bu güne kadar yapılan hataları hep birlikte yaptık’ dedi.

 

Serdar Denktaş’ın, Londra’daki sivil toplum örgütleriyle yapacağı temasların ardından Pazar günü adaya dönecek.

1094510cookie-checkDenktaş: Yine Rum oyunu…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.