Depremzedelere yardım yağıyor

Deprem facaiası için tğn dünya seferber oldu. Şimdiye kadar vadedilen yardımların önemli bir bölümünün dökümü şöyle:

Almanya

Yapacağı yardımı 27 milyon dolardan 674 milyon dolara çikardi. Almanya ayrıca Aceh’te bir seyyar hastane kuracak. Bölgeye, içinde iki helikopter, yardım malzemeleri, su arıtma makinası ve ameliyathanesi olan bir savaş gemisi gönderecek. Alman halkı da yardım için şimdiye kadar 130 milyon dolar topladı.

Japonya

Hükümet, 500 milyon dolar yardım vaadinde bulundu. Tsunamiden etkilenen ülkelere 120 yardım görevlisi gönderildi.

ABD

350 milyon dolar maddi yardım yapacak. ABD ordusu da yardım çalismalarinda görev alıyor. 12,600 Amerikan askeri, 21 savaş gemisi, 14 kargo uçağı 90 helikopter yardım çalismalarina katılacak. Kızlıhaç, Oxfam, Save the Children ve Catholic Relief Services gibi yardım kuruluşlarına Amerikan halkı deprem için 120 milyon dolar bağışta bulundu.

Dünya Bankası

Mecvut programlardan, faciadan etkilenen ülkelerin acil ihtiyaçlarının karşilanabilmesi için 250 milyon dolar aktarıldı.

Norveç

Hükümet 182 milyon dolar vereceğini açıkladı. Halkın topladığı para 30 milyon dolar civarında.

Asya Kalkınma Bankası

Endonezya, Sri Lanka ve Maldiv Adaları’na 175 milyon dolarlık kaynak aktarıldı. Asya Kalkınma Bankası bölge ülkelerine 150 milyon dolar tutarında kredi verebileceğini söylüyor.

İngiltere

İngiliz Hükümeti 96 milyon dolar yardım yapacak. Ülkedeki yardım kampanyalarında halkın topladığı para 146 milyon dolar. Fakat Hükümet, halkın topladığı paradan daha az yardım yapmayacağı sözünü verdi. Yardım çalismalarinda iki savaş uçağı da katılıyor. Başbakan Tony Blair, Endonezya’ya 120 Gurka askeri göndermeyi önerdi. Endonezya bunu reddetti. Maliye Bakanı Gordon Brown, bölge ülkelerinin borçlarının ertelenmesi için girişim başlattı.

İtalya

95 milyon dolar yardım sözü verdi. Tayland’a cesetlerin kimliklerinin teşhisi için 8 adli tıp uzmanı gönderdi. Yılbaşina kadar İtalya’da başlatılan çesitli kampanyalarda 20 milyon dolar toplandı.

İsveç

Faciada yüzlerce vatandaşinı kaybeden İsveç, kampanyaya 80 milyon dolarla katılıyor. Halkın topladığı para ise 60 milyon doları aştı.

Danimarka

Açıklanan yardım miktarı 75 milyon dolar. Danimarka ayrıca bölgeye bir sahra hastanesi, nakliye araçları ve bir gemi gönderdi.

İspanya

68 milyon dolar yardım yapacak. İspanya Sri Lanka’ya bir sağlık ekibi gönderdi.

Fransa

66 milyon dolar yardım. Fransız halkının topladığı paranın miktarı ise 49 milyon dolar. Fransa da Sri Lanka’ya sağlık ekibi gönderen ülkeler arasında.

Kanada

Kanada 66 milyon dolar yardım taahhüdünde bulundu. Halk 29 milyon dolar topladı. İngiltere’deki gibi Kanada Hükümeti de halkın topladığı paranın gerisinde kalmayacağını açıkladı. Kanada, felaketten etkilenen ülkelerden alacaklarını erteleme kararı aldı. Sri Lanka’ya uzman bir ekip gönderiyor. Yardım çalismalarina askeri birlikler de katılıyor

Çin

60 milyon vadetti, ayrıca Kızıl Haç’a 1.8 milyon dolar vereceğini açıkladı.

Güney Kore

50 milyon dolar yardım. Bu para üç yıl içinde rehabilitasyon için harcanacak. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı halkın topladığı paranın 13 milyon doları aştığını açıkladı.

Avustralya

Avustralya’da da halkın topladığı para hükümetin vadettiği yardım miktarını aştı.

Hükümet 46 milyon dolar verecek. Halkın topladığı para 58 milyon dolar. Avustralya bölgeye 350 asker, 4 helikopter, bir sağlık destek ekibi, bir su arıtma makinası gönderiyor.

Avrupa Birliği

31 Milyon dolar yardım vaadinde bulundu. Avrupa Komisyonu’nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero Waldner bu tutarın daha sonra arttırılabileceğini söyledi.

Hollanda

Hükümet 34 milyon dolar vereceğini açıkladı. Yardım kuruluşları 35 milyon dolar topladı. Tayland’a kimlik tespiti için uzman polisler gönderildi.

Katar

Hükümet, 25 milyon dolar yardım yapıyor. Nakdi yardımın yanısıra gıda malzemeleri, tıbbi malzemeler de felaketten zarar gören ülkelere gönderiliyor.

Türkiye

Hükümet 1 milyon 250 bin dolar yardım yapacak. Kızılay 1 trilyon topladı. Kızılay’ın hedefi 35 milyon dolar.

Hindistan

Hindistan ordusu, Sri Lanka, Maldiv Adaları ve Endonezya’da büyük bir yardım operasyonu yürütüyor. Operasyona 16 bin asker, 32 donanma gemisi ve 16’sı helikopter olmak üzere 41 uçak, seyyar hastane ve sağlık ekipleri katılıyor. Hava kuvvetleri şu ana kadar 10 bşn tondan fazla yardım malzemesini felaket bölgesine ulaştırdı.

Bangladeş

Bangladeş, Sri Lanka ve Maldiv Adaları’na 111 asker gönderdi. 46 asker de yolda. İki uçak ve iki helikopter askerlerle birlikte yardım malzemelerini bölgeye taşiyacak.

Pakistan

Endonezya ve Sri Lanka’ya 500 askeri personel göndermeyi planlıyor.

Kuzey Kore

Kuzey Kore, yardım çalismalarinda kullanılmak üzere Endonezya’ya 150 bin dolar gönderme vaadinde bulundu.

1097280cookie-checkDepremzedelere yardım yağıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.