Devletin durdurduğu kaçak inşaata devlet tarafından devam ediliyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Çıralı’da Orman Bölge Müdürlüğü’nün doğal sit alanında ve kaçak olarak ahşap malzemeden yangın müdahale istasyonu inşa etmeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin önceki gün durdurduğu inşaatın yükselmeye devam etmesi ise tepki çekiyor…

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan ünlü tatil beldesi Çıralı’da Orman Bölge Müdürlüğü tarafından doğal sit alanında başlatılan inşaat çalışmasının izinsiz olduğunun ortaya çıkmasının ardından çalışmalar Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü ekiplerince önceki gün durdurulmuştu. Yangın müdahale istasyonu olacağı belirtilen ahşap yapının inşaatının durdurulmasının ardından çalışmalar yeniden başladı. Yetkililer söz konusu yapıların yangın müdahale istasyonu olarak kullanılacağını belirtiyor ancak yerel halkın iddialarına göre söz konusu iki binanın ünlü bir siyasinin yakınına tahsis edileceği öne sürülüyor.

Çıralı’da kıyıya yakın konumdaki 397 numaralı orman parselinin içinde geçtiğimiz günlerde başlayan inşaat çalışması dikkatleri üzerine çekti. Çıralı’nın sahili de kapsayan önemli bir kısmı kesin korunacak hassas alan ilan edildi. Sahilin gerisindeki bölge ise 3. Derece doğal sit alanı. Korunan alanlardaki imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanıyor. Çıralı’da uzun yıllardır tartışmalar eşliğinde devam eden planlama çalışmaları tamamlandı ve hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı 2017’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

ORMAN ARAZİSİNDE AHŞAPTAN YANGIN İSTASYONU BİLMECESİ

Kadastro ve parselasyon çalışmalarının ardından artık Çıralı halkı uzun yıllardır beklediği planlı ve sağlıklı bir yapılaşmaya kavuşmak için gün sayarken Orman Bölge Müdürlüğü’nün sahile yakın arazide başlattığı inşaat çalışması dikkatleri üzerine çekti. Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz yetkililer, mülkiyeti ormana ait arazide bulunan işletmenin uzun süren hukuki sürecin ardından tahliye edildiğini ve alandaki yapıların yıkıldığını dile getirerek burada yangın müdahale istasyonu olarak kullanılması planlanan iki ayrı yapının inşa edileceğini belirtti.

BAKANLIK YETKİLİLERİ ‘ SİT İZNİ YOK, İNŞAATI DURDURDUK’ DEDİ

Koruma amaçlı imar planında, doğal sit alanı olan arazide böyle bir alanın ayrılmadığını öne süren vatandaşlar, Orman Bölge Müdürlüğü’nün özel bir yüklenici firmaya yaptırdığı inşaatın yasadışı olduğunu, koruma bölge komisyonundan izninin bulunmadığını dile getirdi. Bilgisine başvurduğumuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılan inşaatın sit izninin bulunmadığını doğrulayarak önceki gün inşaatın durdurulduğu bilgisini verdi. Bakanlık kaynakları, inşaat için Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na başvuru yapılacağını da sözlerine ekledi.

GÖREVLİLER GİTTİ, İNŞAAT YÜKSELMEYE BAŞLADI

Ancak bakanlık yetkililerinin yerinde yaptığı incelemenin ardından durdurulan inşaatın, görevlilerin alandan ayrılmasının hemen ardından devam etmesi tepki çekti. Durdurulan inşaatın yükselmeye devam ettiğini belirten vatandaşlar, görüntü almak için alana gidildiğinde çalışanların ortadan kaybolduğunu, daha sonra çalışmalara devam ettiklerini dile getirdi. Yerel halkın iddiasına göre söz konusu iki binanın ünlü bir siyasinin yakınına tahsis edileceği öne sürülüyor. Devletin bir kurumunun durdurduğu kaçak inşaatın, bir başka devlet kurumu tarafından ilgili yasalar çiğnenerek devam ettirilmesi bu iddiaları güçlendiriyor. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün söz konusu inşaatla ilgili kamuoyundaki soru işaretlerini giderecek bir açıklama yapması bekleniyor.

YERAL HALK DOĞA KORUMADA ÖRNEK OLDU

Çıralı, doğal ve tarihi dokusuyla bölgenin en önemli alternatif turizm merkezlerinden biri. Her şey dâhil sisteminin girmediği Çıralı’da yerel halkın organik tarımdan küçük aile işletmeciliğine büyük özveriyle geliştirdiği turizm modeli dünyanın dört bir yanından insanları bu bölgeye çekiyor. Sahilinde deniz kaplumbağaları, dağlarında efsanevi Khimera’nın halen yanan ateşi, Akdeniz’in en güzel koylarıyla çevrelenmiş olan Çıralı’yı doğa cenneti yapıyor. Yıllarca atalarından kalan arazilerde önce akdarı, susam üreten, ardından ise seracılık ve turizmden geçimini sağlayan yerel halk, korunan alan kararının ardından ilgili idarelerle çatışma halinde geçen yılların ardından bugün korunmuş bir doğanın turizm için önemli bir avantaj olduğunu fark etmiş durumda. Doğa koruma çalışmalarında yerel halkın desteği ve katkıları çok önemli.

İDARENİN KAÇAK BİNA YAPMASI DEVLETE GÜVENİ YOK EDİYOR

Ancak Çıralı gibi cenneti korumak için görevli olan kamu kurumlarından biri olan Orman Bölge Müdürlüğü’nün doğal sit alanında koruma bölge komisyonunun izni olmadan inşaat yapmaya girişmesi, yerel halkın koruma konusunda idareden çok daha önde olduğunu gözler önüne seriyor. Bir yandan milli park, diğer yandan doğal ve arkeolojik sitlerle çevrelenen Çıralı’da yıllarca yıkım baskısı uygulayan kamu idaresinin bu akıl almaz uygulaması, devlete olan güvenin de yok olmasına yol açıyor. Bu konuda ihmali olan kamu görevlilerinin bir an önce açıklanması ve ilgili idari ve hukuki soruşturmanın yürütülerek sonuçlarının kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

2557280cookie-checkDevletin durdurduğu kaçak inşaata devlet tarafından devam ediliyor!
Önceki haberDW: Merkel Türkiye’ye veda ziyaretinde hangi mesajları verecek?
Sonraki haberİngiliz milletvekili David Amess bıçaklı saldırıda hayatını kaybetti
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.