Dışişleri: AB yolunda kararlıyız

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, haftalık basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine, AB Komisyonunun aldığı tavsiye kararında “görünen ve görünmeyen çeşitli nedenler olduğunu” belirterek, şunları kaydetti:


“Görünen nedenleri öne çıkararak karar almışlardır. Bunun AB’nin şeffaflık ilkesiyle bağdaşmadığı açıktır. Bizim için önemli olan Türkiye’nin transformasyonudur. Türk halkı ve hükümetinin sorumluluğu budur. Halkımızın iyiliği için bu sürece devam edeceğiz.”
Komisyonun kararının objektif olmadığını belirten Tan, “Tahmin ediyoruz ki, bundan kendi vicdanları da rahatsızdır. Görebildiğimiz kadarıyla bahsettiğim Avrupa’daki olumsuz siyasi konjonktür bazen adil davranmalarına mani olmaktadır. Ayrıca acelecilikle hareket edilmesi ve diplomasiye fırsat verilmemesi, siyasi baskılarla hareket edildiğini ortaya koymaktadır” dedi.


Sözcü Tan, bu tespitleri yaparken “AB ile herhangi bir polemiğe girmek istemediklerini” de belirtti ve “Biz yolumuza aynen devam edeceğiz” diye konuştu.
 


“TÜRKİYE İSTEKLİ OLDUĞUNU GÖSTERMELİ”


BERLİN – AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye’nin, üyelik müzakereleri çerçevesinde AB’nin taleplerini karşılama konusunda istekli olduğunu göstermek zorunda olduğunu söyledi.


Barroso, Berlin’de yaptığı açıklamada, Brüksel’in Türkiye’yi müzakere masasından kaldırmak istediği yönündeki haberleri yalanlayarak, “Yükümlülüklerine uymak konusunda istekli olduğunu göstermek Türkiye’ye kalmış” diye konuştu.


Komisyonun önerilerinin, Türkiye’yi müzakere masasından kaçırmak için bir fırsat olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyen Barroso, AB’nin istediğinin bu olmadığını kaydetti.


ANKARA’DA YOĞUN AB TRAFİĞİ


AB dönem başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması ve AB Komisyonunun aldığı tavsiye kararından sonra Ankara, AB konulu yoğun bir diplomasi trafiğine hazırlanıyor.


Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak temaslarda bulunmak üzere bugün Ankara’ya geliyor.


Başbakan Erdoğan ile öğle saatlerinde bir araya gelecek olan Vanhanen ile AB Komisyonunun müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınması tavsiyesinin ardından, müzakerelerin geleceğinin ele alınması bekleniyor.


Bu arada, Dışişleri Bakanı Gül’ün Ankara’daki AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle Finlandiya’nın AB dönem başkanlığının sona ermesi nedeniyle düzenlenecek yemekte bir araya gelmesi bekleniyor.


Ankara, gelecek hafta içinde de yine AB ile ilişkilerin ağırlıklı olarak görüşüleceği İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’i ağırlayacak.
 

1036230cookie-checkDışişleri: AB yolunda kararlıyız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.