‘Dilimizi bilmeyen vatandaşımız olmasın’

Murray Seçim Bölgesi Milletvekili Stone, başvuru sahiplerine vatandaşlık hakkı verilmeden önce Avustralya’da en az 5 yıl yaşamaları şartı getirilmesini, bu süre içinde ders alarak hak ve sorumluluklarını öğrenmelerini önerdi. Vatandaş olma sürecinin “gevşek” ve “göstermelik” olduğunu, bu durumun değişmesi gerektiğini kaydeden Stone, vatandaş olmak isteyenlerin çoğunluğunun Avustralya pasaportuna sahip olmak için vatandaş olduğunu ileri sürdü.

The Sunday Age Gazetesi’ne konuşan Dr Stone, birçok vatandaşlık seramonisine katıldığını, adayların bazılarının vatandaşlık yemini etmeyi bile becemeremediklerini kaydetti. Stone, “Adaylar çok az İngilizce konuşuyor ya da anlıyor. Buradaki hak ve yükümlülükleri konusunda hiç bir teste tabi tutulmamışlar” dedi.

Vatandaş olmak için başvuranlara temel İngilizceyi konuşabilme şartı olduğunu ancak bunun uygulanmadığını kaydeden milletvekili, Victoria’daki 30 kasabada vatandaşlık için gereken temel İngilizce bilgisinin, bu konuda herhangi bir eğitimi olmayan ve Göç İşleri Bakanlığı adına hareket eden “postane görevlisi” tarafından yapıldığını söyledi.

Stone, kırsal bölgelerde bazı vatandaşlık adaylarının postane görevlisiyle görüşmeye tercümanla geldiklerini ileri sürerek, “Bu kişiler İngilizce anlamazsa hak ve sorumluluklarını nasıl bilebilirler” diye konuştu.  Stone, İngilizce bilenlerin de vatandaş olmak için 5 yıl beklemeleri gerektiğini ileri sürdü. Sharman Stone, hükümete vatandaşlık sınavını geçemeyenlere vatandaşlık dersi görmeleri zorunluluğu uygulayan İngiltere sistemini benimsemesi çağrısı yaptı.

Başbakan John Howard iki hafta önce vatandaşlık başvurusu yapanların bekleme sürelerinin “güvenlik kontrolü” gerekçesiyle iki yıldan üç yıla çıkarılacağını açıklamıştı.

1114790cookie-check‘Dilimizi bilmeyen vatandaşımız olmasın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.