DİSK Ankara yürüyüşüne başladı: Gelirde adalet vergide adalet!

DİSK’in 4 gün sürecek “Gelirde adalet vergide adalet” yürüyüşü Kadıköy Söğütlüçeşme’den başladı. Yürüyüş akşam saatlerinde Gebze’ye ulaştı.

Devrimci işçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Gelirde adalet vergide adalet” yürüyüşüne Kadıköy Söğütlüçeşme’den başladı. 4 gün sürecek yürüyüş 17 Kasım’da Ankara’da yapılacak kitlesel eylemle noktalanacak. İşçilerin sırtındaki ağır vergi yükü yürüyüş güzergahı olan Gebze, Kocaeli, Yalova, Bursa, Bilecik ve Eskişehir’de protesto edilecek.

“AZ KAZANANDAN AZ ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALINSIN”
Yürüyüşün başladığı Kadıköy Söğütlüçeşme’de konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yürüyüş boyunca kitlesel basın açıklamalarıyla işçilerin sorunlarını duyurmaya çalışacaklarını söyledi. Çerkezoğlu, “Biz az kazanandan az çok kazanandan çok alınan adil bir vergi sistemi için yürüyoruz. Üzerimizdeki vergi yükü artıyor, yoksullaşıyoruz. Özellikle 14 Mayıs sonrasında her şeye zam geldi ve her şey pahalılaştı. KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergiler arttı. İşçi de patron da aynı oranda vergi ödüyor. Bir ülkede dolaylı vergiler ne kadar yüksekse vergi adaletsizliği de o kadar fazladır” dedi.

Çerkezoğlu, DİSK’in adaletli bir vergi sistemi için Meclise sunduğu tekliften şöyle bahsetti:

Gelir vergisi ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmelidir.
Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artmalıdır.
Asgari ücret vergi istisnası vergiden indirim yoluyla değil matrahtan indirim yöntemiyle uygulanmalıdır.
İşverenlere sağlanan 5 puan SGK prim desteği işçilere de sağlanmalıdır.
Çağ dışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.

“MİLYONLARCA İŞÇİNİN SESİ OLMAK İÇİN YÜRÜYORUZ”
Çerkezoğlu işsizlerin, emeklilerin, örgütlü, örgütsüz geçinemeyen yurttaşların taleplerini dillendireceklerini söyleyerek, “Milyonlarca işçinin emekçinin sesi olmak için yürüyoruz. Sendikal hakların büyük oranda kullanılamadığı ülkemizde işçi sınıfının yarısından fazlası asgari ücret ve civarındaki bir ücrete mahkum edilmiş durumda. Türkiye’yi bir asgari ücretliler ülkesine çevirenlere, açlık sınırının bile altında bir asgari ücreti işçi sınıfına dayatanlara, hepimizi yoksullukta eşitlemek isteyenlere karşı gelirde adalet için Ankara’ya yürüyoruz” dedi.

YÜRÜYÜŞ GEBZE’YE ULAŞTI

Yürüyüş akşam saatlerinde Gebze’ye ulaştı. Gebze İstasyon Mahallesinde bulunan Eskihisar Tünel girişinde DİSK yöneticileri tarafından çiçeklerle karşılanan Arzu Çerkezoğlu ve DİSK yönetim kurulu, buradan yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşle Gebze Kent Meydanına vardı.

Yürüyüş boyunca “Vergide adalet istiyoruz”, “Ankara Ankara duy sesimizi bu gelen işçinin ayak sesleri” ve “Kar fırtına boran geliyoruz Ankara” sloganları atan DİSK heyeti, alana varıldığında 123 gündür grevde olan Lastik-İş üyesi Corning Kablo işçileri ise, “Corning işçisi direnişin simgesi” sloganı attı. Yürüyüş ve açıklamaya Emek Partisi Gebze ve Darıca İlçe örgütleri de destek verdi.

“CUMHURİYETİN EN KÖTÜ BÖLÜŞÜM İLİŞKİLERİ”
Gebze Kent Meydanında yağmura rağmen coşkulu sloganlarla taleplerini haykıran işçilere seslenen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Cumhuriyetimizin 100. yılını tamamlarken, cumhuriyet tarihinin en kötü bölüşüm ilişkilerinin olduğu bir süreci yaşıyoruz. Hepimiz işyerlerinde, fabrikalarda, atölyelerde, belediyelerde, inşaatlarda, madenlerde AVM’lerde, plazalarda, hastanelerde yani bu ülkenin nerede herhangi bir değeri üretiliyorsa orada alnımızın teriyle çalışıyoruz. Bu ülkenin tüm değerlerini, güzelliklerini bizler üretiyoruz. Ama ürettiğimiz değerden aldığımız pay giderek daha da fazla azalıyor. Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı alım gücümüzü giderek daha fazla düşürüyor. Ücretlerimiz resmi enflasyon oranında bile zam alamazken, aldığımız ücret artışları enflasyon karşısında en fazla bir ay dayanıyor. Bugün aldığımızı yarın aynı fiyata alamıyoruz. Geçinmek biz işçiler için, emekliler için neredeyse bir mucize halini aldı. İstiyorlar ki herkes onların belirlediği ve bir ortalama ücret haline gelen açlık sınırının altındaki asgari ücrette yaşasın. İstiyorlar ki bütün emekliler onların belirlediği ucube sistemle hazineden tamamlanan 7 bin 500 lirayla yaşasın. İstiyorlar ki hepimiz yoksullukta eşitlenelim. Bu ucuz emek politikalarının sonucunda biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz ama ürettiğimiz değerden payımızı alamıyoruz, her gün daha da yoksullaşıyoruz. O nedenle gelirde adalet için, insanca yaşamak için Ankara’ya yürüyoruz” dedi.

“ADALET İÇİN DE YÜRÜYORUZ”
“İşçilerin ücretlerinin yıl içerisinde, aylar ilerledikçe daha fazla azaldığı başka bir ülke yok dünyada” diyen Çerkezoğlu, “Bir taraftan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergileri arttırdılar. Yoksulun da, zenginin de, işçinin de patronun da aynı oranda ödediği vergiler arttı. Bir ülkede dolaylı vergiler ne kadar fazlaysa, o ülkede vergi adaletsizliği o kadar büyüktür. Bizler daha ücretimizi almadan peşin peşin vergi öderken, sermayeden vergi alamayan, patronlardan vergi almayan, yandaş sermayenin vergi borçlarını bir gece yarısı kararnamesiyle affeden siyasi iktidar bütün vergi yükünü biz işçilerin sırtına bindiriyor” dedi.

Siyasal alanda yürüyen tartışmalara değinen Çerkezoğlu, “Anayasanın ayaklar altına alındığı bir süreçte aslında adalet için de yürüyoruz. Ve biliyoruz ki DİSK’in bu yürüyüşünde bizler Ankara’ya yalnız yürümeyeceğiz. Sadece bu karşılamalarda, uğurlamalardaki arkadaşların sesini soluğunu değil, işyerlerinde çalışan milyonlarca işçinin ve emekçinin taleplerini Ankara’ya götüreceğiz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL, Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel)

2732000cookie-checkDİSK Ankara yürüyüşüne başladı: Gelirde adalet vergide adalet!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.