Düğüm çözülüyor mu?

Cumhurbaşkanı Talat ve Rum lider Hristofyas’ın, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye Brook Zerihoun’un Lefkoşa ara bölgedeki ikametgahında yaptığı görüşme sona erdi.
Downer, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, görüşmede ”Yönetim ve Güç Paylaşımı” konusunun ele alındığını kaydetti.
Görüşmede, ”önemli ilerleme sağlandığını” ve bunları kendisinin açıklamayacağını ifade eden Downer, ”ilerlemenin”, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un ziyareti sırasında duyurulacağını belirtti.

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’la Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yaptıkları görüşmede, ”oldukça önemli adımlar atıldığını” ve geniş açıklamanın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un ziyaretinde yapılacağını bildirdi.

Talat, Hristofyas’la ”Yönetim ve Güç Paylaşımı” konusunun ele alındığını ifade ederek, heyetlerin görüşmeyi sürdürdüğünü, Ban’ın Kıbrıs ziyaretinin prosedürüne bağlı olarak yapılacak açıklamalar üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Üçer günlükten iki tur halinde yapılan yoğunlaştırılmış görüşmelerde ”Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığı altındaki ”sorunlu” konularda ”oldukça önemli ilerleme sağladıklarını” belirten Talat, ”İçeriğini, tam anlaşma, tam mutabakat sağlanmadan şu anda tartışmam pek mümkün değil, ama şunu ifade edebilirim; gerçekten, oldukça önemli adımlar atılmıştır. Ancak konular görüşülmeye devam edilecektir” dedi.

BM Genel Sekreter’in gelişinde müzakerenin devamının öngörülmediğini, Ban’ın sürece destek verdiğini ifade etmek ve bu desteğini göstermek üzere geleceğini kaydeden Talat, Ban’ın liderlerden talebi olup olmadığını bilmediklerini, ama süreçteki ilerlemeyle ilgili liderlerin görüşlerini özetleyeceğini söyledi.

Talat, ”Beklediğiniz gelişme sağlanabildi mi” sorusu üzerine, ”Kısmen sağlandı. Onun için çok dikkatli seçtim kelimeleri. Bizim maksadımız tamamen sağlamaktı. Zaten bu maksatla bir de paket vermiştik. Bu paketi de Kıbrıs Rum tarafı ne yazık ki kabul etmemişti, reddetmişti. Görüştüğümüz konular arasında tabii ki paketin unsurları da var, doğal olarak” diye konuştu.

Görüşülen konularla ilgili bir mutabakata varma hedefinde olduklarını anımsatan Talat, ”Konularla ilgili gerçekten ciddi ölçüde yakınlaşma olduğunu söyleyebilirim. Ancak mutabakatı anons edecek durumda değiliz” dedi.
Cumhurbaşkanı Talat, başka bir soru üzerine, Ban’ın ziyareti sırasında, Genel Sekreterin düzenleyeceği basın toplantısında ”ortak açıklama” yapılacağını ve bunun üzerinde çalışıldığını belirtti.

1232400cookie-checkDüğüm çözülüyor mu?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.