DÜNYA TURU… KISA KISA:..

UKRAYNA’DAN NATO KARŞITI YASA

KİEV – Ukrayna’nın yeni hükümeti, NATO gibi askeri ittifaklara katılmayacağına ilişkin bir yasa çıkaracağını bildirdi.
Meclisin resmi gazetesinde yayınlanan niyet beyanında, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç yanlısı koalisyon hükümeti, yeni yasanın “Ukrayna’nın bağlantısız statüsünü yasayla” kesinleştireceğini belirtti.

Böylece yasa, Yanukoviç’in selefi Batı yanlısı Viktor Yuşçenko’nun NATO’ya girme hayallerini de öldürmüş olacak.
Yuşçenko’nun NATO’ya girme hayalleri hiçbir zaman geniş destek almasa da Rusya’yı öfkelendirmeye yetmişti.
Rusya, NATO’nun doğuya genişlemesini ülkenin karşı karşıya olduğu en büyük dış tehdit olarak görüyor.

***

DOĞU KUDÜS SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ…

Doğu Kudüs’te geçen salı günü başlayan ve intifadayı hatırlatan sokak çatışmalarında yaralananların sayısının 100’e yaklaştı.

Polis kuvvetleri, Doğu Kudüs’ün çoğu mahallesinden çekildi. İsrail Emniyet Müdürü David Cohen, Eski Kent ve çevresinde meydana gelen son şiddet olaylarının, üçüncü intifadaya sebebiyet vereceğine inanmadığını söyledi.

Filistinli kaynaklara göre, hem Doğu Kudüs’te, hem de Batı Şeria’da çıkan olaylarda yaralanan Filistinliler’in sayısı 100 dolayında. Olaylarda 41 kişinin tutuklandığı, 8 İsrail polisinin de yaralandığı belirtildi.

Yine Filistinli kaynaklara göre, El İssaviyye Mahallesi’ndeki çatışmalar sırasında polisin attığı mermilerden birinin isabet ettiği genç bir Filistinli gözlerini kaybetti, bir gazeteci de atılan kurşunlarla ayağından yaralandı.

Batı Şeria’da Filistin Yönetimi’nin merkezi durumunda Ramallah’ta askeri kontrol noktası Kalendiye’deki çatışmalarda, sınır polisleri ve askerlerin, göstericileri dağıtmak için kontrol noktasından 200 metre kadar içeriye girdikleri kaydedildi.
Eski Kent’te, El Aksa Camii’nin dış girişlerinden Hutta Kapısı’nda polise taş ve patlayıcı atanlardan 12 yaşındaki bir çocuğun yakalandığı, polisin çocuğun annesi ile bir akrabasını alarak, sorgulanmak üzere karakola götürdüğü bildirildi.

***

CLİNTON “KRİZ” İDDİALARINI REDDETTİ…

WASHINGTON – ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, İsrail’in Orta Doğu barışına bağlı olduğunu eylemleriyle kanıtlaması gerektiğini belirtti, ancak ABD-İsrail ilişkilerinin krizde olduğu iddialarını reddetti.

Clinton, Amerikalı ve İsrailli yetkililerin, geçen hafta Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyareti sırasında, İsrail’in Doğu Kudüs’teki yeni konut projelerini ilan etmesinin yol açtığı hasarı tamir etmek için yoğun görüşmeler içinde olduklarını söyledi.

Ülkesini ziyaret eden İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin ile ortak basın toplantısı düzenleyen Clinton, amaçlarının çıkmaza giren İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlatılması olduğunu bildirdi.
“Barış süreci konusunda elzem olan taahhütleri göstereceğini düşündüğümüz adımlar konusunda, İsraillilerle yoğun görüşmeler içinde bulunuyoruz” diyen Clinton, sözlerini, “Bu, bizim açımızdan olduğu kadar onlar açısından da çok önemli” diye sürdürdü.
Yeni konut projesi ilanından duydukları hayal kırıklığını da dile getiren Clinton, bununla birlikte İsrail ile ABD arasında “sarsılmaz bir bağ” bulunduğunu, İsrail’in güvenliği konusunda mutlak bir yükümlülükleri olduğunu ifade etti.

***

KADDAFİ: NİJERYA İKİYE BÖLÜNMELİ…

Libya lideri Muammer Kaddafi, Nijerya’nın ikiye bölünmesi gerektiğini savundu.

Kaddafi, bir grup Afrikalı öğrenciye hitaben yaptığı konuşmada, ülke Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında bölünmedikçe etnik şiddetin durmayacağını öne sürdü.

Nijerya’daki şiddetin, radikal çözüm gerektiren, “kökleri derinde olan dini mahiyetteki bir çatışma” olduğunu belirten Kaddafi, Nijeryalı liderlerin ülkeyi 1947 Hindistan-Pakistan modelinde bölmeyi düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Nüfusu 150 milyon olan Nijerya’da Müslümanlar kuzeyde, Hıristiyanlar ise güneyde yaşıyor.

***

IRAK SEÇİMLERİNDE ALLAVİ ÖNE GEÇTİ…

Irak’ta yapılan genel seçimlerde, laik koalisyonun lideri eski Başbakan İyad Allavi’nin, Başbakan Nuri El Maliki’nin önüne geçtiği açıklandı.

Seçim komisyonunca yapılan açıklamada, oyların yüzde 79’unun sayıldığı ve buna göre, Allavi’nin Şii bloğun lideri Maliki’nin 9 bin oy önünde olduğu belirtildi.

Ancak bu durumun oy sayımı devam ettikçe değişebileceği belirtiliyor. 7 Martta yapılan seçimin kesin sonucunun alınmasının haftalar alabileceği bildiriliyor.

1194340cookie-checkDÜNYA TURU… KISA KISA:..

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.