Dünyada 1 Mayıs

Dünyanın çeşitli yerlerinde yüz binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinglerinde işçiler, istihdamın artması, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerin yükselmesi gibi taleplerle gösteriler yaptı.

1 Mayıs gösterilerinin çoğu barışçıl bir şekilde geçerken Çin’in Makao bölgesinde polis, belirlenen güzergahın dışına çıkmaya çalışan işçiler üzerine tazyikli su ve biber gazı sıktı. Çatışmalarda 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da binlerce işçi başkanlık sarayına yürüyerek “İşçiler birleşin. İşten çıkarmalara son” sloganları attılar. Sosyal güvenlik sisteminin iyileştirilmesi talebiyle yürüyen göstericilere sayıları 15 bini bulan güvenlik güçleri, tazyikli su sıkarak müdahale etti.

Nepal’in başkenti Katmandu’da da binlerce Maocu göstericinin katıldığı mitingde, hükümetin istifası istendi. Olay çıkmaması için güvenlik güçleri geniş önlem aldı.

Gazze Şeridi’nde 1 Mayıs dolayısıyla düzenlenen gösteride 2 binden fazla Filistinli, İsrail ablukasını protesto etti.

KÜBA VE RUSYA

Küba’nın başkenti Havana’da mitinge her zaman olduğu gibi yüzbinlerce kişi katıldı. Devlet Başkanı Raul Castro’nun katıldığı 1 Mayıs’ta göstericilerin çoğu kırmızı tişörtler giydiler ve kızıl bayraklar taşıdılar. Ülkeyi 49 yıl yöneten Fidel Castro ise bu yıl da meydana çıkmadı. Yetkililer bu büyük katılımın, ülkedeki komünist sistemin halk tarafından onaylandığını gösterdiğini belirtti.

Rusya’nın başkenti Moskova’da binlerce komünist gösterici, Sovyet liderleri Lenin ve Stalin’in portrelerini taşıyarak, fiyat artışları ve işsizliği protesto ettiler ve hükümetin istifasını istediler. Batı yanlısı Dayanışma hareketinin liderlerinden olan eski dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov da, binlerce muhalifin katıldığı ayrı bir gösteriye öncülük etti. Gösteride, Stalin’e benzetilen Başbakan Vladimir Putin’in istifası istendi.

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da da işçiler mal ve hizmetlere getirilmesi öngörülen vergiyi protesto etti.

Güney Kore’nin başkenti Seul, Japonya’nın başkenti Tokyo ile Tayvan’da da binlerce kişi daha iyi çalışma koşulları ve güvenceli iş talebiyle gösteri yaptı.

AVRUPA

Avusturya’da 1 Mayıs emekçi bayramı başkent Viyana başta olmak üzere ülke genelinde olaysız kutlandı. İşçi, öğrenci ve memurlar belediye sarayı önündeki Rathaus meydanında buluştular. Resmi verilere göre meydanda 100 bin kişi toplandı. Çeşitli sendika ve dernekleri temsil eden gruplar, küresel krize çözüm, işsizlikle mücadele ve eşit işe eşit ücret talep eden pankartlar taşıdı.

İspanya’da 1 Mayıs dolayısıyla ülke çapında 100’e yakın gösteri düzenlenirken, işçi sendikaları, hükümet ve muhalefetten en kısa zamanda iş yasasında reform yapılması için anlaşma sağlanmasını istedi.

Yunanistan’da 1 Mayıs İşçi Bayramı gösterilerinde olaylar çıktı. Başkent Atina’da kent merkezinde toplanan göstericilerden kopan, kendilerini iktidar karşıtı ve anarşist olarak adlandıran bir grup, polise taş, sopa ve molotof kokteylleriyle saldırdı. Yunan Devlet Televizyonu NET’e ait canlı yayın aracını da kundaklayan göstericiler, çevredeki iş yerlerinin de camlarını kırdılar.Gösterilerde hükümetin kemer sıkma politikası protesto edildi.

Bulgaristan’da 1 Mayıs, sol ve aşırı solcu parti ve örgütler tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ana muhalefet konumundaki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) başkent Sofya’nun Aleksandar Nevski meydanında hükümetin sosyal politikasına karşı miting düzenledi. BSP lideri ve eski Başbakan Sergey Stanişev, hükümetin istifasını istedi.

1 Mayıs İşçi bayramı, başta başkent Paris olmak üzere, Fransa’nın dört bir yanında düzenlenen gösterilerle kutlandı. Geçen yıla oranla katılımın daha düşük olduğu Fransa’da ülke genelinde 350 bin işçi gösterilere katıldı. Paris’teki gösteriye de, yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı belirtildi.

Almanya’nın çeşitli kentlerinde de 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde sendikalar tarafından gösteri ve yürüyüşler düzenlendi.

İki yıl önce bağımsızlığına kavuşan Kosova’daki gösteride, Kosova Bağımsız Sendika Birliği (KBSB), hükümetin iş ve işçi politikasını protesto etti. 1 Mayıs İşçi Bayramı Makedonya’nın başkenti Üsküp’de de gösterilerle kutlandı.

Kazakistan’da da 1 Mayıs, “Halkların kardeşliği ve birliği bayramı” olarak kutlandı.

1242260cookie-checkDünyada 1 Mayıs

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.