DSP: Engelliler Bakanlığı kurulmalı

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer engellilere fırsat eşitliği sağlanmasını istedi ve bunun sosyal devlet olmanın koşullarından biri olduğunu söyledi.


Sezer 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Sezerin yaptığı basın açıklamasının tam metni şöyle:


“Tüm engelli yurttaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.


Demokratik Sol Parti’nin 57’nci Hükümet döneminde, engelli yurttaşlarımızın sorunlarını çözebilecek içtenlikle ve gereken sorumluluk anlayışı ile ürettiği hizmetler de, ne yazık ki, AKP Hükümetlerince 5 yıldan beri göz ardı edilmiş ya da önemsenmemiştir. Bunun sonucu, tüm kesimlerde olduğu gibi, engelli vatandaşlarımızın haklarında da geri gidişlere yol açmıştır.


Halbuki sosyal devlet, sosyal refah hizmetlerine önem ve ağırlık veren devlettir. Bunun için, ulusun bir bütün hâlinde sağlık, esenlik ve refahının sağlanması ve düzenli yaşama koşullarına sahip olmayan, korunma ve desteklenme gereksinimi olan çocuk, genç, yaşlı, engelli kişilere ayrı ayrı, aile birliği içinde veya gruplar hâlinde belli hizmet ve olanakların sunulması esastır.


Güçlü ve çağdaş bir sosyal devlet olmanın en önemli göstergelerinden birisi de, toplumun engellilerine fırsat eşitliği sağlayarak, insanca yaşama imkânı yaratmasıdır. Bunun en önemli aracı da, engellilerin istihdamının teşvik edilmesi ve bu vatandaşlarımızın mümkün olduğu ölçüde, kamu özel sektör işbirliği içerisinde, kimseye muhtaç olmadan kendi geçimlerini sağlamasıdır. 


Bu nedenle DSP olarak, sosyal sorunların yakından ve yerinde saptanmasını, çözümlerin merkezi ve yerel kaynak ve olanakların en etkin biçimde kullanılarak yerinde ve süratle üretilmesine özel önem vermekteyiz.


Ülkemizde engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunlarının başında istihdam konusu gelmektedir. Engellilerin; sosyal hayatın bütün alanlarına katılabilen, üretken, kendi kendine yeten, başkasına muhtaç olmadan yaşayabilen bireyler haline gelmelerini sağlamak, hepimizin öncelikli görevidir.


İnsan onuruna yaraşır ve toplumla kaynaşan yaşam tarzı, engellilerin en doğal hakkı ve devletin de öncelikli görevidir. Devletin, engellilik konusunu eğitim ve organize yönleriyle bir bütün olarak ele alması, esasen, insan haklarının da bir gereğidir.


Bu vatandaşlarımızın istihdamını sağlamanın en önemli yolu da, mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyondan geçmektedir. Üzülerek belirtmek isterim ki, resmi kurumlar aracılığı ile iş arayan engellilerin yüzde 75’inin herhangi bir mesleği bulunmamaktadır. 


Nitekim yapılan son engelli araştırması sonuçlarına göre; Türkiye’deki engelli nüfusun sadece %60.28’inin sosyal güvenlik olanağına sahip bulunduğu belirlenmiştir. Bunlar içerisinde kendi adına sosyal güvenlikten yararlananların oranı %44,50 iken, başkası adına yararlanabilen engellilerimizin oranı %55.49’dur.


Hükümet’in duyarsızlıkları ve sonucu yaşanan bu vahim tablo, engellilerin istihdamı konusunda daha çok ve daha duyarlı çalışılması gerektiğini göstermektedir.


AKP Hükümeti, yakın zamanda, engelli çocuklarımız için sağladığımız özel eğitim alma olanaklarını da ellerinden almaya kalkışacak kadar duyarsız olabilmiştir. Yoğun tepkiler sonucu bu aymazlıktan vazgeçmeleri sevindirici, ancak, güven verici olmaktan uzaktır.


Hiç kuşkusuz, engelli yurttaşlarımızın karşılaştıkları sorunların belirli günlerde hatırlama ve tartışmaların çok ötesinde, toplumsal duyarlılığı artırıcı biçimde sürekli gündemde tutulması, ülke gerçeklerine uygun bir anlayışla kalıcı ve köklü çözümlere kavuşturulması kaçınılmazdır.


AKP Hükümeti’nin tüm aymazlık ve sadece oy kaygısına dayalı yaklaşımları sonucu engelli yurttaşlarımızın biriken sorunlarının, en kısa sürede çözümünün, ancak bir bakanlık örgütlenmesi ile sağlanacağı gerçeği kabul edilmelidir.


Demokratik Sol Parti olarak, engelli yurttaşlarımızın toplumsal yaşama tam katılabilmelerini önleyen tüm engelleri kaldırmaya kararlıyız. Bunun için, onların haklarını gözetmek, sorunları ile ilgilenmek, izlemek ve sonuçlandırmak üzere bir Engelliler Bakanlığı kurulmasını sağlayacağız.


Bu duygu ve düşüncelerle, tüm engelli yurttaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü bir kez daha kutluyor, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

1051480cookie-checkDSP: Engelliler Bakanlığı kurulmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.