Eğitim Sen’den AYM’nin ÖMK kararına tepki: Kariyer sistemi sürüyorsa mücadele de sürecek

Damla KIRMIZITAŞ / EVRENSEL Ankara – AYM’nin ÖMK kararının “kariyer basamakları kalsın” anlamı taşıdığını söyleyen Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul “Kariyer sistemi varlığını sürdürmeye devam ettiği sürece mücadele de sürecek” dedi.

Ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edildi. AYM kararının asıl olarak ‘kariyer basamakları kalsın’ anlamı taşıdığını söyleyen Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, kararla kanunun yeniden düzenlenmesine olanak sağlayacağını belirten Kurul, kariyer sisteminin varlığını sürdürmeye devam ettiği sürece mücadelenin de süreceğini vurguladı.

Kararı değerlendiren Kurul, Anayasa Mahkemesi’nin davaya ilişkin gerekçeli kararı açıklamadığını ifade etti. Kurul, “Yani kariyer basamakları sistemi ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesini ihlal etmesi biçimiyle ve çalışma barışını bozması nedeniyle ortadan kaldırılmasına dönük bir çaba çıkmadı. Bu bağlamda üzüntülerimizi ifade etmek istiyoruz. İptal edilen maddelere baktığımızda yasamaya yasayı yeniden düşünme; eğitim sendikalarının, öğretmenlerin görüşleri konusunda kimi düzeltmeler yapma konusunda bir bir görev vermiş olduğunu gözlemliyoruz. Bu maddeler öbür maddelerle de ilişkilendirilerek yeni bir tartışma ortamı yol açacaktır. AYM, Öğretmen olmak isteyen, 500 binin üzerindeki kitlenin komisyonunun liyakat dışı, kayırmacı bir anlayışla eleme yapabileceği tehlikesini görmüş özellikle işsiz öğretmenler açısından. Komisyonda yapılacak değerlendirmede başarısız olanların görevine son vereceği maddesini de bu anlamda iptal ediyor. Bunu olumlu buluyoruz” dedi.

Nejla Kurul | Fotoğraf: MA

AYM kararının asıl olarak ‘kariyer basamakları kalsın’ anlamı taşıdığını söyleyen Kurul şöyle devam etti: “ Ama uzman öğretmenlik için öngörülen, asgari çalışmayı tamamlamış olmak gibi bir madde var. Bunun içeriği belirsiz diyor. O yüzden bu maddede bir düzenleme yapmaya çalışırken kariyer basamakları konusunu da gündemleştirebiliriz. Hükümetin kimi değişiklikleri yapma olanağı var. Bizler gibi eğitim sendikaların da bu konuda hem öğretmenlerin duyarlılığını geliştirme hem kamuoyunu hem de siyasal iktidarı farklı bir tasarı geliştirme konusunda itmemiz gerekiyor. Bu çoklu bir mücadeleyi içeriyor.”

“HÜKÜMETİ KAPSAYICI BİR KANUN YAPMAYA ZORLAMALIYIZ”
Kariyer sistemi varlığını sürdürmeye devam ettiği sürece mücadelenin de süreceğini belirten Kurul, “Uzun soluklu bir mücadeleyle hükümeti daha kapsayıcı bir kanun yapmaya zorlamalıyız. Mesela işsiz öğretmenler, ücretli öğretmenler, sözleşmelilik; özel sektördeki eğitim emekçileri, engelli öğretmenleri dahil eden bir düzenleme için çaba göstereceğiz. Yeni yasa Meclis’e geldiğinde bu maddelerin iptali konusunda da AYM’ye yeniden başvurma olacaktır. Bizim de Danıştay’a yönelik bir çalışma yapmamız gerekecek. Eğer güçlü bir mücadele yürütebilirsek, eşit işe eşit ücret temelinde çalışmamızı büyütebilirsek, eğitim emekçilerinin de çalışma barışını sağlamak açısından tabandan ses çıkartabilirsek kimi önemli değişiklikleri bu aşamada da yapabiliriz. O yüzden gerekçeli karar önemli. Onları da değerlendirdikten sonrabir mücadele programı çıkaracağız” dedi.

 

2703250cookie-checkEğitim Sen’den AYM’nin ÖMK kararına tepki: Kariyer sistemi sürüyorsa mücadele de sürecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.