18.7 C
Istanbul
Thursday, April 25, 2024
Ana Sayfa TÜRKİYE Ekonomist Mahfi Eğilmez değerlendirdi: Dolar neden yükseliyor?

Ekonomist Mahfi Eğilmez değerlendirdi: Dolar neden yükseliyor?

Dolar/TL, artan enflasyonist baskılar karşısında yükselişe geçti. Doların yükselişini değerlendiren Ekonomist Mahfi Eğilmez ise, Merkez Bankası’nın para politikasına dikkat çekti.

Rusya-Ukrayna savaşına yönelik belirsizlikler devam ederken, artan enflasyonist baskılar karşısında para politikalarında sıkılaşma sürecinin daha da sertleşmek zorunda kalacağına dair tartışmalar gündemin odağına yerleşti.

Geçen hafta Fed’in 75 baz puanlık faiz artırım ihtimalini zayıflatan açıklamalarının ardından artan Fed’in enflasyonla mücadelede yetersiz kalacağı kaygılarını Fed yetkililerinin yönlendirmeleri de gideremedi. Bu kapsamda bugün Fed’in 5 yetkilisinin yapacağı açıklamaların, enflasyonla mücadele kapsamında bankanın sınırlarının anlaşılması açısından önemli olacağı belirtiliyor.

DOLAR, 15 TL BANDINI AŞTI

Türkiye’de ise AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz istemi ve üretim ve ihracatla birlikte cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planına yönelik endişeler sebebiyle yıllık enflasyon yüzde 69,97’e yükseldi.

Artan enflasyonist baskıların daha da artacağına ilişkin endişelerle yükselişe geçen dolar/TL, 15 TL bandını aşarak 15,21 TL civarında işlem görmeye başladı.

ENFLASYONİST BASKIYI ARTIRDI

Öte yandan Merkez Bankası’nın kur krizini tetikleyen 500 baz puan faiz indirimi ile politika faizini yüzde 14’e çekmesi enflasyonist baskıyı artırmaya devam etti.

”BEKLENTİLER BOZULMAYA DEVAM EDİYOR”

Doların yükselişini değerlendiren Ekonomist Mahfi Eğilmez, ”Dolar niye değerleniyor? Fed’in faizi yükseltmesi doğru bir para politikası izlemeye yöneldiğini gösteriyor, beklentiler düzeliyor. TL niye değer kaybediyor? TCMB faiz konusunda yanlış para politikası izlemeyi sürdürüyor, beklentiler bozulmaya devam ediyor” dedi. GERÇEK GÜNDEM

2605090cookie-checkEkonomist Mahfi Eğilmez değerlendirdi: Dolar neden yükseliyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.