Endonezya’nın IRA’sı AÇE silahsızlanıyor

Endonezya hükümetiyle, Açe bölgesinin bağımsızlığı için savaşan Özgür Açe Hareketi savaşçıları arasında geçen ay yapılan bir anlaşma, 30 yıldır devam eden çatışmaları sona erdirmeyi amaçlıyor.

Yaklaşık 200 silahı bugün uluslararası gözlemcilere teslim eden asilerin, bu yıl sonuna kadar tüm silahlarını bırakmaları bekleniyor.

Yapılan anlaşma uyarınca, aynı dönemde, yaklaşık 25 bin Endonezya askeri de Aceh bölgesinden geri çekilecek.

Özgür Açe Hareketi savaşçıları, bugün dört ayrı merkezde silahlarını yetkililere teslim ettiler. Buluşma noktalarına motosikletlerle geldiler. Aynı tür spor giysiler içindeki uluslararası gözlemciler onları bekliyordu.

Özgür Açe Hareketi’ne ait silahlar, basın mensupları, yetkililer ve Açe halkının önünde gözlemcilere teslim edilmeye başlandı.

Tek tek incelenen, kayıtları yapılan silahlar daha sonra büyük bir metal testeresiyle bir daha ateşlenmemek üzere parçalara ayrıldı.

Devir teslim törenlerinden birisi, bundan dokuz ay önce, bölgede yaşanan tsunami felaketinin ardından yaşamını yitirenlerin cesetlerinin toplandığı bir alanda yapıldı.

Tsunaminin, Endonezya hükümetini ve Özgür Açe Hareketi’ni yeniden görüşme masasına getirdiği dikkate alınırsa, silahları bırakmak için seçilen bu yerin sembolik değeri daha açık ortaya çıkıyor. (BBC)

İLGİLİ HABER: Endonezya, Açe’den asker çekiyor…

1114280cookie-checkEndonezya’nın IRA’sı AÇE silahsızlanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.