Engellilerin yüzde 78’i iş gücüne katılmıyor

Engellilerin yüzde 78’i iş gücüne katılmıyor. Kimsesiz Çocukları Koruma Derneği’nce yapılan “Türk Halkının Kimsesiz Ve Korunmaya Muhtaç Çocuklara ve Özürlülere Bakışı Kamuoyu Araştırması”, vatandaşların beşte ikisinin ülkedeki engelli sayısını bilmediğini ortaya koyuyor.


Araştırmaya katılanların üçte biri engellilere yönelik faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını faydalı bulurken, üçte biri ciddi bir çalışma olmadığını, beşte biri iyi niyetli olmakla birlikte engellilere faydası dokunmadığını, yedide biri bu kuruluşlarda görev yapanların sadece kendi çıkarlarını koruduklarını düşünüyor.


Engellilerin karşılaştıkları en önemli sorunun ne olduğu yönündeki soruya araştırmaya katılanların yüzde 28,2’si engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak fiziki düzenlemelerin yokluğu, yüzde 20,7’si toplum dışına itilmiş olmaları, yüzde 19.3’ü işsizlik olarak cevap veriyor.


Türkiye İstatistik Kurumu ile Özürlüler İdaresi tarafından yapılan Türkiye Özürlüler Araştırması ise Türkiye’de 8 milyon 431 bin 937 kişinin engelli olarak yaşamını sürdürdüğünü gösteriyor. Buna göre, ülke nüfusunun yüzde 12.29’unu özürlüler oluşturuyor. Aileleriyle birlikte düşünüldüğünde yaklaşık 30 milyon kişi özürlülük olgusundan etkileniyor.
Türkiye’de engellilerin yaklaşık 2 milyonunu, ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ya da zihinsel engelliler, 6 milyonunu da süreğen hastalığı bulunanlar oluşturuyor.
Engellilerin yaklaşık 41’i, süreğen hastalığı olanların da yaklaşık yüzde 47.10’u ilkokul mezunu. Yüksek okula devam eden engelli oranı yüzde 2.24, süreğen hastalığa sahip olanlarda ise bu oran yüzde 4.23. Özürlülerin yüzde 78’i iş gücüne katılmıyor.
Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel özürlü olanların yaklaşık yüzde 48’i, süreğen hastalığı olanların ise yaklaşık yüzde 64’ünün sosyal güvenliği bulunuyor. 

1051430cookie-checkEngellilerin yüzde 78’i iş gücüne katılmıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.