Erdoğan: Köktendinci bir tehdit yok

ABD’de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fox televizyon muhabirinin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in köktendincilikle ilgili açıklamalarına yönelik sorusu üzerine, “Köktendincilik her dinde var ve her dinde bir problem… Türkiye’de bugün köktendinci bir tehdit yok. Laiklik, aşırılıklara karşı ülkeyi ve halkı koruyan bir sistemdir. Aşırılıklarla ilgili hükümet olarak bunun tedbirini alırız ve alıyoruz. Laiklik farklı yaşam tarzları için de bir güvencedir” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Sezer’in, Hıristiyan liderlerin İslam ile ilgili açıklamalarına dikkat etmesi gerektiği yönündeki sözlerinin hatırlatılması ve bu görüşlere katılıp katılmadığının sorulması üzerine ise Başbakan Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Bu açıklamaya katılmamak imkansız. Çünkü özellikle dini liderler, İslam ve terörizm gibi kelimeleri bir arada kullanmaktan kaçınmalı. Bu tip açıklamalar, bütün dünyadaki Müslümanları incitiyor. Özellikle medeniyetler ittifakına dikkat ettiğimiz bir zamanda, buna gölge düşürecek sözlerden kaçınmak lazım.

Eğer tam bir özür dileme gerçekleştirilirse bu İslam dünyası ve Müslüman halklar için önemli ve daha rahatlatıcı olacaktır.”

“SİVİL İRADE İŞBAŞINDA”

Erdoğan, Georgetown Üniversitesi’nde de “Global Barış ve Adalet İçin Türkiye’nin Vizyonu” konulu bir konuşma yaptı ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bir katılımcının, “Ordu her zaman laik devletin koruyucusu olmuştur. Radikal İslamcı yaklaşımlar nedeniyle daha az demokratik, daha asker kontrolünde yaklaşımlar konusunda ne diyeceksiniz?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Bunu herhalde başka bir ülke için soruyorsunuz… Her şeyden önce Türkiye bu süreci yaşayan bir ülke değildir. Türkiye AB süreci, Kopenhag kriterleri ile belli bir sürecin içine girmiştir ve bu süreç içerisinde atılması gereken adımlar neyse bu adımlar atılmıştır. Türkiye’de bir siyasi irade, sivil irade işbaşındadır. Bu sivil iradenin ve Anayasa’da bütün kurumların tanımları yapılmıştır. Bu tanımlar neyse herkes bu tanıma uygun olarak hareket etmek durumundadır. TSK da bu tanıma uygun olarak hareket etmek durumundadır. Bunun dışına çıkamaz. Aynı şekilde sivil irade yine Anayasa’da tanımlandığı şekilde görev tanımı neyse buna göre yapması gerekeni yapar ve TSK, Genelkurmay Başbakan’a bağlı bir kurumdur… MGK aynı şekilde… AB, Kopenhag siyasi kriterleri sürecinde, daha önce askerdi ama şimdi AB süreciyle ilgili yeni yapılanmayla şu anda sivil… Bu konularda bilginizin olmasında fayda var diye düşünüyorum.”

1137700cookie-checkErdoğan: Köktendinci bir tehdit yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.