Esad: Arafat’ı İsrail öldürdü

Esad, Arap Barolar Birliği’nde yaptığı konuşmada, ”İsrail’in yöntemli ve organize bir şekilde giriştiği pek çok suikastın en tehlikelisi Devlet Başkanı Yaser Arafat’ın öldürülmesiydi” dedi.


Suriye lideri, ”bunun sessiz kalan tüm dünyanın gözleri önünde yapıldığını ve hiçbir ülkenin buna karşı bir açıklama yapma ya da tutum sergileme cesaretini göstermediğini” söyledi. Arafat, 11 Kasım 2004’te Paris’teki bir askeri hastanede yaşamını yitirmişti. İsrail, Arafat’ın sağlık durumunun kötüleşmesinden sorumlu olduğu ve Arafat’ı zehirlediği yolundaki iddiaları reddetmişti.

REFORMLARA DEVAM

Ayrıca Esad, yakında yeni siyasi reformları hayata geçireceğini de söyledi. Suriye lideri bu reformlara ilişkin ayrıntı vermedi ancak bu konuda her türlü dış müdaheleye karşı olduğunu vurguladı. Beşşar Esad Irak halkının istemesi durumunda, bu ülkenin birliğini korumasına yardımcı olmaya hazır olduklarını da söyledi.

Esad, başkent Şam’da Arap Avukatlar Birliği kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, Irak’ın Arap olma özelliğine vurgu yaparak, ”Bütün bölgenin geleceği, ilke olarak Irak’ın toprak bütünlüğüne ve birliğine saygı duyulmasına bağlıdır” dedi.
 
HARİRİ SUİKASTI

Konuşmasında Lübnan-Suriye ilişkilerinin geçtiği zor dönemden söz eden Esad, ”şu anda Suriye ile Lübnan arasında olup bitenlerin, bütün Araplara karşı yürütülen çok yönlü, global komplonun bir parçası olduğu” görüşünü savundu.

Esad, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri cinayetini soruşturan BM komisyonuyla ilgili olarak da, ”Soruşturmanın siyasi değil, yasal bir temel üzerinde devamından yanayız. BM komisyonuyla tam işbirliği, ulusal egemenlik ilkelerine, soruşturmanın tarafsızlığına saygı duyularak ve yasal temellere dayanılarak yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Suriye Devlet Başkanı, ulusal egemenliğin BM kararlarından daha güçlü olduğunu da söyledi. (BBC)

1122400cookie-checkEsad: Arafat’ı İsrail öldürdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.