“Esas olan dağdan dönüşler…”

Atalay, Samanyolu Haber Televizyonu’nda canlı yayına katılarak, gündemdeki konulara ilişkin soruların yanıtladı.

Beşir Atalay, bir soru üzerine, demokratik açılım sürecine ara verilmediğini, sadece terör örgütü üyelerinin dönüşlerine ara verildiğini ifade ederek, PKK üyelerinin Türkiye’ye girişlerinde yaşanan olayların hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini vurguladı.

PKK grupların dönüşünün ”terörle mücadelenin bir başarısı” olduğunu ifade eden Atalay, ”Sürece dönük, devletin tutumuna dönük bütün karar ve uygulamaları açıklaması var. İşlemlerin tamamı hukuka uygun yapılmıştır” diye konuştu.

DTP yöneticileriyle çalışmalar kapsamında görüştüğünü, PKK mensuplarının Türkiye’ye girişinden sonra ise görüşmediğini belirten Atalay, sözlerine şöyle devam etti:

”Görüşmeler durdu diye bir karar yok. Biz, bu süreci devlet projesi olarak bütün boyutlarıyla kendimiz planlayarak yapıyoruz. İllegal yapılarla veya kişilerle görüşmemiz söz konusu değildir. DTP, TBMM’de grubu bulunan partidir, milletimizin oylarıyla gelmiştir. Milleti ve milletin Meclis’teki temsilcilerini çok önemsiyoruz. Burada oy hesaplarıyla bu işe girmedik. Samimiyetle ülkemizin sorunlarını çözelim istedik. Oy hesabı yapsaydık ‘bugüne kadar nasıl geldiyse öyle gitsin’ derdik.”

AVRUPA’DAN DÖNÜŞLERİ BİRİNCİ PLANDA GÖRMÜYORUM

Avrupa’dan gelecekPKK mensuplarına ilişkin bir görüşme olup olmadığının sorulması üzerine de Atalay, ”Hayır. Bizim başkalarının ifadelerinden ziyade kendi planımız esas. Türkiye Cumhuriyeti kendi planlarını yapıyor. Avrupa’dan gelişlerle ilgili bir çalışmamız yok. Benim kendi düşüncem; Avrupa’dan gelişleri birinci planda görmüyorum. Esas olan Kuzey Irak’tan, dağdan silah bırakıp, dönüşlerdir. Kuzey Irak’tan dönüşler yakın zamanda olabilir. Dönüşler Mahmur’dan olur, dağdan olur. Avrupa öncelikli olmaz” yanıtını verdi.

Atalay, Mahmur Kampı’na yönelik çalışmalara ilişkin bir soruya da şöyle yanıt verdi:

”Orası 90’lı yıllarda Türkiye’den gidenlerin yaşadığı bir yer. Orayla ilgili bütün bilgiler elimizde. Planlamalar bir süredir yapılıyordu. Dışişleri Bakanımızın gidişinde oranında bir yeri olacak. Mahmur’u insani boyut olarak ele almak gerekiyor. Biz Mahmur’u hep önemli görüyoruz. Irak devlet başkanı ve hükümetinin de Mahmur ile talepleri var. Kampın, terörist üreten mekan gibi de olumsuz bir yanı var. Biraz daha erken müdahale edelim isteniyor.”

1222880cookie-check“Esas olan dağdan dönüşler…”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.