Ferzan Özpetek’in filmleri MoMA’da

Özpetek, filmlerinin New York’un ünlü Modern Sanatlar Müzesinde (MoMA) gösterilmesi dolayısıyla New York’a geldi ve İtalyan Kültür Merkezinde filmlerinde oynayan oyuncularla birlikte bir basın toplantısı düzenledi. 


Basın toplantısında konuşan Cinecitta Holding CEO’su Gactano Blandini, Özpetek’in ”Türkiye’nin İtalya’ya verdiği en iyi hediye” olduğunu söyledi. Blandini ,İtalya’nın da Türkiye gibi cömert bir ülke olduğunu belirterek ”İtalya’da bu hediyeye Ferzan Özpetek’i hak ettiği uluslararası alana taşıyarak teşekkür etti” dedi. 


Ferzan Özpetek Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce de 9 kez New York’a filmlerinin gösterimi için geldiğini, bu kez 7 filminin MoMA’da gösterilecek olması dolayısıyla çok heyecanlı olduğunu söyledi. 


Özpetek gülümseyerek ”Bir ara şunu da düşündüm, belki çok ağır bir hastalığım var, bana söylemeden böyle bir şey yapıyorlar, şaka mı komplo mu diye Düşündüm bu sabah. Bir de Türkiye’nin İtalya ile birbirine bu kadar karışması çok güzel bir şey, gerçekten çok mutluyum” diye konuştu. 


Özpetek, sözlerini şöyle sürdürdü: 


”İtalya ve İtalyan sinemasına Türkiye’nin verdiği en güzel hediyenin kendisi olduğu” yönündeki ifadeyi nasıl karşıladığının sorulması üzerine, ”Türkiye’de doğup, Türkiye’de 17 yaşına kadar kaldım. Nereye gidersem gideyim İtalyan da deseler hep Türk’üm, her yerde Türk’üm.” 


Geçen hafta İstanbul’da kendisine ”2008 Marka” ödülünün verildiğini anımsatan Özpetek, orada yaptığı konuşmada da söylediği gibi ”Türk olmak bir yerde insanın bir 7. vitesi gibi bir şey oluyor, yani içinizde fazladan bir şey oluyor” ifadesini kullandı. 


Yurtdışında Türk olmanın kolay olmadığını, son yıllarda bunun biraz daha kolaylaştığını söyleyen Özpetek, ”İtalya’da diyorlar ki Ferzan Özpetek’in bakışı başka, ‘o bakışı başka’nın altında Türk olmam yatıyor” dedi. 


 Özpetek ”Mustafa” filmini izleyip izlemediğinin sorulması üzerine filmi izlemediğini söyledi. Kendisinin bir Atatürk filmi yapmayı düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine ” Atatürk filmini çok iyi bilip yapmak lazım, onu benden çok daha iyi yapacak yönetmenler var, (yani her şeyi yapabilirim) diye bir şey yok”dedi. 


”Ben eğer İtalya’nın dışında bir film yaparsam Türkiye’de yapmak isterim” diyen Özpetek, Hamam’ın Türkçe ve İtalyanca olduğunu anımsatarak ”Ama şimdi tamamıyla bir Türk filmi olsun istiyorum” şeklinde konuştu. 


Özpetek bir başka soru üzerine Amerikalı aktris Meryl Sreep ile filmi çekmeyi çok istediğini de söyledi. 


Özpetek’in bugün MoMA’daki ilk film gösterimi 2001 yapımı Cahil Periler (Le Fate Ignoranti) adlı filmi olacak. 


Özpetek’in Cahil Periler dışında gösterilecek filmleri şunlar; Mükemmel Bir Gün (Un Giorno Perfetto), Karşı Pencere (La Finestra di Fronte), Hamam, Kutsal Yürek (Cuore Sacro), Harem Suare ve Bir Ömür Yetmez (Saturno Contro).

1070780cookie-checkFerzan Özpetek’in filmleri MoMA’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.