Foça’da sit alanına 5 katlı kaçak otel diktiler!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – İzmir’in Foça ilçesinde Phokaia antik kentinin bulunduğu Kentsel Arkeolojik Sit Alanında göz göre göre yükselen 5 katlı kaçak otel binası tepki çekiyor. Yasal işlemlerin sürüncemede kalması yeni kaçak yapılaşmaları da özendiriyor…

Foça ÖÇK sınırları içerisinde bulunan ve Kentsel Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altına alınan Foça Atatürk Mahallesi’nde özel mülkte başlatılan izinsiz inşaat hakkında İzmir Müze Müdürlüğü’nce suç duyurusunda bulunuldu. Ancak suç duyurusuna rağmen devam eden 3 katlı kaçak inşaata bir kat daha eklenerek 4 kata çıkarıldı. Foça imar planına göre 3 kata izin verilirken otel yapılacağı belirtilen izinsiz inşaata bir de çatı katı eklenerek 5 kata çıkarıldı. Koruma Bölge Kurulu bir kez daha yasal işlem başlatılmasına karar verirken yasal yaptırımların uygulanmaması benzer izinsiz yapılaşmaları da özendiriyor.

TÜRKİYE SEÇİME KİLİTLENİRKEN KIYILARDA KAÇAK YAPI PATLAMASI

Türkiye seçim gündemine kilitlenmişken Ege ve Akdeniz kıyılarındaki rantı yüksek kıyı kentlerinde kaçak inşaatlar da hızlandı. Kaş’tan Datça’ya, Foça’dan Çeşme’ye mantar gibi çoğalan kaçak yapılaşmalar ne korunan alan dinliyor ne de imar mevzuatı. Yerel belediyeler idari para cezası kesmekle yetinirken, yasal yaptırımların yetersizliği Türkiye’nin en gözde kıyı yerleşimlerinin siluetini de karartıyor. Kaçak yapılaşmada çarpıcı örneklerden biri de İzmir’in Foça ilçesinde gündeme geldi.

ANTİK KENTİN ÜZERİNDE VARLIĞINI SÜRDÜREN İLÇEDE KAÇAK OTEL İNŞAATI

Zengin kültürel ve doğal mirasıyla Türkiye’nin önemli sahil kentlerinden biri olan Foça, adının Phokaia efsanelere konu olan Akdeniz foklarından (Monachus monachus) geldiğine inanılıyor. Akdeniz fokları, günümüzde de ilçenin simgelerinden biri. Barındırdığı kaynak değerler nedeniyle Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) ilan edilen Foça ve çevresi, antik çağdan kültür ve ticaret merkezi olma işlevini sürdürüyor. Ancak Phokaia antik kentinin kalıntıları üzerinde varlığını sürdüren Foça’da 1. Derece arkeolojik sit alanı içerisinde göz göre göre kaçak bina yapılmasının önüne geçilemiyor.

KORUMA KURULU İNŞAATI DURDURDU, YAPANLARA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Geçtiğimiz Aralık ayında başladığı öğrenilen Foça Atatürk Mahallesi 53/29 parselde kayıtlı olan özel mülkiyetteki izinsiz inşaat hakkında önce Foça Belediyesine, ardından ise Koruma Bölge Kurulu’na başvuru yapıldı. Başvurunun ardından yapılan inceleme sonrası Koruma Bölge Kurulu inşaatın durdurulmasına karar verdi, yapanlar hakkında ise suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

MÜHRÜ SÖKÜP İNŞAATA DEVAM EDEREK YENİ KAT ÇIKTILAR

İzmir Müze Müdürlüğü’nün konuyla ilgili yaptığı suç duyurusunun ardından Savcılık soruşturma başlattı. Ancak buna rağmen belediyenin para cezası keserek mühürlediği inşaatta aynı gün mührün sökülerek izinsiz inşaata devam edilmesi ilçedeki diğer uygulamalara da emsal teşkil etmesi tepki çekiyor. Foça’da 3 kattan fazla inşaata izin verilmiyor. İzinsiz inşaatın 5 kata çıkması, arkeolojik ve kentsel sit alanındaki yasal mevzuatı ihlal etmekle kalmıyor aynı zamanda tarihi kent dokusunun siluetini de bozuyor.

KORUMA KURULU BİR KEZ DAHA DURDURMA KARARI VERDİ

Kaçak inşaatla ilgili Koruma Bölge Kurulu bir kez daha durdurma kararı vererek sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmasını talep etti. İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu konuyu yeniden değerlendirdiği toplantıda, İzmir Müze Müdürlüğü’nün konuyla ilgili suç duyurusu üzerine başlatılan 2023/18 sayılı Savcılık soruşturması söz konusu parseldeki izinsiz inşaata devam edildiği kaydedilerek, “18.01.2023 tarih ve 17407 sayılı kararımız sonrasında parselde uygulamanın izinsiz olarak devam edilerek 4. katın yapıldığının anlaşılması yeniden ilgililer hakkında yasal işlem başlatılmasına, yapının ivedilikle KUDEB ve Müzesi denetiminde ruhsat eki mimari projesine uygun hale getirilmesine karar verildi” denildi.

2683330cookie-checkFoça’da sit alanına 5 katlı kaçak otel diktiler!
Önceki haberKılıçdaroğlu: Seçim dönemi provokasyonlar olmasını bekliyorum, sizden ricam sakin olmanız
Sonraki haberYüz binlerce çocuk açlığın pençesinde: Bugün onlara bayram yok
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.