Fransa ve İtalya komuta yarışında

İngiltere’nin viddi ulusal gazetelerinden The Guardian iki ülkenin liderlik yarışını sayfalarına taşıdı. Gazete Fransa’nın izlediği taktikle ABD’deki itibarının düştüğü yorumunu yaptı.

The Guardian’daki yorum şöyle:

“Fransa, geçtiğimiz hafta barışgücüne sadece 200 asker göndereceklerini söylemişti. Chirac’ın şimdi gönderilecek barışgücü askeri sayısını ülkesine gelen eleştirilerden dolayı mı, yoksa aslında hep aklında böyle büyük bir katkı yapmak olduğundan ötürü mü arttırdığı konusunda çelişen görüşler ortaya atıldı. Ancak neden her ne olursa olsun, bu Fransa için büyük bir halkla ilişkiler felaketiydi. Paris’in ABD gözündeki itibarı 2003 yılında başlayan Irak savaşı öncesindeki seviyelere düştü.”

The Times gazetesi ise, İtalya’nın barışgücünün liderliğine talip olmasının ardından Fransa’nın adım attığını hatırlatıyor ve Chirac’ın açıklaması ardından iki ülke arasında bir liderlik mücadelesinin başlamasının muhtemel olduğunu şöyle anlattı:

“İtalyan gazetelerinde Roma ile Paris arasında barış gücünü kimin komuta edeceği üzerinde çıkabilecek diplomatik bir anlaşmazlığın, komutanın iki ülke arasında paylaşılmasıyla engellenebileceği önerisinde bulunuyor. Ne Chirac ne de İtalya Başbakanı Romano Prodi, böylesi bir anlaşmaya işaret etti. Hatta Fransa cumhurbaşkanı, ‘basit, açık ve tutarlı’ bir komuta zincirinin gerekli olduğunda ısrar etti.”

İTALYA’NIN TEKLİFİ TAVIR DEĞİŞTİRDİ

The Guardian gazetesinin başyazısında da Fransa’nın tavrını değiştirmesinde İtalya’nın teklifinin önemli bir etken olabileceği belirtildi. Yazıda, görevin ciddi riskleri olduğunun da altı çizilerek şu değerlendirme yapıldı:

“Fransa, 1983 yılında Beyrut’ta bir günde 58 askerini kaybetmesini, Hizbullah adındaki bir Şii örgüte mensup intihar bombacısının eylemi sonucunda 243 Amerikan askerinin öldüğünü unutmadı. Bazıları, 1994 yılında Bosna’da bir barış tesis edilmemişken barışı korumaya giden mavi berelilerin durumu ile bugünkü koşullar arasında endişe verici parallellikler olduğunu düşünüyor. Lübnanlı askerlerin ülkenin güneyini komuta etmelerine yardımcı olacak Birleşmiş Milletler barışgücünün görevi bu kez daha bile zorlu olabilir. Avrupa çekimser kalabilir. Ama oynamak zorunda olduğu vazgeçilmez bir rol var.”

 

 

 

1135010cookie-checkFransa ve İtalya komuta yarışında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.