FRANSA’DAN… Narkissos

Hem seviyor kendini. Kendine hayran hem de. Kendini seviyor ve kendinden nefret ediyor. Ne dersen de, ne anlatırsan anlat, kendisinden başkasını duymuyor. Kimi getirirsen getir kendisinden başkasına kör… Kendi « aksinden », kendi görüntüsünden başkasını görmüyor. Latince narcissus. Eski ve  yeni Yunancada narkissos. Türkçeye nasıl çevirmeli ? Kendi kendine hayran desek nasıl  olur ? Veya sadece narsist ? Kendini seyire gena halde meraklı. Kendini seyire fana halde düşkün. Evet başka tanımlaması da na-mümkün.Kendine özel özen gösteren « deli ». Kendi kendine aşık bir « çatlak »… Bir  tür hastalık : Yani narcissisme. Narsizm. Bireycilikle yanyana. Ama ondan daha beter aynı zamanda.

Evet narsist bireylerden oluşan ve  bizzzat kendisi de fena halde narsist olan bir toplumda yaşadığımız maalesef gerçek. Bir gerçek.

Doğru. Ama bakıyor bakıyor ama olmuyor : Suda bakıyor olmuyor. Times’de olmuyor. Seine’de olmuyor. Marmara’da olmuyor.Aynada bakıyor olmuyor : Ne orada ne burada ne şurada. Olmuyor. Olmuyor ve olmuyor. Narsist bir türlü ve hatta asla çiçeğe dönüşemiyor/dönüşmüyor. Evet, ve neredeyse maalesef diyeceğim, kendisi olarak kalıyor : Saçlar dökük, tek saçı kalmış canavar yani karşısındaki. Kendi aksi. Kendi görüntüsü bu. Bu bir felaket. « Keşke bıyığımı kesmeseydim » diyor ama kestirmiş bir kez. Artık çok geç. Geç. Geçiyoruz.

Ve kıskanç. Kendine ve kendi ününe düşkün. Kendi « olanaklarından », kendi çıkarlarından başka şeyle asla ugraşmıyor. Asla. Asla ilgilenmiyor. Asla. Kendinden başkasına kör. Kendi çıkarlarından ötesine kapalı. Kapalı evet. Kapı, pencere : Duvar. Herşeye tek başına ve sadece  kendisi sahip olmak istiyor. Tek başına ve herşeye. Her konuda ve her alanda tek-el yaratmak için can atıyor. Can ! Tek-elçi. Tek-el ve tekil. Güleni, tebessüm edeni bile, kıskanıyor. Elinden gelse gülen birine « Neden gülüyorsun ? » diye soracak, biraz kırgın ve epeyce kızgın bir biçimde. Soruyor da zaten kimi kez. « Nazı geçenlere ». Başabela ! İlle komşunun tavuğunu kaz görecek. Evlenenin evlenmesini, otomoil sahibi olanın otomobilini ve/veya markasını ya da modelini, farını veya bilmemnesini kıskanacak : Elinde değil. Mutlaka kıskanacak. Çünkü kıskanç. Evlad sahibi olanın çocuklarını kıskanacak. Kendi evladıyla asla ilgilenmeden. Ve tahtadan veya metalden bir duvarlığın arkasına saklanacak : Görülmeden (görülmediğini sanarak) görmeye çabalayarak. Ama görülecek ve yakalanacak. Ama hiç önemli değil yakalanmak ve mutlaka onuncu köyden de kovulmak: O çünkü hiç bir şey olmamışcasına yoluna devam edecek, « yağmur yağıyor » diyecek yüzüne tükürüldüğünde, hatta « kurban » rolü bile oynayacak : Narsizmde ve kıskançlıkta sınır yok çünkü. Ama sınırları geçmemiz lazım. Geçmeliyiz. Geçiyoruz.
Ve hırsız : Kendisine ait olmayanı sahiplenen. Söyleneni kendine mal edip söyleyen. Havada uçuşan sözçükleri, cümleleri,analizleri, yorumları ve herşeyi kendi malı sanıp satan. Yineleyen. Kurnazlıkla. « Çaktırmadan ». Ve asla yakayı elevermeden.Saman altından su yürütürcesine.

Ama eller yukarı narkissos, kıskanç ve hırsız, eller yukarı !
Yeter mi ?

Bilemiyorum. AMA ŞU AÇIK: KİM OLURSA OLSUN İNSANLARLA İLİŞKİLERİMİZDE SUKUT-U HAYALE UGRAMA ŞANSIMIZ HER ZAMAN ÇOK YÜKSEK. AMA MORALİMİZİ BOZUP İŞLERİ AKSATMAK ŞANSIMIZ VEYA LÜKSÜMÜZ  SIFIR. EVET RESMEN SIFIR: HER DURUMDA OKUMAK, ARAŞTIRMAK, YENİDEN OKUMAK, ÇALIŞMAK, ÇALIŞMAK VE YİNE ÇALIŞMAK VE ELBETTE YAZMAK  NÖBETİNİ TUTMAMIZ LAZIM. YAZ KIŞ SONBAHAR İLKBAHAR SABAH AKŞAM VE GECE SABAH YAZMAK. ELBETTE TAVSİYE FASLINDAN ŞUNU DA EKLEMEK GEREK: İNSANLARLA İLİŞKİLERİMİZDE ARAYA BİR MESAFE KOYMAK (FRANSIZCASIYLA DİSTANCE DE SECURİTE) ŞART, KİMİ ŞEYLERİ RELATİVİSER (GÖRECELİ KILMAK) DE GEREKİYOR: EVET GÖRECELİ KILMAK : YANİ ZAMAN ZAMAN « EH, DEMEK  Kİ BİZİM  İNSANLARIMIZ DA BÖYLE NE YAPALIM ? » DEYİP YÜRÜYÜŞÜMÜZÜ SÜRDÜRMEK GEREK. YOL UZUN, YOLCU AZ. AZ OLAN YOLCULARIN BİRBİRLERİYLE HIRLAŞMASI DA KAÇINILMAZ OLABİLİR. AMA BU BİLE YÜRÜYÜŞÜMÜZÜ DURDURMAMALI…

GÖNLÜMÜZÜ KENDİMİZE VE AŞK(LAR)IMIZA SAKLAMALIYIZ DEMEK İSTİYORUM SONUÇTA. AŞKLAR ÇOĞUL ÇÜNKÜ BİR İNSANLA BİRLİKTE BİR HAYVAN (BU SÖZÇÜK YERİNE DAHA İYİSİNİ BULAMADIĞIM İÇİN ÜZÜLDÜM ANİDEN), BİR BİTKİ, BİR ÇİCEK VE BİR AGAÇ SEVMEK TE MÜMKÜN.

GÖZLERİM KAPANIYOR ARTIK UYUMAM ŞART. HARFLER ANİDEN BULANIKLAŞTI… AAAA UYUYORUM HERHALDE.

 

1633490cookie-checkFRANSA’DAN… Narkissos

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.