Fransız Devrimi’nin 216. yılı kutlu olsun!

Fransa’da Ulusal Bastille Günü, geniş güvenlik önlemleri altında kutlandı. Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Londra saldırıları ardından halka ‘sürekli seferberlik ve uyanıklık’ çağrısı yaptı.

Fransız Devrimi’nin ilk günlerinde Bastille hapishanesinin basılarak mahkumların salıverildiği güne rastlayan törenlerde, beş bin polis memuru görev yaptı. Üç yıl önceki Bastillle Günü kutlamalarında Cumhurbaşkanı Chirac’a suikast girişimi olmuştu.

Bu yıl başkentin ünlü caddelerinden Champs Elysees’de düzenlenecek geçit törenini izlemeye gelenler metal dedektörlerden geçirildi. Ayrıca polis izleyicileri videoya alındı; bölgede metroya giriş-çıkışlar durduruldu. Çatılara keskin nişancılar yerleştirildi.

1789 FRANSIZ DEVRİMİ?*

1789 yılında Fransa’da patlak veren devrim, burjuvazinin iktidara gelişine başlangıç oldu, derebeyliği ve mutlak monarşiyi ortadan kaldırdı ve ülkenin birliğini gerçekleştirdi.

18’nci yüzyıl sonlarında iktidarı elinde tutan aristokrasi (soylular sınıfı), zayıflamış ve yoksul düşmüştü: ticaretin gelişmesiyle zenginleşen burjuvazi kendisini eskisinden daha güçlü buluyor ve iktidara katılmak hakkı istiyordu. Yetersiz ürünlerin ve fiyat yükselişlerinin kurbanı olan halk, açlık tehlikesiyle karşı karşıyaydı. O dönemde devlet maliyesi de durmadan açık veriyordu.

Louis 16 Üçlü Meclis’i (Etats generaux) toplantıya çağırmağa karar verdi; buna, her türlü fazla vergi ödemeyi reddeden ve imtiyazlarının korunmasını isteyen soylu sınıf da taraftardı. Üçlü Meclis toplantısında soyluların, din adamlarının ve halkın temsilcileri, isteklerini dile getireceklerdi. Bunun için de bütün Fransa’da, şikâyet defterleri kaleme alınmağa başlamıştı.Kurucu Meclis (Constituante) Üçlü Meclis 5 mayıs 1789’da toplandı. Ama pek kısa zamanda, halk temsilcileri, imtiyazlılara karşı çıktılar ve bir Kurucu Meclis toplayacaklarını bildirdiler. 20 haziranda 600 temsilci bir Anayasa tespit etmeden dağılmamağa ant içti. Kralın reddetmesine karşı Paris halkı (baldırıçıplaklar [sankülot] deniyordu) onların bu eylemini destekledi ve 14 temmuzda Bastil’i aldı.

Yeni bir Fransa örgütleniyordu: az-çok her yerde patlak veren ayaklanmaları yatıştırmak için, soylu sınıfın imtiyazları kaldırıldı (4 ağustos gecesi), insan ve Yurttaş Hakları Bildirisi oya konulup kabul edildi. Kurucu Meclis, tanrısal hakka dayanan monarşiyi lâğvetti: artık kral, ülkeyi yasalara göre yönetecekti, idare, adliye, maliye yeniden örgütlendi; din adamları devlet otoritesine tabi tutuldu.

Fransız Devrimi’nin etkilediği Rousseau, Voltaire, Diderot gibi filozaflar daha sonra AB’nin kuruluşunda da fikir babalığı yapacaklardır.

* DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

 

1110700cookie-checkFransız Devrimi’nin 216. yılı kutlu olsun!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.