G-8 liderleri Ortadoğu’da anlaştı

Merkel, St. Petersburg’daki G-8 zirvesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu, net siyasi içeriğe sahip güçlü bir mesaj” dedi.

G-8 liderlerinin Ortadoğu çatışmasıyla ilgili açıklamasında, İsrail askerlerinin serbest bırakılması çağrısının yer aldığını kaydeden Merkel, açıklamada İsrail’e yönelik saldırıların durdurulması, İsrail’in askeri operasyonlarına son vermesi çağrısının yanı sıra Lübnan hükümetine yönelik destek ifadelerinin olduğunu vurguladı.

Bu arada, zirvede yayımlanan “Ortadoğu” başlıklı G-8 açıklamasında, Ortadoğu’daki durumdan ciddi kaygı duyulduğu belirtilerek, G-8’in barışın sağlanması konusunda kararlı olduğu kaydedildi.

Ortadoğu’da sorunun kökenine inilmemesinin kapsamlı bir çözüm için en büyük eksiklik olduğu vurgulanan açıklamada, mevcut krizin bölgenin istikrarsızlaşmasını isteyen aşırı güçler yüzünden çıktığı belirtildi.

Aşırı güçler ve onları destekleyenlerin Ortadoğu’yu daha büyük kaosun içine sokma amaçlarına izin verilemeyeceği ifade edilen açıklamada, aşırı güçlerin saldırılarına hemen son vermesi gerektiği kaydedildi.

İsrail’in kendini koruma hakkını kullanırken eylemlerinin stratejik ve insani sonuçlarına da dikkat etmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “İsrail’e kendisine hakim olması, sivil kayıplara neden olabilecek eylemlerden uzak durması ve Lübnan hükümetini istikrarsızlığa sokacak faaliyetlerden uzak durması çağrısında bulunuyoruz” denildi.
Açıklamada, bölgede şiddetin durması için hemen gerekli olan koşullar da şunlar:

“İsrail askerlerinin Gazze Şeridi ve Lübnan’dan sağlıklı olarak dönmesi, İsrail topraklarına yönelik saldırıya son verilmesi, İsrail’in askeri operasyonlarına son vermesi, Gazze Şeridi’ndeki İsrail askerlerinin erkenden çekilmesi, gözaltına alınan Filistinli bakan ve parlamenterlerin serbest bırakılması.”

Açıklamada, bu adımların atılmasının sağlanmasından sonra tarafların Ortadoğu Yol Haritası temelindeki görüşmelere yeniden dönmesi gerektiği ve iki ülke arasındaki siyasi sürecin yeniden başlamasının koşullarının da şunlar olduğu kaydedildi:

“İsrail’e karşı terörist saldırılara son vermek; Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Filistin devletinin Ortadoğu Dörtlüsünün ilkeleriyle örtüşen çabalarını yeniden başlatması; Filistinliler ve İsrailliler arasında güvenlik işbirliğinin yeniden başlatılması; İsrail ve Filistin siyasi yetkilileri arasında diyaloğun yeniden başlatılması.

Bu öneriler bölgedeki durumu sakinleştirmeye çalışan uluslararası girişimlere bizim bir katkımızdır. Sorunun çözümünde Ortadoğu Dörtlüsü kilit rol oynamaya devam edecektir.

G-8, Mısır’ın, Suudi Arabistan ve Ürdün’ün yanı sıra bölgenin diğer sorumlu aktörlerinin barışın sağlanması yönündeki çabalarını takdirle karşılamaktadır.”

 

1132350cookie-checkG-8 liderleri Ortadoğu’da anlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.